Buvusios klasės virto svetinga seklyčia

Prieš 80 metų pastatyta Porijų pradžios mokykla šiandien pakilo naujam prasmingam gyvenimui ir, tapusi jaukia šio kaimo žmonių susibūrimo vieta, gavo Porijų seklyčios vardą. Jis išskaptuotas dailioje medinėje lentoje virš buvusios mokyklos durų – tai tautodailininko Stasio Motiejūno kūrinys. Porijiečiai minėjo, jog atgimusį pastatą taip pavadino todėl, kad seklyčia kaimo troboje visada būdavo ypatinga vieta svečiams priimti, šeimynai susiburti. Porijų žmonės nuo šiol turės tikrai jaukią vietą, kur susieiti per valstybės, savo kaimo ar asmenines šventes, kur sukviesti kraštiečius, pašarvoti amžinybėn išėjusį sodietį.

Vien lopų neužteko

Gyvenime taip jau nutinka, kad džiaugsmą labai greitai gali pakeisti liūdesys. Ilgai lauktą įkurtuvių šventę Porijuose apkartino didelė širdgėla: tos pačios dienos rytą kaimą apskriejo skaudi žinia, kad gaisro liepsnose žuvo ilgametė Porijų gyventoja, 75 metų močiutė. Įkurtuvių šventėn susirinkę porijiečiai ir jų svečiai velionės atminimą pagerbė tylos minute, o jau kitą dieną ji buvo pašarvota Porijų seklyčios salėje…

Savo mylimoje mokykloje apsilankiusi mokytoja Valerija Karoblienė, Porijuose mokytojavusi beveik keturis dešimtmečius, sakė, jog šiandien, vėl pravėrusi jos duris, tiesiog apstulbo.

– Atrodė, jog pati nebežinau, kur patekau: šitaip viskas pasikeitę ir išgražėję, – žavėjosi mokytoja.

Iš tiesų Daujėnų seniūnijos darbininkai, talkinant pagalbininkams iš Darbo biržos, patiems porijiečiams, padirbėjo iš peties. Perdažyta visa pastato išorė – sienos, langai, o vidaus patalpos suremontuotos kapitaliai.

– Iš pradžių supuvusias medines grindis bandėm lopyti, bet greitai pamatėm, jog lopai nebeišgelbės. Lentos buvo visiškai sutrūnijusios, apniktos grybo, tad teko išlupti jas visas. Paklojom betono dangą, ją nudažėm – tikimės, kad laikys ilgai. Grindis atnaujinom visose patalpose – iš viso išbetonavom apie pusantro šimto kvadratinių metrų, – nuveiktus darbus vardijo Daujėnų seniūnas Vladas Vitkauskas.

Dvi buvusios mokyklos klasės virto salėmis. Jas skiria plačios suveriamos durys, tad jei dideliam susibūrimui prireiks erdvesnės patalpos, abi sales lengvai bus galima sujungti. Suremontuotas ir holas, poilsio kambarys, įrengta virtuvėlė. Visose patalpose pakeistos lubos, o sienos apkaltos medžio dailylentėmis, sutvarkyti seni langai. Kieme nugriautos apirusios medinės pašiūrės, išvežta ne viena didžiulė priekaba įvairių atliekų.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.