Prancūzų karius mūsų kraštas ir nustebino, ir sužavėjo

Kad Lietuva jau 12 metų yra Europos Sąjungos narė, niekam aiškinti nereikia, nes tai jaučiame visi. Juk su šia naryste ekonominiame aljanse į mūsų kraštą atėjo projektų finansavimas, struktūrinių fondų parama pramonei, žemės ūkiui, daugiabučių renovacijos programai. Be to, seniai pripratome keliauti beveik po visą Europą kaip po vieną valstybę, nes nebereikia vizų. Kas nori, ten gyvena ir dirba. Taip sužinojom, kas yra emigracija ir kad šis reiškinys gali tapti rimta problema.

Tačiau retai kada pagalvojame, kam už visa tai turime būti dėkingi. Nes jei nebūtume ramūs dėl ateities ir nesijaustume saugūs, niekam mūsų nereikėtų. Taigi už saugumą ir ramybę turime dėkoti NATO. Šio karinio bloko nare Lietuva tapo metais anksčiau nei įstojo į Europos Sąjungą. Bet apie tai dauguma tautiečių jau pamiršo. Gal kiek lengviau pasvaliečiams, nes atmintį atgaivina gan dažnai dangų sudrebinantis reaktyvinių variklių riaumojimas. Visiems aišku, kad tai – ne Rusijos naikintuvai, o mūsų oro erdvę stebintys ir saugantys NATO šalių viršgarsiniai orlaiviai.

Pamatyti, kaip mūsų sergėtojai pasiruošę ekstremalioms situacijoms, buvo sena ne tik rajono savivaldybės vadovų, bet ir kitų pasvaliečių svajonė. Pagaliau prieš porą savaičių ji išsipildė, nes buvo leista apsilankyti Zokniuose esančioje Lietuvos karinių oro pajėgų bazėje.

Šioje pažintinėje kelionėje dalyvavo ne tik ją organizavusios Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas bei specialistai, bet ir kitų įstaigų atstovai, taip pat kai kurių mokyklų istorijos mokytojai. Anot Savivaldybės administracijos vyriausiojo specialisto Lino Mainonio, norinčiųjų vykti į tokią ekskursiją tikrai buvo gerokai daugiau, bet ne visi tilpo į vieną autobusą.

Atvykusius pasvaliečius pasitiko NATO misiją Zoknių karinių oro pajėgų bazėje atliekančios Prancūzijos oro policijos kariūnai. Jie parodė, kokiomis priemonėmis stebima oro erdvė, taip pat pristatė savo garsiuosius naikintuvus „Mirage“, leido pamatyti, kokiomis sąlygomis budi jų pilotai. Lyg to dar būtų maža, paskelbus netikrą aliarmą, pora miražų pakilo į orą likviduoti „pastebėto priešo“. Atlikę užduotį, naikintuvai grįžo į bazę.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-31 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.