Ūkininkams tarsi futbolininkams – „geltona kortelė“

Nuo balandžio 10 dienos prasidės ir iki birželio 6 dienos tęsis žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas. Kad žemdirbiai galėtų kuo geriau jam pasiruošti, Nacionalinė mokėjimo agentūra su svarbiausiais pasikeitimais supažindina seminaruose. Toks seminaras praėjusią savaitę buvo surengtas ir Pasvalyje.

Rizikinguose ūkiuose – patikros dažnesnės

Per pastaruosius kelerius metus žemdirbiams, gaunantiems ES tiesiogines išmokas, jau teko prisitaikyti prie keliamų vis naujų reikalavimų – tarkim, „aktyvus ūkininkas“, „žalinimas“ ir pan.

Šiemet nauja yra tai, kad keičiama pati paraiškų administravimo tvarka. Atsisakyta popierinių paraiškų registravimo lapų pildymo, pakeičiant jį bendru paraiškų teikimo registru, t. y. atitinkamu žurnalu. Tokia pati tvarka bus taikoma ir keičiant deklaracijų duomenis. Žemdirbiams, kurie deklaracijas teiks savarankiškai, paramos paraiškų informacinėje sistemoje (PPIS) patvirtinus deklaracijos duomenis, ji bus laikoma pateikta ir NMA jokių registravimo dokumentų papildomai teikti nereikės.

Pasvalyje viešėjusios Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistės žemdirbiams priminė, kad jie labai atidūs būtų jau pačiame pirmame deklaravimo žingsnyje – įbraižant laukus. Čia pirmiausia reikėtų vadovautis ankstesnių patikrų duomenimis ir aklai nesinaudoti pernykštėmis deklaracijomis.

Vido DULKĖS nuotraukoje: viešnios iš Nacionalinės mokėjimo agentūros – Asta Liepienė ir Sigutė Stakvilevičienė išvardijo šiemetes pasėlių deklaravimo naujoves.

Iš anksto, deklaravimo laikotarpiui dar nepasibaigus, žemdirbiai bus informuojami apie pastebėtus neatitikimus jų deklaracijose, kad klaidas galėtų ištaisyti vos apie jas sužinoję. Kartu bus viešinami pernai metais nustatyti dažniausi pažeidimai, sudarant jų žemėlapius pagal atskirus regionus. Tuose regionuose, kur vienų ar kitų pažeidimų, tarkim, laiku nenušienautų pievų, buvo rasta daugiausia, ūkių šeimininkai bus tikrinami dažniau, negu kituose. Žodžiu, stengiamasi mažiau trukdyti tikruosius ūkininkus ir atidžiau tikrinti rizikinguosius. Ypač tuos, kuriems jau buvo pritaikytos sankcijos, taip pat tuos, kurie deklaruoja vien tik pievas ar ganyklas.

Pernai pagal nustatytas rizikos grupes buvo patikrinta beveik tūkstantis paramos gavėjų ir nustatyta, kad net 35 proc. jų yra padarę pažeidimų.

Planuojama gerokai padidinti nuotolinių patikrų kiekį: nuo 61 proc. pernai iki 90 proc. šiemet. Deklaruoti plotai bus stebimi pagal ištisus metus atnaujinamus palydovinius žemės būklės vaizdus. Tikrintojai bet kada galės matyti, tarkim, ar po rugpjūčio 1 dienos nušienautos visos pievos.

Reikės įrodyti žemės valdymo teisę

Sugriežtinta žemės valdymo kontrolė. Pernai šalyje buvo patikrinti 727 ūkių šeimininkai. Visam savo valdomam plotui visus žemės valdymo teisę įrodančius dokumentus turėjo tik 20 proc. pretendentų į paramą, o 80 proc. tokių dokumentų nepateikė arba pateikė ne visam plotui. Deklaravimo paraiškoje reikės aiškiai nurodyti, kokiais pagrindais valdomas tas ar kitas žemės sklypas: nuosavybės, nuomos ar panaudos. Anksčiau buvusios eilutės „kitais pagrindais“ nebeliko.

Jei NMA paprašys žemės valdymo dokumentų, ūkininkams, kurių žemės nuosavybė ar sudaryta žemės nuomos sutartis yra įregistruota Registrų centre, užteks nurodyti kadastrinius sklypų numerius. Jei nuomos sutartis neregistruota, teks atsiųsti jos kopiją.

Kad paramos gavėjas tikrai yra aktyvus ūkininkas ir dirba deklaruotą žemę, esant ginčytinai situacijai, jis galės įrodyti pateikdamas žemės produkcijos realizavimo, žemės ūkio paslaugų pirkimo ar suteikimo, žemės ūkio technikos nuomos ar kitus panašius dokumentus. Pažymų, kurias apie tai, kad gyventojas tikrai dirba savo deklaruotą žemę, išduodavo seniūnijos, nebelieka.

Kontroliuojant, kad paramą gautų tik aktyvūs ūkininkai, bus atliekama šimtaprocentinė patikra – atsisakyta 5 proc. atrankos kriterijaus. Aktyvų ūkininkavimą įrodančių dokumentų pateikti nebus prašoma iš tų sodiečių, kurių gauta bendra ES tiesioginių išmokų suma yra ne didesnė kaip 5 tūkst. eurų. Tačiau jie privalo būti įregistravę ūkininko ūkį.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.