Pasvalį papuošė Kalėdų eglė ir ryškiais šviesuliais tapę žmonės

Šios savaitės antradienį, per Pasvalio miesto įkūrimo 519-ųjų metinių šventę, Vytauto Didžiojo aikštėje įžiebta Kalėdų eglė šiemet buvo atrinkta net iš penkiolikos pretendenčių. Svarbiausia miesto egle tapo pati gražiausia ir kupliausia, tačiau ir kitos žaliaskarės puikiai pasitarnavo kuriant šviesią artėjančių švenčių nuotaiką. Pasvalio miesto seniūno pavaduotoja, laikinai einanti seniūno pareigas, Daiva Valotkienė sakė, jog iš eglių, kurias žmonės padovanojo Pasvaliui, šakų gimė miesto centre ir pagrindinėse gatvėse sužibę vainikai, kiti kalėdiniai akcentai. O stovuose ant stulpų, kur vasarą vazonuose žydi gėlės, dabar įkurdintos miniatiūrinės eglutės. Žodžiu, stengtasi miestą papuošti skoningai, bet neišlaidaujant.

– Didelį darbą puošiant miestą nuveikė seniūnijos inžinieriai, energetikas, noriai talkino visi seniūnijos darbuotojai. Pasitelkėm ir viešuosius darbus dirbančius žmones. Už pasiūlytas idėjas ir nuoširdžias konsultacijas esam dėkingi floristikos meistrei Ligitai Jankauskienei, – talkininkus vardijo seniūnijos vadovė.

O Ligita minėjo, jog malonu buvo dirbti su seniūnijos žmonėmis, kurie entuziastingai pritarė jos pasiūlymams.

– Esu daugybę kartų puošusi įvairias patalpas vestuvių ir kitoms šventėms, bet konsultuoti, kaip papuošti miestą, man buvo didelis iššūkis, – atviravo Ligita Jankauskienė. – Kartu jaučiau malonumą, kad galėsiu žmonėms suteikti dalelę šventinio džiaugsmo. Pirmiausia pagalvojau apie tuos, kurie per šventes namo sugrįš iš užsienio: Vakarų Europos šalyse prieš šv. Kalėdas spalvingomis švieselėmis nušvinta beveik kiekvienas kiemas. Norėjosi, kad namo sugrįžusius pasvaliečius pasitiktų šviesus miestas.

Pasvalio miesto seniūno pavaduotoja pripažino, jog jau sulaukė žmonių pastabų, kad reikėtų papuošti ne tik miesto centrą, bet ir kitas gatves, ypač tas, kuriomis vaikšto daug praeivių, tarkim, vedančias pro autobusų stotį.

– Šių pastabų nepamiršime ir kitąmet šventėms pradėsime ruoštis dar anksčiau, kad suspėtume papuošti dar daugiau miesto erdvių, – pažadėjo seniūnijos vadovė.

Į pagrindinės miesto eglės įžiebimo ceremoniją suplūdo didelė minia pasvaliečių. Pro improvizuotą „pilies“ langą iš antrojo Pasvalio kultūros namų aukšto į šventės dalyvius prabilo „Baltojo miesto valdovai“, kviesdami kartu kurti šventišką nuotaiką. „Kalėdų laiškanešiai“ ragino rašyti laiškus: „Jei ką nors pasveikinsit jūs, būtinai sulauksit sveikinimų ir patys“. „Dizaineriai“ pranašavo, jog kitąmet, ugninio gaidžio metais, populiariausios bus ryškios spalvos. „Kiemsargiai“ tikino, jog žiemą reikia skubėti pasidžiaugti sniegu, nes snaigės greitai ištirpsta.

Netikėtai „pilies“ lange pasirodė Kalėdų senelis ir kopėčiomis nusileido į minią. Po stebuklingo jo burtažodžio sužibo Kalėdų eglė, nugriaudėjo fejerverkai.

Į eglės įžiebimo šventę atėjusius pasvaliečius ir miesto svečius linksmino jaunieji šokėjai ir dainininkai. Deja, dėl prasto įgarsinimo atokiau stovėję žmonės jų dainų negirdėjo.

Geradarė iš Norvegijos – su šeimos palyda

Įžiebus Kalėdų eglę, Pasvalio miesto įkūrimo dienos šventė persikėlė į Kultūros centro salę, kur buvo pagerbti Pasvalio krašto garbės piliečio vardo ir Krašto premijos laureatai bei nominantai.

– Asmenybės atsiskleidžia per atjautą, dalijimąsi, kūrybą. Džiugu, jog Pasvalio miestas geba suburti pačius įvairiausius žmones, kad jie drauge kurtų ir dalintųsi patirtimi, gėrybėmis, džiugia nuotaika. Tad ir toliau būkit kūrėjai, gėrio ir grožio puoselėtojai, dovanojantys galimybę kitiems žmonėms būti pastebėtais ir įvertintais, – sveikindamas šventės dalyvius sakė Pasvalio dekanas, ats. kpt. kun. Jonas Tamošiūnas.

Pagerbti Pasvalio krašto šviesuliai – Vaškų kultūros namų administratorius Mindaugas Garalevičius, pasvaliečių bičiulė, Norvegijos Karalystės pilietė Marit Kolloen ir Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos dailės mokytojas Boleslovas Tuskėnas.

Rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, prieš paskelbdamas naująjį Pasvalio krašto garbės piliečio vardo laureatą, pristatė šį titulą simbolizuojantį ženklą, kurį sukūrė žinomas šalies juvelyras Tadas Deksnys. Ženklas gaminamas iš Ag 925 prabos sidabro. Pagrindinė jo detalė – kryžius, dengtas žaliu ir baltu skaidriu emaliu. Kryžiaus fone – stilizuoti saulės spinduliai, einantys iš centro. Tarp kryžiaus briaunų yra jungiamoji detalė su žodžiais „Pasvalio krašto garbės pilietis“. Visas kryžius ir spinduliai – auksuoti. Ženklo centre – Pasvalio herbas: raudoname fone juoda jaučio galva su auksine apynių virkščia, apsivyniojusia apie ragus. Ženklas su kaspinu kabinamas ant kaklo. Kaspino kraštuose simetriškai išdėstytos žalios, baltos ir aukso spalvos siūlų juostelės.

Pasvalio krašto garbės piliečių gretas šiemet papildė Norvegijos Karalystės pilietė, pasvaliečių bičiulė iš Drangedalo komunos Marit Kolloen. Jai šis titulas suteiktas už nuopelnus plėtojant Pasvalio rajono ir Drangedalo komunos bendradarbiavimą bei paramą Pasvalio krašto žmonėms.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-10 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.