2016 m. „deimančiukų“ rinkimas – finišo tiesiojoje

Prieš pusmetį mus įkalbinėjo, kad „deimančiukų“ ceremoniją reikia rengti kas dvejus metus. Esą mūsų krašte greitai pritrūks pretendentų į šį, pamažu prestižiniu tampantį apdovanojimą.

Kaip išrenkami balsavimui siūlomi „deimančiukų“ trejetai? Pirmas etapas – aritmetinis. Skaičiuojame pretendentus, kuriuos jūs siūlėte dažniausiai. Antras etapas – tyrimas. Draugai, bendradarbiai, kaimynai, seniūnai, bendruomenių pirmininkai, kolegos – tai patys patikimiausi informacijos šaltiniai, kuriems mes skambiname, rašome, teiraujamės. Jokios pažymos, jokios „valdiškos“ rekomendacijos niekada tiek nepapasakos apie žmogų, kiek tie, kurie jį pažįsta, su kuriais gyvena ir dirba. Trečias etapas – pasirinkimas. Redakcijos kolektyvas apibendrina turimus duomenis ir išrenka geriausiųjų trejetukus. Tai sunkiausia šio proceso dalis, tačiau paprastai tyrimo metu surinkti duomenys sudėlioja visus taškus ant i.

Būtent antrojo etapo metu mes ne tik sužinome apie pretendentus, tačiau gauname daug informacijos apie potencialius „deimančiukus“. Tai, ką mes girdime ir matome, leidžia daryti vienintelę išvadą – darbščių, savo kraštą, čia gyvenančius žmonės mylinčių ir jiems dirbančių asmenybių turime daug!

O kuo baigsis 2016 m. „deimančiukų“ rinkimai ir kam kovo 11 d. Pasvalio kultūros centre vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje bus įteikti originalūs, keramikės Nerutės Čiukšienės sukurti „deimantai“, dabar priklausys tik nuo aktyvaus Jūsų balsavimo.

Balsuoti už geriausius kviečiame mūsų laikraščio interneto svetainėje adresu www.darbs.lt/balsas

Dėmesio! Iš vieno kompiuterio galima balsuoti tik vieną kartą.

Taip pat galite balsuoti ir paprastu paštu. Parašykite, kurie pretendentai verti tapti geriausiais ir laiškus siųskite adresu „Darbas“, Vilniaus g. 4, Pasvalys LT-39149. Internetinis balsavimas vyks iki kovo 6 d. 24 val. Balsavimas paštu – iki kovo 4 d.

2016 metų „deimančiukais“ pretenduoja tapti:

Metų pedagogas

1. Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos Namišių skyriaus mokytoja Sigita Lapėnienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2017 01 21 „Darbe“).

2. Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos mokytoja Felicija Janušonienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2017 02 14 „Darbe“).

3. Sporto renginių organizatorius, futbolo treneris, futbolo centro vadovas Vidmantas Kazlauskas. Žmogus, kuriam sportas yra viso gyvenimo kelias. Neskaičiuodamas valandų ir visą save aukodamas darbui, Vidmantas išugdė ne vieną jaunųjų sportininkų kartą, kurie savo pasiekimais garsino ne tik mūsų kraštą, bet ir Lietuvą.

Metų moksleivis

1. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleivis Benas Janušonis (plačiau apie pretendentą skaitykite 2017 02 14 „Darbe“).

2. Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos moksleivis Kasparas Mackevičius. Apie pretendentą jūs rašėte: „Jei reikia dalyvauti konkurse, olimpiadoje ar renginyje, gali drąsiai pasitikėti Kasparu. Nacionalinio jaunųjų mokslininkų konkurso laureatas, respublikinių aplinkosaugos konkursų nugalėtojas, biologijos olimpiadų prizininkas… Tačiau apie žmogų galima spręsti ne tik iš pasiekimų. Gerumas Kasparui – tai rytinė šypsena, pasitinkant klasės draugus ir mokytojus, pagalba, kai jos reikia sergančiam ar nelaimės ištiktam, gėrio ir grožio supratimas nešiukšlinant, nesmurtaujant, nesikeikiant. Juo galima pasikliauti, pasitikėti, paprašyti paslaugos (nors ir paskutinę minutę)“.

3. Pumpėnų gimnazijos moksleivis Timas Jackus. „Tylus, paprastas, tačiau mėgstamas draugų ir gerbiamas mokytojų. Timu galima pasikliauti ir kaip geru mokiniu, ir kaip nuoširdžiu, niekada padėti neatsisakančiu draugu. Gyvenime jis turi aiškų tikslą, kurio siekia visomis išgalėmis. Tik jei kiti link savo svajonės „lipa per kitų galvas“, Timas kartu su savimi aukštyn traukia visus aplinkinius,“ – apie pretendentą rašote jūs.

Metų pareigūnas

1. Pasvalio rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Darius Indrišiūnas. Profesionalas, kuriam policijos šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti“ yra viso gyvenimo moto. Pareigūnas, kuris yra padėjęs ne vienam mūsų krašto žmogui.

2. Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Joniškėlio ugniagesių komandos ugniagesys gelbėtojas Antanas Kaulėnas. Apie pretendentą jūs rašėte: „Antanas beveik ketvirtį amžiaus kovoja su ugnimi. Už šio kresno sudėjimo vyro pečių – ne viena išgelbėta gyvybė ir turtas. Kolegų ir aplinkinių pagarbą Antanas užsitarnavo savo sąžiningumu, darbštumu ir gebėjimu net pačiose sudėtingiausiose situacijose neprarasti sveikos nuovokos.

3. Pasvalio 503-iosios pėstininkų kuopos intendantas, vyr. seržantas Saulius Vaičiūnas. 1994 metų vasario 16 d. Saločių bažnyčioje Saulius davė priesaiką Lietuvai. Nuo tos akimirkos tarnavimas gimtajam kraštui yra pati svarbiausia šio žmogaus misija. Pratybos, mokymai, paskaitos jaunimui… Tai tik maža dalis S. Vaičiūno gyvenimo. „Juo pasitikime ir kaip vyresniu kariškiu, ir kaip kolega, ir kaip žmogumi. Su juo drąsiai eitume į žvalgybą…“ – tikina pretendento kolegos.

Metų kultūros darbuotojas

1. Pasvalio kultūros centro Švobiškio skyriaus bei Daugiafunkcio dienos centro vadovė Lina Bžėskienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2017 01 07 „Darbe“).

2. Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus renginių organizatorė ir meno vadovė Renata Kaziliūnienė. „Kartais net sunku suvokti, kiek daug gali vienas žmogus. Kelių meno kolektyvų ir etnografinių būrelių vadovė, renginių organizatorė, senųjų amatų propaguotoja… Ji niekada neatstums, niekuomet nepasmerks, visuomet suras šiltą žodį. Šalia jos gera būti. Ji spinduliuoja prigimtiniu, daugelio mūsų seniai pamirštu gėriu. Juo gyvena, juo dalinasi su aplinkiniais…“

3. Pasvalio kultūros centro Raubonių skyriaus mėgėjų meno kolektyvų vadovė Lidija Zagorskienė. „Ji paprasta, bet neprasta kultūros darbuotoja! Atsidavusi savo darbui, kupina idėjų, kūrybinga ir darbšti. Aktyvi kaimo bendruomenės narė, randanti laiko rūpintis kaimo grožiu, padedanti žmonėms spręsti kasdienius rūpesčius“.

Metų sportininkas

1. 18-metis Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos abiturientas Tomas Valiulis. Pasvalietis rankinį žaidžia nuo 2009-ųjų. Už įskiepytą meilę rankiniui dėkingas pirmajam treneriui Arvydui Daugiui ir savo tėčiui, žinomam rankininkui Ilmarui Valiuliui. Tomo apdovanojimų kraitėje – šalies vaikų, jaunučių, jaunių, jaunimo rankinio čempionatų aukso medaliai. Kelis sezonus Tomas kartu su tėčiu gynė Pasvalio „Rankininko-Sporto mokyklos“ komandos (dabar – „Kurana-SM“) garbę. Šį sezoną pretendentas į deimančiukus vilki šalies rankinio lygoje rungtyniaujančios Vilniaus VHC „Šviesos“ ekipos marškinėlius. Tomas Valiulis, kaip ir praėjusių metų deimančiuko savininkas Lukas Vanagas, yra Lietuvos jaunių (U-18) rinktinės narys.

2. Lukas Gurskis – 19-metis pasvalietis gina Kauno „Granito-Kario“ ir Lietuvos nacionalinės vyrų rankinio rinktinės vartus. Jauniausias šalies nacionalinės vyrų rankinio rinktinės žaidėjas prisipažino, kad neaišku kuria kryptimi būtų pasisukęs jo gyvenimas, jei ne pirmasis treneris Arvydas Daugis. Lukas saugojo Pasvalio „Rankininko-SM“ komandos vartus, o dabar gyvena laikinojoje sostinėje. Kauno kolegijoje studijuoja sporto vadybą ir trečius metus rungtyniauja vienos pajėgiausių šalyje Kauno „Granito-Kario“ ekipoje.

3. Paulius Petrikonis – Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos abiturientas. Kovo 11-ąją jam sukaks 19 metų. 200 cm ūgio krepšininkas yra pirmas pasvalietis, pakviestas kandidatu į Lietuvos jaunių (U-18) rinktinę. Trenerio Rimanto Ramono auklėtinis žaidžia šalies Regionų lygoje dalyvaujančios Pasvalio „Melioracijos-Sporto mokyklos“ komandoje. Paulius yra vienintelis pasvalietis, vilkintis LKL pirmenybėse rungtyniaujančios Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipos marškinėlius.

Metų medikas

1. Nakiškių kaimo bendruomenės slaugytoja Emilija Montrimavičienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2017 02 09 „Darbe“).

2. Pasvalio ligoninės gydytojas traumatologas Darius Puplauskis. Gydytojas Pasvalio ligoninėje dirba per 10 metų, yra atroskopinių operacijų pradininkas mūsų krašte. Dėl savo korektiškumo, kuklumo ir mandagumo yra ypač gerbiamas ligoninės kolektyvo, o profesionalumu ir labai geru savo srities išmanymu užsitarnavo pacientų pagarbą. Gydytojas niekada neskaičiuoja valandų ir ligonius priima pasibaigus darbo dienai.

3. Daujėnų ambulatorijos bendruomenės slaugytoja Valerija Skumbinienė. Savo laiškuose jūs rašėte: „Ji atsidavusi savo darbui, visuomet maloni, paslaugi ir sugebanti paguosti. Ar pasibaigusios darbo valandos, ar savaitgalis, ji visuomet skuba pas sergantįjį. Tokia yra visų mūsų Valytė“.

Metų socialinis darbuotojas

1. Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Lida Ubavičienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2016 12 15 „Darbe“).

2. Pasvalio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Žaneta Ginaitė. Tai žmogus, kuris ne žodžiais, o darbais mažina socialinę atskirtį mūsų rajone. Ji jau ne vienerius metus organizuoja ir teikia paramą sunkiai gyvenančioms Pasvalio rajono šeimoms ir jose augantiems vaikams. Jos iniciatyva užmegzti ryšiai su Norvegijos ir Anglijos labdaros organizacijomis. Jau ne vienerius metus Žaneta rūpinasi, kad prieš Kalėdas būtų išpildytos sunkiai gyvenančių vaikų svajonės. Savo beatodairišku ir labai dažnai pareigines instrukcijas peržengenčiu darbu ji daro stebuklus.

3. Pumpėnų seniūnijos socialinė darbuotoja Nijolė Dauparienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2016 09 27 „Darbe“).

Metų įvykis

1. Per Pasvalio miesto šventę pasiektas naujas šalies rekordas – išskleista 1 km 55 m 51 cm ilgio Lietuvos valstybės vėliava.

2. Bandymas reanimuoti festivalį „Bobų vasara“.

3. Daujėnų bažnyčios restauracija.

Metų bendruomenė

1. „Atžalyno“ bendruomenė.

2. Lietuvos pensininkų sąjungos Pasvalio „Bočių“ bendruomenė.

3. Norių bendruomenė.

Metų laiškanešys

1. Pušaloto pašto laiškanešė Rasa Pranckūnienė (plačiau apie pretendentę skaitykite 2017 02 02 „Darbe“).

2. Saločių pašto laiškanešė Birutė Mašalienė. „Darbšti žemaitė, kuri laukiama kiekvienuose namuose. Ne tik kaip laiškanešė, bet ir kaip dukra, draugė, pašnekovė. Jos nuoširdumas vertingesnis už pakiemiais nešiojamą pensiją…“

3. Namišių paštininkė Rita Ratkienė. Šį žmogų geriausiai apibūdina vienas iš jūsų siųstų laiškų: „Kai toks laiškanešys kaip Rita išeina atostogų, pradedi suprasti, kad nepakeičiamų žmonių yra…“

Metų verslininkas

1. UAB „Dirvonų lentpjūvė“. Kodėl būtent ši įmonė buvo pasiūlyta nominacijai, ko gero, galėtų paaiškinti jau nuo 1997 m. veikiančios ir šiuo metu daugiau nei pusšimčiui darbuotojų geras darbo sąlygas suteikiančios įmonės vadovės Audronės Sirbikienės pasakyti žodžiai: „Mūsų stiprybė – čia dirbantys žmonės. Kaimo žmonės. Tie, kurie neišvažiavo arba laimės neradę užsienyje grįžo atgal. Nenorime jų „išspausti“ kaip citrinos ir išmesti lauk, bet stengiamės, kad jie darbe jaustųsi gerai“.

2. UAB „Pasvalio vandenys“. Tai jau daug metų pelningai dirbanti Savivaldybės įmonė, nuoširdžiai besirūpinanti tiek savo paslaugų, tiek tiekiamo geriamojo vandens kokybe. Jos tiekiamas vanduo – pats pigiausias Lietuvoje, o kaina nedidėjo nuo 1999 metų. Didelę dalį savo uždirbtų lėšų bendrovė skiria vandens gerinimo ir nugeležinimo įrenginių statybai rajono vandenvietėse. Už bendrovės lėšas Pasvalio krašte tokie įrenginiai jau pastatyti 35-iose vandenvietėse, ne vienoje jų įrengti nauji geriamojo vandens gręžiniai. Ištikus vandentiekio avarijoms, „Pasvalio vandenys“ skuba į pagalbą net ir tų gyvenviečių, kurių vandenvietės šiai bendrovei nepriklauso, žmonėms. Bendrovė padeda kurti gražų mūsų krašto įvaizdį – ant aukščiausio Pasvalio miesto pastato – „Pasvalio vandenų“ bokšto – jau keleri metai plevėsuoja iš tolo matoma Lietuvos trispalvė. Bendrovės planuose – pradėti pilstyti ir į rinką tiekti kokybišką mineralinį vandenį, kurio dideli klodai glūdi po Pasvalio žeme.

3. UAB „Sodžiaus rytas“. Ūkininkas Algimantas Morkūnas, daugelį metų auginęs daržoves, 1997 metais kovo 26 dieną įkūrė UAB „Sodžiaus rytas“. Bendrovė užsiima daržovių auginimu, apdirbimu ir realizavimu. Daržininkystės ūkis yra įsikūręs Trajoniškio kaime, netoli Pasvalio miesto, šiaurės Lietuvoje. 106 hektarų laukuose auga įvairios daržovės, iš kurių didžiausius plotus užima: morkos, kopūstai, burokėliai, svogūnai, taip pat bulvės. Čia auginami ir agurkai, pomidorai, svogūnų laiškai, krapai, žiediniai kopūstai, kaliaropės, porai, salierai, cukinijos, aguročiai, salotos, petražolės, brokoliai ir kt. Didžioji produkcijos dalis realizuojama didžiausiuose Lietuvos prekybos tinkluose – „Maximoje“, „Rimi“, „Prismoje“. Įmonė nuolat investuoja į technikos, saugyklų, daržovių nuėmimo ir tvarkymo įrangą, gyvuosius išteklius. Šiuo metu „Sodžiaus rytas“ orientuojasi į išskirtinės kokybės produktų auginimą.

Metų žemdirbys

1. Diana ir Žilvinas Čabai. Švobiškio kaimo ūkininkai Žilvinas ir Diana Čabai – rajoninio konkurso „Metų ūkis 2016“ prizininkai. Žilvinui dar tik 26-eri, bet ūkininkauja jis nuo 2008-ųjų, taigi savo ūkį pradėjo kurti būdamas vos aštuoniolikos. Šiandien Čabų ūkio valdos – 170 hektarų dirbamos žemės. Dideli jaunųjų ūkininkų užmojai tvarkant gamybinę ūkio teritoriją. Šalia naujo angaro, grūdų bokšto su džiovinimo įranga ir kitų pastatų kuriama jauki poilsio erdvė – su tvenkiniu, želdynais. Gražioje Dianos ir Žilvino šeimoje auga dvi jų atžalėlės – trejų metukų dukrelė ir ketverių sūnus.

2. Žemės ūkio kooperatyvas „Šiaurės aruodai“. 2009 metų kovo mėnesį įkurtas žemės ūkio kooperatyvas „Šiaurės aruodai“ šiandien vienija beveik pusšimtį Pasvalio ir Biržų krašto grūdų augintojų, jų bendras valdomos žemės plotas per 8 tūkst. hektarų. Pernai kooperatyvo nariai pardavė apie 30 tūkst. tonų grūdų. Kooperatyvo moto: „Mes dirbame išvien tam, kad padėtume vieni kitiems kiekvieną dieną sunkiais ir gerais laikais“. Kooperatyvas yra atviras visiems veikliems ūkininkams ir kasmet pasipildo naujais nariais. Jau vyksta projektavimo darbai ir šiemet „Šiaurės aruodų“ kooperatyvas pradės nuosavo elevatoriaus statybas. Kooperatyvo nariai – daugelio bendruomeninių renginių rėmėjai, visuomeninių darbų talkininkai.

3. Juozas ir Julija Griauzdės (plačiau apie pretendentus skaitykite 2017 01 03 „Darbe“).

Metų senjoras

1. Julikas Simonaitis (plačiau apie pretendentą skaitykite 2017 01 14 „Darbe“).

2. Kazimieras Stankevičius (plačiau apie pretendentą skaitykite 2017 01 31 „Darbe“).

3. Veronika Leimontienė. Ilgametė Pasvalio „Carito“ labdaros valgyklos „Varpelis“ vyr. šeimininkė, itin mylima ir gerbiama šios valgyklos lankytojų. Švelniai visų vadinama Verute, 76-erių metų moteris ruošia maistą suaugusiems labdaros valgyklos lankytojams, kasdien svetingai sutinka ir išlydi po keliolika čia pietaujančių skurdžiai gyvenančių pasvaliečių. Veronika Leimontienė daug metų rūpinosi „Carito“ labdara, skirta stokojančioms šeimoms. Ji mielai talkina ir seniūnijoms, kai skurdžioms šeimoms reikia išdalinti iš ES fondų gaunamus maisto produktus. Kitiems žmonėms savo gyvenimą pašventusiai senjorei niekada nepritrūksta nei energijos, nei entuziazmo. Visus labdaros darbus Veronika nudirba neatlygintinai.

Krašto deimantas

1. Gražvydas Balčiūnaitis. „Ant popieriaus“ jis – Pasvalio rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyresnysis specialistas kultūros vertybėms. Gyvenime – mokslininkas, muziejininkas, gamtosaugininkas, dviračių sporto entuziastas, kraštotyrininkas. Žmogus, kuris ne tik nuoširdžiai myli savo kraštą, jo praeitį, čia gyvenančius žmones, bet daro viską, kad kuo daugiau žmonių atrastų Pasvalio molio žavesį. Jo inicijuoti aplinkosauginiai projektai buvo įvertinti Respublikos mastu ir kasmet sutraukia vis daugiau žmonių. Į jo po Pasvalio kraštą rengiamus dviračių žygius renkasi entuziastai iš visos Lietuvos. Jo atliekami tyrimai padeda atskleisti nežinomas žiemgalių genties paslaptis ir populiarina baltišką mūsų tautos paveldą. Galų gale, tai asmenybė, kuri aplinkinius žavi neišsenkama erudicija ir nepaprasta vidine kultūra. Tai tikras mūsų krašto patriotas.

2. Rimvydas Mitkus. Žmogus– reiškinys. Asmenybė, kuriai po kojomis buvo paklotas visas pasaulis, tačiau jis pasirinko gimtąjį Pasvalį. Jo įkurtas choras „Canticum Novum“ kilstelėjo mūsų krašto kultūrą į iki šiol neregėtą lygmenį. Laikas ir prestižiniai apdovanojimai įrodė, kad tai nebuvo tik trumpalaikis projektas. O ir paties Maestro užgriuvusi sėkmė bei pripažinimas neapakino – jis ir toliau randa laiko Pasvaliui. Rimvydas Mitkus – Pasvalio krašto „deimantas“, padedantis daugeliui iš mūsų vis iš naujo atrasti magišką muzikos pasaulį.

3. Viktorija Tamulionytė. Princesė Viktorija. Ketverių metų mergaitė, kurios kova su labai agresyvia vėžio forma suvienijo daugybę mūsų krašto žmonių. Jos istorija sujaudino daugelį mūsų skaitytojų, kuriems Viktorija tapo stiprybės ir vilties simboliu. Ketverių metų vaikui likimas skausmo skyrė tiek, kiek dauguma iš mūsų, ko gero, nepatirs per visą gyvenimą. Tačiau šypsena mergaitės veide ir po chemoterapijos vėl ataugančios princesiškos kasos teikia vilties, kad viskas, kas blogiausia, – jau praeityje. „Darbo“ skaitytojų nuomone, Viktorija verta pačio didžiausio – Vilties deimanto.

Balsavimo anketą rasite čia.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.