Tėviškės nostalgija mintis ir jausmus skraidina gimtinėn

Renginį birbynės melodijomis pradėjęs vaškietis Antanas Garalevičius, dokumentinio filmo apie prof. Valentą Leimontą iniciatorės Asta Bendoraitienė ir Aldona Oniūnienė bei šią idėją įgyvendinti padėjęs operatorius Laimas Jurkus. Vido DULKĖS nuotrauka.

Vaškų krašto žmonės originaliai paminėjo savo kraštiečio, muziko, pedagogo, tautodailininko profesoriaus Valento Leimonto 90-mečio jubiliejų – praėjusį penktadienį visuomenei buvo pristatytas iš draugystės su kraštiečiu gimęs dokumentinis filmas „Valentas Leimontas. Atsiminimai“.

Ieškojo gimtosios sodybos

Apie šią draugystę ir gražų bendravimą pasakojo filmo iniciatorės – Vaškų miestelio bibliotekininkė Aldona Oniūnienė ir Pasvalio kultūros centro dailininkė Asta Bendoraitienė.

– Išgirdau, kaip smagiai ir elegantiškai mano kolegę ir draugę Aldutę Oniūnienę kalbina jai paskambinęs mūsų kraštietis Valentas Leimontas ir iš karto pamaniau: reikia važiuoti nufilmuoti jo atsiminimus. Aldutė tokiam sumanymui pritarė, pagelbėti mielai sutiko Pasvalio krašto vaizdo studijos „Langs“ operatorius Laimas Jurkus, – dokumentinio filmo idėjos gimimą prisiminė Asta Bendoraitienė. – Nuvažiavom pasveikinti prof. Valentą Leimontą su 90-mečio jubiliejumi, aplankėm tuo metu veikusią jubiliejinę jo parodą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Pakviesti į svečius, garbaus kraštiečio atsiminimus daugiau kaip tris valandas filmavom jo namuose Vilniuje. Beje, kitoje tos pačios gatvės pusėje anksčiau gyveno šviesaus atminimo mūsų kraštietė prof. Vanda Zaborskaitė.

Asta minėjo, jog Valento Leimonto tėvų sodyba buvo vienkiemyje, laukuose, maždaug 300 metrų nuo Nairių kaimo. Vėliau jo tėvai nuomavosi butą Vaškų miestelio centre, Turgaus aikštėje. Ieškodamos kraštiečio giminės pėdsakų Asta ir Aldona buvo nuvažiavusios ir į Butniūnų kaimą gretimame Pakruojo rajone. Čia nuo ketverių metukų Valentas Leimontas augo pas savo dėdę.

– Butniūnuose sutikom lakūną Alvydą Trasauską, kuris parodė Valento Leimonto dėdės Juozapo sodybos vietą. Susipažinom ir su V. Leimonto giminaite Aleksandra Jasiūniene. Sužinojom, jog Juozapo Leimonto žmona Juana buvo gerokai už jį jaunesnė samdinė. Valento tėvelio ir dėdės mama, visų vadinama baba Veronika, iš pradžių tokios marčios nenorėjo, bet paskui priėmė į šeimą. Baba garsėjo kaip puiki kepėja, dainininkė, pasakorka. Juozapas ir Juana Leimontai užaugino tris savo vaikus: dvi dukras ir sūnų. Viena dukra gyvena Vilniuje, ji – dirigentė, kita dirbo Aplinkos ministerijoj, o sūnus – inžinieriumi Kaune. Valentą Leimontą globojęs dėdė Juozapas mirė 1979 metų lapkritį, o po kelių mėnesių Amžinybėn išėjo ir jo žmona Juana. Abu palaidoti Butniūnų kapinėse, – pasakojo kraštiečio vaikystės pėdsakais keliavusios vaškietės.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-11 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.