Ukrainos patriotai dėkojo broliams lietuviams

Praėjusią savaitę Lietuvoje vėl koncertavo „TaRūta“ – energingų, meile tėvynei degančių ir tik gimtąja kalba dainuojančių Ukrainos patriotų grupė. Etnofolkloro kolektyvo muzikantai ilgiausiai viešėjo Pasvalyje. Mūsų rajone jie surengė net keturis koncertus. Pirmadienį „TaRūta“ koncertavo Daujėnuose, antradienį – Vaškuose, o trečiadienį – Pumpėnuose ir Pasvalyje, kur Krašto muziejuje surengė atsisveikinimo koncertą pasvaliečiams.

Atėjusieji į šiuos renginius tikrai nenusivylė, nes išgirdo unikaliai aranžuotus autentiško ukrainiečių folkloro kūrinius, bet ir etnoroko, „fusion“, disko, elektroninės muzikos perliukus. Be to, kaip ir buvo žadėję, muzikantai iš Ukrainos atliko keletą savo repertuaro dainų lietuviškai.

Prieš koncertą Pasvalyje į „Darbo“ laikraščio redakciją užsukę grupės įkūrėjai ir lyderiai Jevhenas ir Olena Romanenkos garantavo, kad įvairovės netrūks. „Dar gimtojoje Poltavoje, kaip ir kiti moksleiviai, klausiausi roko ritmenbliuzo, buvome įkūrę ir roko grupę. Sektinas pavyzdys mums buvo grupė „Red Hot Chili Peppers“, norėjome ir mes būti tokie, kaip jie. Po to susižavėjau bardų kūryba, kurdavau autorines dainas, kurias pats ir atlikdavau grodamas gitara. Dalyvavau ne viename tokios muzikos festivalyje, buvau ir jų laureatas. 2005-aisiais, apsistojęs sostinėje Kijeve, susipa- žinau su Olena, kuri sudomino mane ukrainiečių folkloru. Dar su keliais bendraminčiais įkūrėme etnofolkloro grupę „Hurtopravcie“. Kadangi norėjome groti įdomią muziką jaunimui, ukrainietiškas liaudies dainas aranžuodavome naudodami roko, draivo, disko muzikos motyvus. Toks sprendimas buvo priimtinas ir radijo stotims, pageidavusioms populiarių dainų. Čia nieko nepakeisi, nes transliuotojų reikalavimų privaloma laikytis.

Todėl 2007-aisiais sukūrėme etnoroko grupę „TaRūta“. Joje iš pradžių buvo 10 muzikantų. Dauguma – iš „Hurtopravcie“, – pasakojo grupės lyderis ir vokalistas Jevhenas.

Pasidomėjus, ką reiškia grupės pavadinimas, Olena Romanenko paaiškino, kad ukrainietiškai tai yra paparčio žiedas, pagal Užkarpatės legendą kas dešimt metų pražystantis raudonai. Sakoma, kad jeigu mergina randa ir padovanoja tą žiedą mylimajam, šio giminėje bus laimingi visi jo artimieji bei giminaičiai ateinančiose kartose“, – kalbėjo Olena.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-15 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.