Pumpėnų abiturientai: kodėl verta mokytis mažoje gimnazijoje…

– Šiemet pagalvojau, kad gal reikėjo eiti mokytis Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijoje, kur tarp gimnazistų didesnė konkurencija, o čia jos nėra, – prisipažįsta Pumpėnų gimnazijos abiturientas Timas Jackus, važinėjantis iš Lavėnų kaimo.

Ir anksčiau Timas svarstęs, ar keisti gimnaziją, bet taip ir neapsisprendęs. O tai reiškė, jog lieka mokytis Pumpėnuose.

– Šioje gimnazijoje yra privalumų: tiek nespaudžia prie nesirenkamų mokslų, nesijaučia tokios įtampos, mokytojai draugiški, – vardina Timas.

– Nedidelėje Pumpėnų gimnazijoje mokytojai daugiau dėmesio ir laiko gali skirti kiekvienam mokiniui individualiai, negu gausiai lankomose mokyklose. Mažiau abiturientų renkasi tiek daug valstybinių egzaminų, todėl mokytojai turi laiko pakonsultuoti atskirai. Be to, mažoje gimnazijoje pati atmosfera nekelia streso, pas mus labai ramu, – pastebi abiturientas Dominykas Pranskūnas, į Pumpėnų gimnaziją važinėjantis iš Rinkūnų.

Iki Paskutiniojo skambučio ir egzaminų abiturientams liko šimtas dienų. Taigi Šimtadienis primena, kad tai sena tradicija linksmai švęsti, o kartu jau baigiama apsispręsti, kurių dalykų brandos egzaminus pasirenka laikyti. Juk tai susiję ir su profesijos pasirinkimu. Rimtai svarstant, be galo atsakingas gyvenimo momentas.

Šiais metais Pumpėnų gimnaziją baigia septyniolika abiturientų – dešimt merginų ir septyni vaikinai. Apie savo pasirinkimus abiturientai paprastai kalba atsargiai.

– Sunku pasirinkti egzaminus. Net nežinau, ko gali prireikti. Galvoju būti vertėju. Tikslieji mokslai – ne man. Linkstu prie humanitarinių, ketinu studijuoti anglų kalbą. Galima plėstis ir iki vokiečių, prancūzų, rusų. Kuo daugiau kalbų išmoksiu, tuo platesnės galimybės, – svarsto Dominykas.

Timas Jackus ruošiasi studijuoti programavimą. Pirmasis pasirinkimas – Vilniaus universitetas, o jeigu nepatektų, tuomet pasuktų į Kauno technologijos universitetą. Vaikinas pasiryžęs laikyti šešis egzaminus – informatikos, matematikos, fizikos, anglų, lietuvių, istorijos.

– Egzaminų nebijau, tik dėl lietuvių kalbos valstybinio jaudinuosi. Reikia jį išlaikyti, norint įstoti į Vilniaus universitetą. Istorijos ir fizikos egzaminus pasirinkau daugiau savo malonumui. O gal ir prireiks, – sako Timas.

Pumpėnų gimnazijos abiturientė Lukrecija Plesnevičiūtė, važinėjanti iš Vilkiškių kaimo, taip pat prisipa- žino, kad devintoje klasėje mama labai norėjo išsiųsti toliau mokytis į Panevėžio arba Pasvalio gimnaziją.

– Mama įkalbinėjo, nes kiti išeina, taigi ir aš turinti ne menkesnių gabumų. Tačiau aš laikiausi savo nuomonės, jog Pumpėnuose pradė- jau mokytis, čia ir mano draugai, ir mokytojai. Beje, kai kurie net mano mamą mokė. Pumpėnų gimnazijoje pasilikau dėl draugiškesnės atmosferos, o miestų gimnazijose labai daug mokinių. Nuo Pumpėnų iki Vilkiš- kių – septyni kilometrai, važiuoja po kelis autobusus. Tad turiu kuo grįžti ir po ilgesnių užsiėmimų, – Lukrecija pasakoja, kodėl pasiliko būtent Pumpėnų gimnazijoje, ir dėl to nesigaili.

Aidos DULKIENĖS nuotraukoje: „Noriu būti verslininkė“, – prisipažįsta Lukrecija. O Timas ketina studijuoti programavimą.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-25 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.