Pakėlęs ranką prieš mokinį, neteko posto

Praėjusią savaitę posėdžiavusi rajono Savivaldybės taryba nusprendė už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą iš pareigų atleisti Pajiešmenių pagrindinės mokyklos direktorių Ervydą Macaitį. Ši griežčiausia nuobauda mokyklos vadovui skirta už prieš mokinį panaudotą fizinę jėgą, sukėlusią nepilnamečiui skausmą – smūgį delnu į veidą. Direktorius tikino, jog per žandą mokiniui šėrė nevalingai, kai, nuėjęs raminti tualete išdykaujančių vaikų, buvo aptaškytas vandeniu su neaiškios kilmės priemaišomis.

Atsipeikėjo tik apsivalęs

Savo paaiškinime Savivaldybės merui E. Macaitis vaizdžiai rašo: „Virš tualeto kabinos pertvaros išvydau pasirodžiusią ranką, kuri laikė klozeto valymo šepetį ir juo mosikavo. Nuo šepečio krito vandens purslai. Aš stovėjau tualeto tambūre atokiai. Kurį laiką nieko nesuvokiau, kas vyksta, ir man tai pasirodė kaip kažkokia mistika. Kai ranka su šepečiu nustojo mosikuoti ir dingo už kabinos pertvaros, priėjau prie tualeto kabinos durų ir pamėginau jas atidaryti. Durys buvo uždarytos iš vidaus. Tada, nieko nesakydamas, ranka pabeldžiau į duris. Tuo metu ant mano plaukų, veido, burnos, drabužių, akinių iš viršaus pliūptelėjo gausūs vandens purslai. Akiniai buvo padengti vandeniu su neaiškios kilmės dalelėmis ir specifiniu kvapu. Nuo kaktos ir plaukų tekantis vanduo pateko į akis ir jos ėmė skaudžiai perštėti. Desperatiškai pradėjau balsu reikalauti skubiai atidaryti kabinos duris ir nevalingai rėkti (reikalavimų turinio konkrečiai neprisimenu). Mane ištiko šokas ir aš sveiku protu nesuvokiau, kaip suvaldyti esamą konfliktinę situaciją ir kaip tinkamai pasielgti joje. Kiek truko mano reikalavimas atidaryti tualeto kabinos duris – negaliu įvardinti, tačiau prisimenu, kai kabinos durys buvo atidarytos ir tarpduryje pasirodė mokinio figūra, aš nevalingai kairės rankos delnu pliaukštelėjau mokiniui per dešinį žandą ir sušukau: „Ką čia darai?“ (ar kažką panašaus). Mokinys atsakė: „Čia tik vanduo“. Pro akinių viršų pasižiūrėjau į klozeto nutekamosios angos fekalijų turinį ir pasakiau: „Pasižiūrėk pats“ (ar kažką panašaus). Po išvysto vaizdo pasijutau blogai, mane pradėjo pykinti. Mokiniui pasakiau, kad jis turi sutvarkyti tualetą bei pakviesti į mokyklą atvykti mamą ir skubiai nuėjau į darbo kabinetą…“

E. Macaitis tvirtino, jog savo veiksmus – tai, kad skėlė vaikui per žandą – suvokė tik grįžęs į kabinetą ir pradėjęs „apsivalymo darbus“.

Nesuvaldė pykčio

Incidentą tyrusi mero potvarkiu sudaryta komisija konstatavo, jog nors moksleivio elgesys tualete nebuvo tinkamas, tačiau tai nesudarė pagrindo mokyklos direktoriui imtis fizinių veiksmų prieš mokinį, kuriam privalėjo rodyti gero elgesio pavyzdį.

Mokyklos vadovo poelgiu stebėjosi ir Savivaldybės tarybos narys Justinas Grigaliūnas. Anot jo, dabar direktorius teisinasi, jog antausį vaikui skėlė nevalingai. Tačiau išdykaujančius vaikus jis pamatė ne iš už kampo išlindęs, o vaizdo stebėjimo kamerų monitoriuje ir sąmoningai ėjo jų tramdyti.

– Mokyklos vadovas privalo konfliktinę situaciją suvaldyti nenaudodamas fizinės jėgos. Jei nesugeba susivaldyti pats, kaip tada galėtų išspręsti tarp vaikų kilusį konfliktą? – retoriškai klausė tarybos narys.

E. Macaitis piktinosi, kad yra kaltinamas ir tuo, jog bandė nuslėpti mokykloje įvykusį incidentą ir apie jį nepranešė nei Savivaldybės švietimo ir sporto skyriui, nei Vaiko teisių apsaugos skyriui. Anot direktoriaus, konflikte dalyvavusio mokinio motina, grįžus sūnui iš mokyklos, tuoj pat paskambino bendrosios pagalbos centro telefonu 112 ir parašė pareiškimą policijai. O pareigūnai pranešė atitinkamoms institucijoms – toms, kurioms priklauso žinoti. Tad jis pats pranešti nebematė prasmės. Beje, rajono Savivaldybės administracija Panevėžio apylinkės prokuratūros raštą su informacija, jog Pasvalio policijos komisariate buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo, o įtarimas dėl šios nusikalstamos veikos buvo pareikštas E. Macaičiui, gavo šių metų sausio 12-ąją. Ten pat rašoma, jog Pasvalio rajono apylinkės teismo sprendimu E. Macaitis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nukentėjusiajam ir kaltininkui susitaikius.

Konfliktas, kai mokyklos direktorius trenkė mokiniui per žandą, įvyko 2016 metų lapkričio 23 dieną. Taigi pareigūnų informacija Savivaldybę pasiekė beveik po dviejų mėnesių, nors, kaip teigė Savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjas K. Polekas, šio skyriaus bei Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovus apie įvykį tuoj pat po incidento turėjo informuoti pats mokyklos direktorius.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-21„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.