Turizmo parodoje – pasvalietiški sūriai, trapučiai, duona

Sausio 20–22 dienomis Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centro ekspozicijų salėse, tris dienas vyko tradicinė penktoji tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur 2017“. Ją organizavo Lietuvos turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, šalies turizmo asociacija, Turizmo rūmai ir „Litexpo“. Šiemet paroda buvo skirta gastronominiam paveldui, turizmui ir jo tendencijoms. Tad į ekspozicijų sales plūstelėję lankytojai buvo pasitikti šūkiu „Paragauk pasaulio, paragauk Lietuvos“. Skaičiuojama, kad per tris dienas parodą aplankė beveik 30 tūkst. žmonių, net 19 proc. daugiau nei pernai. „Adventur 2017“ sudomino 28 užsienio valstybes, iš jų egzotiškąsias Seišelių salas, Singapūrą, Omaną.

Savo stendus turėjo 50 mūsų šalies miestų ir rajonų. Nelikome pasyvūs stebėtojai ir mes – prie kuklaus Pasvalio turizmo informacijos stendo stabtelėdavo ne tik mūsų kraštiečiai. Visas tris dienas su parodos lankytojais bendravo Krašto muziejaus darbuotojos – muziejininkės Gita Rachmančiukienė, Jolita Šležaitė, turizmo vadybininkė Aistė Jasėnienė, viešųjų ryšių specialistė, kultūrinės veiklos vadybininkė Kristina Balčiūnaitienė.

Dar šviežiais šiųmetės parodos įspūdžiais paprašėme pasidalinti muziejininkę G. Rachmančiukienę. Pirmiausia pašnekovė priminė, kad Krašto muziejus šioje tarptautinėje turizmo parodoje dalyvauja nuo 2000-ųjų, kuomet ji vadinosi „Vivatur“. Išimtis buvo tik 2016-ieji, nes norai prasilenkė su finansinėmis galimybėmis. Nors dalį išlaidų apmoka Turizmo departamentas, vis dėlto turizmo paslaugų reklamavimas žinomoje tarptautinėje parodoje yra brangus malonumas, ypač jei pinigus tenka seikėti vien iš savo biudžeto. Tai ir yra atsakymas į klausimą, kodėl vienų savivaldybių stendai vilioja lankytojus interaktyviomis atrakcijomis, o kituose dalijami tik reklaminiai lankstinukai, bukletai, žemėlapiai.

Pasvalio kraštą propaguojantis stendas buvo vienas kukliausių parodoje. Pasvalys neminimas ir specialiai parodai skirtame laikraštyje „Lietuva: keliauk ir ragauk!” Jame Dzūkija pristatoma kaip medaus ir grybų kraštas, Žemaitijos gastronominiu ženklu įvardinami šiupiniai ir košės, Suvalkijos pasididžiavimu vadinami šakočiai, į Mažąją Lietuvą turistai kviečiami paskanauti žuvienės ir pyragų, o Aukštaitijos kulinariniu paveldu pristatomi kėdainietiški virtiniai, kanapių pyragėliai, ežerų krašto delikatesas – seliavos. Leidinyje populiarinamas Pakruojo dvaras, Mūšos pažintinis takas Žagarės regioniniame parke, o Pasvalys ir Joniškėlis net turistinių maršrutų žemėlapiuose nepažymėti…

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-31 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.