Kaip išpopuliarėjo Braškų sodo obuoliai ir kriaušės

Aukštikalniuose, Braškų ūkio saugykloje, sutikome brolius Darių ir Gintarą renkančius obuolius. Kitą dieną dvidešimt tonų iškeliaus į Latviją.

– Negaliu daugiau išvežti, nes kuo paskui pats prekiausiu, – šyptels Darius Braška.

O prekiauja Pasvalio ir Biržų turguose, taip pat mieste esančiame kioske. Į Rokiškio turgų nebeveža – toli ir daugiau konkurentų.

Užsiminus, kad Braškų obuolių kioskas – geroje vietoje, pagrindinėje mūsų miesto gatvėje, Darius pastebės:

– Buvo gera, bet ne dabar, kai daugiausia žmonių praeina prie prekybos centrų.

Braškos jau seniai turi nuosavą kioską, tik žemę nuomojasi iš kito žmogaus.

– Aš ten, miesto centre, kur šiandien „Saimetos“ parduotuvė, kadaise gyvenau. Tame name buvo valdiški butai. O kad dabar netoli mūsų kioskas – visiškas atsitiktinumas, – vėliau išsitars Palterija Tamašauskaitė-Braškienė, užaugusi pačiame Pasvalio mieste.

Jos vyras Kazimieras Braška, kuris buvo kilęs iš Aukštuolių kaimo, prieš porą metų staiga mirė.

– Dar atšventė 75-metį, turėjo minčių, idėjų. Nors ir gydėsi, vis tiek jo netektis buvo netikėta, – prisipažino moteris.

Būtent nuo senųjų Palterijos ir Kazimiero Braškų visas ūkis ir išsiplėtojo.

1963-iaisiais sukūrę šeimą, Aukštikalniuose gavo butą. Palterija tuomečiame Medelyne dirbo buhaltere, o Kazimieras – vairuotoju.

– Buvau įstojusi Vilniaus universitete studijuoti liaudies ūkio ekonomikos, tačiau baigiau tik du kursus. Paskui porą dešimtmečių buhaltere dirbau Butų ūkyje, o vyras dešimt metų iki pensijos – Komunalinių įmonių kombinato sandėlininku, – prisimena Palterija Braškienė.

Be valdiškų darbų, Braškos turėjo savo ūkį – laikė ir karvių, ir kiaulių.

Prieš keturiasdešimt metų sugalvojo pasistatyti namus tuose pačiuose Aukštikalniuose. Dar sovietmečiu šiltnamiuose augino rožes, gvazdikus, tulpes. Braškų išaugintomis gėlėmis prekiaudavo Pasvalio kioskuose. Taip pat yra auginę ir kopūstų, ir agurkų.

– Abu su vyru buvom panašūs – sutapo požiūris į verslą, į ūkį. Nors anuomet tokius kaip mes vadino tiesiog spekuliantais, – pripažįsta aukštikalnietė.

Taigi nuo jaunystės Braškos turėjo verslo gyslelę, prie darbų užaugino ir keturis sūnus: Remigijus dabar gyvena Pumpėnuose, Alvydas – Aukštikalniuose, Darius – Pasvalyje, o jaunėlis Gintaras pasilikęs su mama.

Nuotraukoje: Sodininkas Darius Braška su mama Palterija, kuri net sovietmečiu buvo prie verslo – šiltnamiuose augino gėles.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-26 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.