Tikėtis paramos naudotai technikai įsigyti dar anksti

Lietuvoje europinė parama skiriama tik naujai žemės ūkio technikai ir įrangai įsigyti. Sužinoję, kad kitose Europos Sąjungos valstybėse parama teikiama ir perkant naudotą techniką, jaunieji ūkininkai ėmė atakuoti Seimo narius ir Žemės ūkio ministeriją. Jie ragina keisti taisykles ir paramos negailėti naudotai žemės ūkio technikai įsigyti. Anot jų, apmaudu, kai paaiškėja, kad kitose Europos Sąjungos valstybėse parama teikiama ir už naudotą techniką, o pas mus apie tai net nekalbama. Tai lyg kokia paslaptis. Lietuva savarankiškai nustatė taisykles, kad būtų perkamos tik naujos žemės ūkio mašinos. Nors Briuselyje niekas to nereikalauja.

Kaip teigė Jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vicepirmininkas Vytautas Buivydas, dėl ydingų paramos skyrimo taisyklių nukenčia smulkieji ūkiai, taip pat tėvų užnugario neturintys jaunieji ūkininkai.

„Nauja vakarietiška technika labai brangi, jos neįperka daugelis smulkiųjų ar vidutinių ūkininkų. Jei būtų teikiama parama įsigyjant naudotą techniką, smulkieji atsigautų, o jaunieji ūkininkai paramos lėšomis galėtų nusipirkti dvigubai daugiau technikos. Juk kelerius metus naudotos mašinos yra kone perpus pigesnės, bet dar gerai dirba. Būtų akivaizdi nauda, bet, matyt, kažkam tai nenaudinga“, – svarstė kaimiškose vietovėse dirbančiam jaunimui atstovaujančios organizacijos vienas iš vadovų.

Vis dėlto Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus pirmininkas Vilhelminas Janušonis abejoja, ar parama naudotai žemės ūkio technikai įsigyti būtų priimtinas sprendimas. „Iki 5 metų naudota technika dar būna neblogos būklės, tačiau ir kainuoja dar gana nemažai, be paskolos jos neįsigysi. Sunku patikėti, kad bankai finansuos tokių mašinų pirkimą. Ir pačiam pirkėjui gali kilti visokių abejonių, nes švedas ar vokietis ūkininkas dar gero traktoriaus ar kombaino šiaip sau pigiai neparduoda. Tikėtina, kad buvo koks nors gedimas, o gal jau buvo išnaudotas traktoriaus naudojimo resursas, kurį dažniausiai sudaro 6–7 tūkstančiai motovalandų. Nesvarbu, kad skaitiklyje – keliskart mažesnis skaičius. Jau atsiranda meistrų, mokančių pakeisti ne tik automobilių, bet ir traktorių spidometrų rodmenis. Taip galima įsigyti laužą, kurio remontas kainuos daugiau nei nauja technika, kurios maždaug pusę kainos sudaro europinė parama“, – sakė V. Janušonis.

Deja, mūsų rajono ūkininkai dažniausiai perka naudotą techniką. Kaip informavo Savivaldybės žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Justas Zabėla, pernai įregistruota 198 žemės ūkio technikos vienetai. Iš jų – 75 nauji: traktoriai, javų kombainai, traktorių priekabos, srutvežiai, krautuvai ir kt. Jų bendra vertė – 5 mln. 290 tūkst. eurų. Naujų traktorių įsigyta 25, kombainų – 5.

Registro duomenimis, iš viso Pasvalio rajone – 6750 traktorių, iš kurių apie 3680 – ratiniai. Taip pat įregistruoti 268 kombainai bei 1500 priekabų.

Anot J. Zabėlos, šiuos duomenis derėtų vertinti atsargiai. „Daug registre esančios žemės ūkio technikos jau seniai nebėra. Tačiau savininkai nepasirūpina išardytų ar į metalo laužą atiduotų traktorių, kombainų, priekabų išregistravimu. Manau, kad vien traktorių yra apie 1500 mažiau nei registre“, – kalbėjo J. Zabėla.

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-02 „Darbe“

Edvardas BALČIŪNAS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.