Saugikliai – ir prieš spekuliaciją žeme

Praėjusį penktadienį įvykusiame Lietuvos ūkininkų sąjungos prezidiumo išplėstiniame posėdyje dalyvavęs Pasvalio skyriaus pirmininkas Vilhelminas Janušonis „Darbui“ sakė, jog daugiausia diskusijų kilo dėl ketinamų priimti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pataisų. Šioms pataisoms, kurias parengė Žemės ūkio ministerija, jau pritarė ir šalies Vyriausybė.

Lietuvos ūkininkų sąjunga yra pareiškusi kritišką nuomonę dėl Žemės ūkio ministerijos ir Vyriausybės pozicijos atsisakyti žemės pardavimo užsieniečiams saugiklių. Pasak LŪS pirmininko Jono Talmanto, visų pirma turi būti ginami šalies piliečių interesai ir jų teisėti lūkesčiai, o Žemės įsigijimo įstatymas tobulinamas taip, kad sudarytų kuo mažiau prielaidų žemės įsigyti pasinaudojant įstatymo spragomis ir manipuliacijomis.

Europa reikalauja, ūkininkai priešinasi

Vyriausybė žemės įsigijimą ketina palengvinti atsižvelgdama į Europos Komisijos reikalavimą. Pagal parengtą projektą nebebūtų reikalaujama, kad žemės pirkėjas turėtų ūkininko statusą ar ūkininkavimo patirties. Žodžiu, siūloma atsisakyti kvalifikacinių reikalavimų ir palikti tik nuostatą, jog pirmenybę įsigyti parduodamą sklypą turi jo naudotojas bei kaimyninių sklypų savininkai.

Europos Komisija pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą pradėjo prieš dvejus metus, teigdama, jog dabartinis mūsų šalyje galiojantis žemės įsigijimo įstatymas pažeidžia ES teisę. Komisija pareikalavo pakeisti Lietuvos teisės aktus, kuriais buvo sugriežtintas žemės pardavimas užsieniečiams.

2014 metais įsigaliojęs įstatymas neleidžia ūkininkams ir susijusiems asmenims įsigyti daugiau kaip 500 hektarų žemės. Be to, norint pirkti daugiau negu dešimtį hektarų, pirkėjas privalo turėti trejų metų žemės ūkio veiklos patirties arba su žemdirbyste susijusią specialybę. Parduoti žemės ūkio paskirties žemę galima tik naudojus ją pagal paskirtį penkerius metus. Taip pat reikia gauti Nacionalinės žemės tarnybos leidimą.

Iki 2014 metų gegužės 1 dienos galiojo pereinamasis laikotarpis, leidęs Lietuvai neparduoti žemės užsieniečiams. Tačiau stodama į Europos Sąjungą, Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo bendrijai priklausančių kitų valstybių piliečiams. Žemės ūkio ministerijos duomenimis 2014–2016 metais savininkai pateikė per 64 tūkstančius pranešimų dėl žemės pardavimo, o tarp norinčiųjų įsigyti žemės buvo tik du užsieniečiai.

Nuotraukoje: LŪS prezidiumo išplėstiniame posėdyje. Pasvalio skyriaus pirmininkas Vilhelminas Janušonis – antroje eilėje pirmas iš kairės.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-11„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.