Nelegalių cigarečių verslą bandoma pažaboti griežtomis baudomis

Kova su kontrabandinių cigarečių platintojais ir jas įsigyjančiais asmenimis tęsis tol, kol šių prekių kainų skirtumas kaimyninėse valstybėse bus didelis. Žiniasklaidai išplatintame Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) pranešime teigiama, kad per 2016 m. antrąjį ketvirtį kontrabandinių cigarečių dalis šalies rinkoje sudarė 17,5 proc. – 2,1 proc. mažiau nei 2015 pabaigoje. Tačiau ši tendencija greitai gali pasikeisti. Anot NTGA vadovo Arno Marcinkaus, nuo kovo mėnesio didinamas akcizas tabako gaminiams gali paskatinti nelegalių cigarečių antplūdį.

Šio šešėlinio verslo milžinišką žalą šalies ekonomikai iliustruoja viešai paskelbti statistiniai duomenys: pernai dėl į Lietuvos rinką plūstelėjusių kontrabandinių cigarečių, galimai nesurinkta net 54 milijonai eurų akcizo mokesčių. Net apie 80 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos. Manoma, kad šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė per 14 proc. Lietuvoje surūkomų cigarečių.

Pagal kontrabandinių cigarečių vartojimo mastus lyderiauja Radviliškis. Nuo geležinkelininkų miesto nedaug atsilieka Žemaitijos sostinė Telšiai ir Šiauliai. Į penketuką patenka Panevėžys ir Alytus. Nors Pasvalys, jei tikėsime oficialia statistika, nepatenka į pirmą penketuką, prekeivių nelegaliomis cigaretėmis ir jas papsinčių netrūksta. Įdomu, koks iš tikro būtų surūkomų legalių ir kontrabandinių cigarečių santykis, jei išpurtę visas šiukšliadėžes suskaičiuotume pakelius?

Apie tai, kaip mūsų rajone vyksta kova su šiuo pelningu nelegaliu verslu ir jo skatintojais, papasakojo rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Viktoras Doda.

Traukia baltarusiškas cigaretes

Pokalbis apie kovą su nelegalių cigarečių prekeiviais ir jas rūkan- čiais asmenimis gavosi abstraktokas dėl suprantamų priežasčių – turimos operatyvinės informacijos negalima viešinti. Turbūt ne vienas skaitytojas, perskaitęs šią eilutę šyptelėjo – vos ne kiekviename miestelyje ar didesniame kaime yra prekybos baltarusiškomis cigaretėmis „taškai“. Tačiau pradėjus rinkti įrodymus, dažniausiai toks „pilietiškumas“ išgaruoja – atseit, tai tik policijos reikalas. Vyriausiasis tyrėjas V. Doda pripažino, kad užfiksuoti patį kontrabandinių cigarečių pardavimo faktą yra gana sudėtinga. Tuo tarpu jų gabentojai dažniau įkliūva. Pareigū- nas priminė, kad atsakomybė gresia ne tik už nelegalių cigarečių pardavimą, bet ir jų laikymą, gabenimą bei įsigijimą. Kitaip tariant, reikalų su teisėsaugos pareigūnais gali turėti ir baltarusiškos ar kitos kontrabandinės cigaretės dūmą traukiantis asmuo.

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-24 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.