Besikieminėdamos kapelos varė žiemą iš kiemo

Užvakar, sekmadienį, Pasvalio kultūros centre į tradicinę, liaudiškos muzikos šventę „Kieman svečė suvažiava“ sugužėjusios kapelos veikiau priminė Užgavėnių karnavalą, o ne Kazimiero vardinėms skirtą susiėjimą. Išvydusi scenoje persirengėlių būriu tapusį folkloro ansamblį „Rags“ labai „divijosi“ šventės vedėja Tavosė – Ustukių skyriaus administratorė Vilma Stepanovienė. „Kas čia mano gryčioj susirinko? Ar tik nebūsite apsirikę? Juk Užgavėnės jau seniai praėjo!“ – nustebusi klausė Tavosė. „Nieko, nieko, kartu su Kaziuku baigsim vyti žiemą! O mes čia scenoje truputį paišdykausim, kol tu gryčią susitvarkysi!” – smagiai jai atšovė Antosė – folkloro kolektyvo „Rags“ vadovė Daiva Adamkavičienė. O persirengėliai tuo tarpu užtraukė: „Katrė kepė karštus blynus, pavaišino ir kaimynus…“

Baigusi tvarkyti gryčią, Tavosė sau į pagalbą pasikvietė Antosę, tad jos abi, kaip ir praėjusiais metais, kvietė kieminėtis kapelas. Žiūrovai ne iš karto atpažino scenoje pasirodžiusią Daujėnų „Smiltelę“. Modesto Samulėno suburta kapela buvo panaši į triukšmingus atvykėlius iš čigonų taboro. Įvaizdį pakeitę daujėniškiai pamalonino žiūrovus dviem trankiomis melodijomis ir svajingu valsu.

Po „Smiltelės“ pasirodymo Antosė ir Tavosė susiginčijo, kiek kartų per Užgavėnes reikėjo valgyti. Antosė tikino, kad 12 kartų – nes atsargų turi užtekti iki Velykų. O kad stipriau būtų, siūlė virti „košelieną“. „Man ir riebaus šiupinio užteko!“ – atkirto Tavosė. Besiginčydamos šventės vedėjos pagaliau susizgribo, kad laikas į sceną kviesti kitą kapelą. Į įvairius Užgavėnių personažus persikūnijusios Vaškų kaimo kapelos (vad. Antanas Garalevičius) priešakyje iškėlusi blizgantį dalgį traukė į juodą apsiaustą įsisukusi Giltinė – kapelos dainininkė Aelita Garalevičienė. Nors toks Užgavėnių personažas ne juokais išgąsdino šventės vedėjas, tačiau Giltinė scenoje neatrodė agresyvi. Maža to, suskambus dainos žodžiams „Tik stipriau ir karščiau tu mane apkabink…“, blizgančiu dalgiu arčiau savęs prisitraukė dueto partnerį Giedrių Gumbelevičių.

Vido DULKĖS nuotraukoje: Žiemą iš kiemo pradėjo varyti folkloro ansamblis „Rags“. Kairėje – tautiniais rūbais pasipuošusios šventės vedėjos Antosė (Daiva Adamkavičienė) ir Tavosė (Vilma Stepanovienė).

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-07 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.