Geras žodis svarbiau ir už valgį

Pasvalio „Carito“ labdaros valgyklos „Varpelis“ vyriausioji šeimininkė Veronika Leimontienė, paklausta, kas teikia jėgų ir entuziazmo aukoti savo laiką ir triūsą kitiems žmonėms, šypsosi, jog nė nežino, kaip į tokį klausimą atsakyti. Paprasčiausiai visa tai tapo moters gyvenimo kasdienybe, kuri ją džiugina ir yra miela širdžiai.

Smagu tarnauti žmonėms

Padirbėti į „Carito“ valgyklos virtuvę Veroniką pakvietė bendramintė iš šios labdaros organizacijos. Atėjusi čia 2005-aisiais, po poros metų pasvalietė buvo paskirta vyriausiąja šeimininke ir šias pareigas kantriai ant savo pečių neša iki šiol. Tiesa, šiandien moteris padėjėjų nebeturi ir viskuo rūpinasi viena. Kasdien keliolikai labdaros valgyklos lankytojų verda sočią ir gardžią pietų sriubą, kurios gali valgyti, kiek kas nori. Kartais čia pietaujantys žmonės prašo duonos parsinešti į namus ir jos prašančiajam dosniai atriekiama.

O kol stoja prie puodų ir pradeda gaminti pietus, Veronikos dar laukia daugybė kitų darbų. Daug maisto produktų, ypač daržovių, labdaros valgyklai dovanoja rajono ūkininkai, suneša kiti dosnios širdies žmonės. Tad valgyklos šeimininkei tenka raugti kopūstus, marinuoti burokėlius, virti uogienes, ruošti atsargas, kad jų užtektų iki kito sezono.

Dirbdama „Carito“ organizacijoje, Veronika Leimontienė daug metų vargingai gyvenančioms šeimoms dalino labdaros maisto produktus, tiekiamus iš Europos Sąjungos fondų. Šį darbą „Carito“ vadovai Veronikai patikėjo, pastebėję jos sąžiningumą ir neišsenkančią kantrybę, nes be tokių savybių labdaros veikloje žmogų sunku įsivaizduoti. Dabar maisto produktų dalijimą yra perėmusios seniūnijos, bet labdaros valgyklos šeimininkė mielai talkina ir toliau. Juk šiuos produktus gauna dažnas valgyklos lankytojas ir čia pat juos atsiimti pasvaliečiams labai patogu.

Likimai – patys įvairiausi

75-mečio jubiliejų pernai rugpjūtį atšventusi Veronika Leimontienė spinduliuoja gerą nuotaiką, energiją ir norą toliau tarnauti žmonėms. Ši prasminga tarnystė tiesiog neatsiejama nuo jos gyvenimo.

„Jei tu žmonėms būsi geras, ir tau visi bus geri“, – tokia paprasta, bet išminties kupina Veronikos gyvenimo filosofija. Anot pasvalietės, sutarti su žmonėmis visai nesunku – tereikia mokėti išklausyti, kartais patylėti, niekada nesibarti, o pasistengti kiekvieną žmogų suprasti. Tarp labdaros valgyklos lankytojų yra įvairiausio charakterio ir skirtingų likimų žmonių. Veronika Leimontienė nė apie vieną jų nepasakė blogo žodžio. Anot moters, tai savo vietos gyvenime neradę žmonės, kuriems reikia pagelbėti. Daugelis – dar tik vidutinio amžiaus – keturiasdešimtmečiai, ir tik vienas perkopęs šešiasdešimtmetį. Kai kurie savo gyvenimo būdą vargu ar bepakeis, nes į labdaros valgyklą vaikšto jau gerą dešimtmetį – nuo pat pirmų metų, kai čia Veronika pradėjo dirbti.

Iš „Varpelio“ valgyklos jos lankytojai patenkinti išeina ne tik todėl, kad čia skaniai papietauja. Daugeliui labai svarbu pasikalbėti, išsipasakoti savo gyvenimą: kaip tarnavo kariuomenėje, kodėl nesusiklostė gyvenimas šeimoje, kodėl neteko darbo ir pan. Veronikai į savo širdį tenka sugerti daugelio skausmus ir vargus, surasti paguodžiantį ar pamokantį žodį.

– Bet daug gerų žodžių man pasako ir patys valgyklos lankytojai, nė vienas nėra įskaudinęs, – tikina mūsų pašnekovė. – Pavalgę gražiai padėkoja, sveikinasi gatvėje, susitikę prie parduotuvės atidaro jos duris. Visi puikiai žino, jog į labdaros valgyklą negalima ateiti neblaiviam, tad konfliktų dėl to nėra pasitaikę.

Veronika Leimontienė greitai susidraugauja ir su vaikais, kasdien ateinančiais į „Carito“ dienos centrą. Jie atbėga pasisveikinti su nuolat besišypsančia „teta Verute“, žino, kad ji atsakys į bet kurį mažiems smalsuoliams įdomų klausimą.

Vido DULKĖS nuotrauka

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-02 „Darbe“

Kuo baigsis 2016 m. „deimančiukų“ rinkimai ir kam kovo 11 d. Pasvalio kultūros centre vyksiančioje iš- kilmingoje ceremonijoje bus įteikti originalūs, keramikės Nerutės Čiukšienės sukurti „deimantai“, dabar priklausys tik nuo aktyvaus Jūsų balsavimo. Balsuoti už geriausius kviečiame mūsų laikraščio interneto svetainėje adresu www.darbs.lt/balsas

Dėmesio! Iš vieno kompiuterio galima balsuoti tik vieną kartą. Taip pat galite balsuoti ir paprastu paštu. Parašykite, kurie pretendentai verti tapti geriausiais, ir laiškus siųskite adresu „Darbas“, Vilniaus g. 4, Pasvalys LT-39149. Internetinis balsavimas vyks iki kovo 6 d. 24 val. Balsavimas paštu – iki kovo 4 d.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.