Susirinko po Provanso dangum

Lėvens pagrindinės mokyklos mokinės pristato madų kolekciją „Vive le noir!“

Prancūzų kalbos ir kultūros gerbėjai Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje rinkosi į tradicinę frankofonijos šventę, kurią šiemet pavadino „Po Provanso dangum“, o pagrindinis jos akcentas – levandų spalvos ir kvapai. Tokia nuotaika pagavo jau mokyklos fojė ir dvelkė iki estetiškai papuoštos salės.

Kas yra Provansas? Istorinė sritis Prancūzijos pietryčiuose, prie Viduržemio jūros, didžiausi miestai – Marselis, Nica, Kanai, Tulonas, Avinjovas, šis pasakiško grožio kraštas ypač traukia menininkus. Kalnuotas peizažas, žydras dangus, violetiniai levandų laukai, alyvmedžių giraitės…

Ir šventės dalyviai įsisuko į šį svaigų Prancūzijos Provanso žaidimą, nors mūsų rajono mokyklose, kaip pastebėjo švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas, prancūzų kalba tik rusena. Tarkim, Lėvens pagrindinėje mokykloje jos mokosi vos trisdešimt vaikų.

Vis dėlto frankofonijos šventė bent trumpam grąžino į prancūzų kalbos klestėjimo laikus. Dabar Vilniaus pasvaliečiai daugiau sostinėje populiarina šią kalbą ir kultūrą. O ir į Pasvalį sugrįžta.

Prancūziškai dainavo Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos mokiniai. Jų muzikos mokytoja – mūsų kraštietė Jelena Valiulienė, kurią Pasvalyje prancūzų mokė Virginija Stapulionytė. Ši mokytoja ir organizavo prancūzakalbių šventę „Po Provanso dangum“.

Vilniaus „Versmės“ katalikiškosios gimnazijos muzikos mokytoja Živilė Kuodytė-Virganavičienė – taip pat buvusi pasvalietė. Ji atliko Edith Piaf repertuaro dainą „Non, je ne regrette rien“.

Tačiau publiką sužavėjo ir Živilės mokinio Emilio Korickij balsas. Beje, Emilis dar vadinamas televizijos projekto „Lietuvos talentai“ stebuklu.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-01 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.