Laiku grąžinus lovą, grąžins dalį pinigų

Vido DULKĖS nuotraukoje: Pasvalio socialinių paslaugų ir užimtumo centro pagyvenusiems ir neįgaliesiems vyr. socialinė darbuotoja Rūta Gegeckienė pasiruošusi pagelbėti kiekvienam, kurio gyvenimą palengvintų neįgaliesiems skirta kompensacinė technika

Pasvalio paslaugų ir užimtumo centras pagyvenusiems ir neįgaliesiems per metus sulaukia maždaug pusketvirto šimto lankytojų, norinčių gauti neįgaliems žmonėms skirtos kompensacinės technikos. Tarkim, pernai jiems buvo išduota daugiau kaip pusė tūkstančio tokių priemonių.

Šiemet nuo sausio 3 dienos įsigaliojo nauja kompensacinės technikos išdavimo tvarka. Ją pakomentuoti paprašėme Pasvalio socialinių paslaugų ir užimtumo centro pagyvenusiems ir neįgaliesiems vyriausiąją socialinę darbuotoją Rūtą Gegeckienę.

– Šiek tiek padidėjo įmokos už kai kurias neįgaliesiems skirtas technines pagalbos priemones. Tarkim, anksčiau už naują automatiškai reguliuojamą lovą reikėjo mokėti 70 eurų, dabar – 72 eurus, o už naudotą – 35 eurus. Įmoka už rankomis reguliuojamą naują lovą dabar yra 43 eurai, už naudotą – 20 eurų. Gaunant naują tualetinę kėdę reikės sumokėti 6 eurus, naudotą – 3 eurus, naują vaikštynę su staliuku – 9 eurus, naudotą – 5 eurus. Visos techninės pagalbos priemonės neįgaliajam išduodamos neterminuotam naudojimo laikui – tiek, kiek jam bus reikalingos. Tiesa, čiužiniai praguloms išvengti nuo šiol išduodami visam laikui, jų grąžinti nebereikia. O jei žmogus pats nusiperka naują čiužinį, už jį gali gauti kompensaciją iki 44 eurų. Tačiau čiužinys turi būti su atitikties dokumentais, pirktas iš patvirtintų įmonių.

Jei žmogus gautą naują lovą sugrąžina praėjus ne daugiau kaip metams nuo jos išdavimo dienos, jam grąžinama dalis sumokėtų pinigų. Jei sugrąžins automatiškai valdomą lovą, kurią jis gavo naują, atgaus 29 eurus, jei buvo gavęs naudotą lovą – 15 eurų. Sugrąžinęs rankomis valdomą lovą, kurią buvo gavęs naują – 15 eurų, naudotą – 8 eurus. Tačiau, kaip jau minėta, nuo lovos išdavimo dienos turi būti praėję ne daugiau kaip metai. Pavėlavus net ir vieną dieną kompensacija nebemokama, – akcentavo mūsų pašnekovė.

Nauja ir tai, kad norint gauti lovą (reguliuojamą rankomis ar automatiškai), lovos staliuką, vonios staliuką, čiužinį, nebereikia gydytojo pažymos (išrašo iš medicinos dokumentų), tačiau būtina, kad žmogui, kuriam reikalinga kuri nors iš minėtų priemonių, būtų nustatyta visiška negalia arba specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Ramentus – pažastinius ar alkūninius – Paslaugų ir užimtumo centre pagyvenusiems ir neįgaliesiems gali išsinuomoti ir darbingo amžiaus žmonės. Vienos poros kaina už mėnesį – 4 eurai.

Grąžinta į centrą neįgaliųjų kompensacinė technika vežama remontuoti į Pakruojyje įsikūrusią „Retenės“ įmonę, kur ją sutvarko labai rūpestingai. Sugedusią techniką ten gali nuvežti ir pats jos naudotojas, tik reikia su savimi turėti asmens dokumentą ir neįgaliojo pažymėjimą. Klausos ar regos negalią turintys žmonės dėl kompensacinės technikos gali kreiptis į Techninės pagalbos neįgaliesiems centro Panevėžio skyrių (Dainavos g. 23A). Žinoma, būtina turėti gydytojo pažymą. Žmonėms su regos negalia dėl kompensacinės technikos visada pagelbėja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Pasvalio skyriaus darbuotojai.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-21 „Darbe“

viengulės lovos

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Puiku, kad neįgalieji žmonės gali atgauti dalį pinigų, kuriuos sumoka už jiems skirtas technines pagalbos priemones. Mano nuomone, neįgalieji ir taip kenčia sunkią socialinę integraciją visuomenėje, dėl to jiems reikėtų skirti daugiau kompensacijų, gydymo ir/ar nemokamų paslaugų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.