Šeimos namai stengsis užbėgti bėdai už akių

Pasvalio krašto žmonės, ieškantys pagalbos dėl šeimos problemų ar asmeninių bėdų, norintys pasikonsultuoti su psichologu, arba tiesiog atvažiavę į rajono centrą tvarkyti svarbių reikalų ir neturintys kur tuo metu laikinai palikti savo vaikų, nuo šiol ras jaukią vietą, kur laukia pagelbėti pasiruošę specialistai. Šalia Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios praėjusią savaitę buvo atidaryti Bendruomeniniai šeimos namai, įsikūrę Pasvalio parapijai priklausančiame pastate, vadinamojoje špitolėje. Patalpos po remonto darbų dar spindi šviežumu. Jos atnaujintos už parapijos biudžeto lėšas ir didžioji dalis šių pinigų – parapijiečių aukos.

Bendruomeniniuose šeimos namuose dirbs socialinė darbuotoja užimtumui Rita Vasiliūnienė, psichologė Rasa Vaičiūnaitė, asociacijos Šeimos gerovės centras pirmininkė, socialinė darbuotoja Jurgita Venckienė, namus globos kun. Albertas Kasperavičius.

– Bendruomeniniai šeimos namai – tai erdvė, kurioje tvirtinami šeimų pamatai, tai galimybė joms augti ir stiprėti. Šiandienė mūsų visuomenė yra tarsi didelė karstinių įgriuvų zona. Kai vietoj dvasinių vertybių atsiranda tuštuma, ima skilinėti darnaus gyvenimo pamatai ir žmonių sielose atsiveria smegduobės. Bažnyčios bendruomenė yra itin jautri šeimos bėdoms, – sakė Pasvalio parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Ir pacitavo Arkivyskupo Gintaro Grušo pamokslo, pasakyto vasario 5 dieną per šv. Mišias Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, žodžius:

„Pastarosiomis savaitėmis girdėjome daug ginčų, kas kaltas dėl skaudžių įvykių Lietuvoje – dėl vaiko mirties, dėl kitų vaikų išnaudojimo, dėl vaikų patiriamo smurto. Reikia pasakyti tiesą – vaikas mirė ne todėl, kad įstatymai jį leido mušti iki mirties, jis mirė, nes pirmiausia jo tėvai nemokėjo būti tėvais, nes tie, kurie turėjo teikti pagalbą ir apsaugą, formaliai ir aplaidžiai žiūrėjo į savo pareigas, nes šeimos aplinkoje buvę žmonės – artimieji, kaimynai – buvo nuleidę rankas arba akli ir kurti tos šeimos skurdui, pirmiausia – meilės skurdui. Taigi kalbame apie žmones, o ne tik apie įstatymus.

Toje aplinkoje nebuvo druskos, apsaugančios nuo sugedimo. Jėzus sako, kad toji druska esate Jūs. Taigi druska, apsauganti nuo sugedimo, yra žmogus. Jei mūsų visuomenė serga, pirmiausia dėl to yra atsakingi žmonės, mes patys. Sveikai visuomenei būtinos sveikos šeimos. Šeimos, kurios neturi diena iš dienos rūpintis, kaip išgyventi, tėvai, kurie turi laiko kalbėtis su vaikais, šeimos, kuriose nėra girtuokliaujama. Vaikai, kurie auga mylimi savo tėvų, kuria sveiką visuomenę“.

Klebonas palinkėjo, kad šeimų gyvenime neatsivertų naujų karstinių įgriuvų, kad Bendruomeniniuose šeimos namuose visi surastų sveikos gyvensenos šaltinį.

Šeimos namai įkurti įgyvendinant rajono Savivaldybės administracijos parengtą, Europos Sąjungos finansuojamą projektą. Projekto partneris – asociacija Pasvalio šeimos gerovės centras. Jo vadovė Jurgita Venckienė minėjo, jog projekto tikslas – stiprinti visas šeimas, kurioms reikia kokios nors pagalbos, ne tik tas, kurios jau įrašytos į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Šios misijos ryžosi imtis neseniai įkurtas Pasvalio šeimos gerovės centras, nes projekto vykdytoju gali būti tik visuomeninė organizacija.

Nuotraukoje: Bendruomeniniuose šeimos namuose dirbs socialinė darbuotoja užimtumui Rita Vasiliūnienė, psichologė Rasa Vaičiūnaitė, asociacijos Šeimos gerovės centras pirmininkė, socialinė darbuotoja Jurgita Venckienė, namus globos kun. Albertas Kasperavičius.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.