Didžiausios vertybės krepšininkui – šeimos šiluma ir taika

Jau kelinti metai iš eilės Naujųjų metų išvakarėse kalbiname Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyrų krepšinio komandos krepšininkus. Prieš metus bendravome su ekipos kapitonu Steponu Babrausku, o šiemet savo mintimis ne tik apie krepšinį sutiko pasidalinti antrą sezoną „Pieno žvaigždžių“ garbę ginantis vienas komandos lyderių, 30-metis ukrainietis Andriy‘us Agafonovas.

Iš milijoninio Odesos uostamiesčio kilęs krepšininkas tvirtina, kad jokio diskomforto mažame mieste nejaučia. Antrus metus Pasvalyje gyvenantis ukrainietis sako, kad spėjo priprasti prie kelis tūkstančius gyventojų turinčio miestelio ritmo.

„Jau pažįstu daug žmonių. Žinau, kur galima nueiti pavalgyti, apsipirkti. Taip pat žinau, kur galima laisvalaikiu nuvažiuoti. Moku nemažai lietuviškų žodžių, tad galiu kažkiek ir susikalbėti. Kai kurie pasvaliečiai mane jau ir kalbina lietuviškai. Svarbiausia, kad žmona ir dukrelė šalia“, – šypteli pašnekovas.

Futbolą išstūmė krepšinis

Odesoje Andriy‘us Agafonovas baigė vidurinę mokyklą ir kūno kultūros institutą, įgydamas trenerio specialybę. Vaikystėje Andriy‘us iš- bandė save populiariausioje Ukrainos sporto šakoje – futbole. „Daugeliui bendraamžių pavyzdžiu buvo Andrijus Ševčenka ir kiti geriausi to meto Ukrainos futbolininkai. Visi norėjo mušti įvarčius, o aš – saugoti vartus“, – prisiminė pašnekovas, prisiminęs nerūpestingas dienas. Tačiau kuomet kartą rudenį iš pažliugusios aikštės į namus grįžo purvinas iki ausų, nusprendė atsisveikinti su sporto karaliumi. Be to, ir mamai futbolas ne itin patiko. Ji pati maždaug dešimt metų mėgėjiškai žaidė krepšinį, tad šis pavyzdys taip pat turėjo įtakos Andriy‘aus apsisprendimui. Krepšinio treniruotes pradėjo lankyti būdamas trečiokas. Toliau šios komandinės sporto šakos abėcėlės Andriy‘us mokėsi Kijeve, o profesionalaus krep- šininko karjerą pradėjo Ukrainos mastais nedideliame Južno mieste.

Andriy‘us Agafonovas rungtyniavo įvairių amžiaus grupių Ukrainos rinktinėse, pradedant U-16, baigiant nacionaline. Vienas įsimintiniausių krepšininko karjeroje buvo 2010– 2011 metų sezonas, kuomet vilkėjo Kijevo „Budivelnik“ ir Ukrainos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės marškinėlius. „Budivelnik“ rungtyniavo Eurolygoje, o šalies rinktinė dalyvavo atrankoje į 2011 metais Lietuvoje vykusį Europos vyrų krepšinio čempionatą. Ukrainos rinktinėje A. Agafonovas karjerą baigė prieš ketverius metus. Pašnekovas paaiškino, kad nerado bendros kalbos su prie nacionalinės rinktinės vairo stojusiu amerikiečiu, be to, prasidėjo ir žaidė- jų kaita. „Taigi krepšinį žaidžiu jau 21 metus ir niekaip negaliu baigti“, – šypsodamasis kalbėjo pašnekovas. Iš pirmo žvilgsnio aikštelėje ir už jos ribų ramus atrodantis krepšininkas atviravo, kad greičiausiai neturėtų kantrybės dirbti treneriu, nors ir turi specialisto diplomą. Žaidėjas prisipažino, kad visas emocijas stengiasi „sudeginti“ viduje, nors kartais tai labai sunku padaryti.

Į Pasvalį atvyko iš Vokietijos

Andriy‘aus Agafonovo sportinėje karjeroje Pasvalio „Pieno žvaigždės“ yra antras užsienio krepšinio klubas. Prieš atvykdamas į Pasvalį, ukrainietis vieną sezoną gynė Vokietijos krepšinio bundeslygoje rungtyniavusios Crailsheimo „Merlins“ komandos garbę. Žaidėjas minėjo, kad Vokietijos komandoje jam buvo skirta kita pozicija nei „Pieno žvaigždėse“. Dabar „Merlins“ ekipa žaidžia žemesnėje lygoje.

Pašnekovas prisipažino, kad pirmas sezonas Pasvalyje jam asmeniškai buvo kur kas sunkesnis. Pirmiausia dėl to, kad tuometis „Pieno žvaigždžių“ treneris Mantas Šernius ilgą laiką nežinojo, kaip geriau išnaudoti legionierių. Krepšininkas nebuvo įpratęs ilgai sėdėti ant atsarginių suolelio. A. Agafonovas atviravo, kad jau beveik buvo susikrovęs lagaminus ir rengėsi palikti Pasvalį.

„Pieno žvaigždžių“ vidurio puolėjui Giedriui Staniuliui patyrus traumą, ukrainietis vis daugiau laiko praleisdavo aikštelėje. Patyręs krepšininkas nenuvylė nei trenerių, nei komandos gerbėjų. Geriausias 2015–2016 metų sezono rungtynes A. Agafonovas sužaidė balandžio 11 d. Kaune su „Žalgiriu“. Per 32 min. „Pieno žvaigždžių“ vidurio puolėjas pelnė 21 tašką, atkovojo 12 ir perė mė vieną kamuolį, išprovokavo tris varžovų pražangas, blokavo vieną metimą ir atliko rezultatyvų perdavimą. Žaidėjas surinko 31 naudingumo balą. Beje, A. Agafonovas tapo vieninteliu komandos krepšininku, per praėjusį sezoną nepraleidusiu nė vienerių rungtynių.

Nors turėjo ir kitų pasiūlymų, A. Agafonovas sutiko antrą sezoną iš eilės ginti „Pieno žvaigždžių“ klubo garbę. Šiam sprendimui nemažai įtakos turėjo tai, kad komandoje liko Steponas Babrauskas, Derrickas Low, Osvaldas Olisevičius, Justas Tamulis. „Komandoje labai svarbu geras mikroklimatas, kuris turi didelės įtakos rezultatams. Grįždamas taip pat žinojau, kad prie „Pieno žvaigždžių“ vairo stovės kitas strategas“, – kalbėjo krepšininkas.

Iš šį sezoną jau sužaistų rungtynių, A. Agafonovas labiausiai sublizgėjo per Baltijos krepšinio lygos mačą namuose su latvių Jekabpilio „Jekabpils“ klubo krepšininkais. Po dviejų pratęsimų pasvaliečiai įveikė varžovus minimalia persvara 104:103. Puikiai rungtyniavęs ukrainietis per 33 min. pelnė 27 taškus, atkovojo septynis ir perėmė du kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą ir blokavo net penkis priešininkų metimus, iš jų – paskutinę antrojo pratęsimo minutę. „Pieno žvaigždžių“ puolėjo žaidimas buvo įvertintas 33 naudingumo balais.

Nuotraukoje: „Pieno žvaigždžių“ krepšininkas Andriy‘us Agafonovas su žmona Jevgenija ir dukrele Viola.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-31 „Darbe“.

 

kazino

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.