80-metės gyvenimas knygnešio sodyboje

Aštuoniasdešimtmetį švenčianti pasvalietė Julija Dambrauskienė neatsitiktinai gyvena istoriniame name, kurį ženklina medinė atminimo lenta: „Knygnešys Kazys Gumbelevičius (1859.X.18–1941.VII.9) šiame name (su trimis knygų slėptuvėmis) gyveno 1878–1941 m.“.

– Taigi čia pasistatė ir gyveno iš Tetirvinų kilusio knygnešio Gumbelevičiaus šeima. Kazys Gumbelevičius vaikų neturėjo. Pas jį kriaučiumi dirbo iš Migonių kilęs siuvėjas Povilas Rinkūnas, kuris vedė mano mamos seserį Veroniką Gudaitę iš Tetirvinų. Jiems šiuos namus ir paliko. Tačiau Rinkūnai irgi neturėjo vaikų. Atėjau pas juos gyventi kaip augintinė. Nuo penktos klasės mokiausi Pasvalyje, kur baigiau septynmetę. Taip pat mokiausi siūti. Vėliau ištekėjau už Petro Dambrausko, kuris buvo kilęs iš Medinių, iš Vileišių gimtojo kaimo. Iki šiol toje pačioje sodyboje ir gyvenu, – trumpai jos istoriją papasakojo Julija Dambrauskienė, kurios vaikystė prabėgo Tetirvinuose, o keturias klases baigė Skrebotiškio mokykloje.

Sodyba Pasvalyje, kuriai beveik 140 metų, iš tiesų istorinė, saugoma paveldo, be specialių leidimų nieko negalima keisti ar net remontuoti. O tie leidimai irgi nepigiai kainuoja. Namas – autentiškas, su senais gražiais medžio drožiniais, su senelių trobas primenančiomis durimis ir skląstimis.

– Viena likau šiuose namuose, – Julijos Dambrauskienės veidu perbėga liūdesio šešėlis. – Vyras mirė prieš dvejus metus. O sūnus, pagrandukas Juliukas, šį rudenį išvažiavo gyventi į Skemų pensionatą. Sakė, nebegaliu aš čia. Jau buvo baigęs vidurinę mokyklą, kai susirgo depresija…

Motina varto sūnaus Juliaus albumą – iš nuotraukų žvelgia gražus simpatiškas vaikinas.

– Buvo sportininkas, ir folklorą lankė. Tiesiog nežinau, kodėl taip atsitiko. Iki šio rudens su Juliuku gyvenom. Dabar liko tušti kambariai. Čia Juliukas gyveno, gretimame tėvas miegodavo, – moteris vaikšto po erdvų namą. – Gal Juliukui Skemuose ir geriau. Patarė važiuoti į šį pensionatą, kur daugiau jaunų žmonių.

Dambrauskai užaugino dukras Ritą ir Ligitą, kurios įsikūrė Panevėžyje, bei sūnus Egidijų, gyvenantį Nemeikšiūnuose, ir Julių.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-17 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.