Penktadienį Krinčinas pulsavo šokio ritmu

Tiek daug žavių, šypsenomis spinduliuojančių merginų ir moterų, kiek jų praėjusio penktadienio pavakare vienu metu sugužėjo į Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos sporto salę, šis miestelis turbūt dar nebuvo regėjęs. Pagrindinė tokio gražaus reginio „kaltininkė“ – Pasvalio kultūros centro Krinčino skyriaus meno vadovė Sandra Paliulienė, sumaniusi organizuoti pirmąją rajone linijinių šokių šventę. Šią idėją entuziastingai palaikė skyriaus administratorė Miglė Kučinskienė, tad žodžiai netruko virsti gražia Šokių švente. Iš šešių kolektyvų, nepabūgusių per tirštą rūką atvažiuoti į Krinčiną, net penki pasirinkę linijinių šokių žanrą. Jis, kaip žinoma, labiau prie širdies dailiosios lyties atstovėms.

Šventės programoje – šokių margumynas

Pusantros valandos trukusį akiai ir širdžiai mielą reginį – nuo kraują kaitinančių šokių „Mambo“, „Tekila“ iki svaigaus valso – gausiai susirinkusiems žiūrovams dovanojo Pasvalio kultūros centro Krinčino ir Mikoliškio linijinių šokių grupės „Mas“ ir „Vasarė“, Ustukių skyriaus liaudiškų šokių kolektyvas „Šėltinis“, Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinio linijinių šokių kolektyvas „Arnika“, Panevėžio rajono Šilagalio kultūros centro Katinų padalinio choreografinė bei linijinių šokių grupės. Į šventę atvykę mėgėjiški šokių kolektyvai dar kartą patvirtino seną tiesą, kad šokis nėra vien kūno judesys. Tai – ir tam tikra žmogaus jausmų išraiškos forma.

Lygiai devynioliktą valandą, kaip ir buvo planuota, ant sporto salės parketo pasirodė Šokių šventės šaukliai – Nidos Sakalauskienės vadovaujamas Ustukių „Šėltinis“. Šiam žinomam šokių kolektyvui tokia misija patikėta neatsitiktinai, nes jame šoka šventės sumanytoja Sandra Paliulienė. Po puikų šventinį toną davusios „Šėltinio“ šokių siuitos, renginio vedėjas režisierius Sigitas Paliulis į šokėjus ir žiūrovus kreipėsi šiais kraštiečio poeto Eugenijaus Matuzevičiaus žodžiais: „Mes esam Šiaurės krašto, iš tolimo Krinčino…“ Sveikinimo žodį taręs Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas pasidžiaugė, kad Krinčino mokyklos sporto salės durys atviros ne tik sportą, bet ir šokį mėgstantiems žmonėms. Rajono vadovas dėkojo organizatoriams už puikų sumanymą ir linkėjo, kad šokių šventė taptų tradiciniu Krinčino renginiu. Savivaldybės vadovui antrino Pasvalio kultūros centro skyrių veiklos koordinatorius Evaldas Kondrotas, perdavęs direktoriaus Roberto Lavicko sveikinimus ir linkėjimus. Iš Ličiūnų kilęs Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis, šventės vedėjo brolis, šyptelėjo, kad ypač atidžiai stebės ir vertins „Arnikos“ pasirodymą. Šiam linijinių šokių kolektyvui vadovauja vyriausios Paliulių šeimos atžalos Kęstučio žmona – iš Pasvalio apylinkių seniūnijos Šimonių kaimo kilusi choreografė Rima Skvireckaitė-Paliulienė.

Po sveikinimo kalbų ant parketo žengė Šilagalio kultūros centro Katinų padalinio choreografinės grupės „Salida“ jaunosios šokėjos. Nuo 2013-ųjų jos pasirodo kartu su Šilagalio pučiamųjų orkestru „Sklepučini“, tad žiūrovai išvydo šokius iš orkestro žygiavimo repertuaro. Viešnias keitė kaubojiškomis skrybėlėmis pasipuošusi, tarmišku „Mas“ pasivadinusi Krinčino linijinių šokių grupė. Prieš keturis mėnesius Sandros Paliulienės suburtoms šokėjoms tai buvo vienas pirmųjų egzaminų. „Mas“ pasirinko temperamentingus, kaubojiška dvasia alsuojančius šokius. Nuvilnijusi aplodismentų banga patvirtino, kad egzaminą krinčinietės sėkmingai išlaikė. Vėliau Krinčino seniūnas Remigijus Janušis gailėjosi praleidęs progą savo akimis įvertinti žmonos Vilmos ir kitų šokėjų pasirodymą. „Buvau išvykęs. Dabar supratau, kad padariau klaidą“, – šyptelėjo seniūnas.

Nuotraukoje: Linksmosios Mikoliškio raganos.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-02 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.