Idėjų nestokojantys jaunuoliai darbo vietas susikuria patys

Darbo birža tam ir įkurta, kad mažintų nedarbą, teiktų registruotiems bedarbiams darbo pasiūlymus. Tačiau biržos klientams ne visada tie pasiūlymai patinka. Dar dažnai būna, kad bedarbiui nepavyksta susitarti su darbo vietą siūlančiu darbdaviu: per mažas pasirodo atlyginimas, netinkamos atrodo darbo sąlygos ir t. t. Tokiu atveju lieka viena išeitis – susikurti darbo vietą pačiam. Bet ir čia lieka svarbiausia problema – lėšos. Ją jau seniai bandoma spręsti organizuojant savarankišką užimtumo rėmimą. Bedarbis gali kreiptis į teritorinę darbo biržą dėl subsidijos darbo vietai steigti. Tiesa, galimybę gauti negrąžintiną paramą turi ne visi biržos klientai. Ją jau seniai turėjo darbingo amžiaus neįgalieji, kuriems nustatytas ne didesnis nei 40 procentų darbingumo lygis, arba asmenys, turintys sunkią ar vidutinę negalią. Tačiau jau keletą metų subsidija darbo vietai steigti gali būti skiriama ir darbingiems asmenims iki 29 metų amžiaus. Žinoma, registruotiems Darbo biržoje kaip bedarbiams. Kaip teigė Panevėžio teritorinės darbo biržos Pasvalio skyriaus vyriausioji specialistė Robertina Traškevičienė, pastaraisiais metais jauni bedarbiai vis dažniau nei neįgalieji kreipiasi dėl subsidijų darbo vietai steigti. „Pernai subsidijas šiam tikslui gavo du minėto amžiaus pasvaliečiai. Šiemet buvo gautos trys paraiškos savarankiškam užimtumui remti. Iš jas pateikusių jaunuolių du jau susitvarkė dokumentus ir, gavę subsidijas, pradėjo veiklą. Trečiam kilo šiokių tokių problemų tvarkantis dokumentus, bet per šį mėnesį jos bus išspręstos. Tad sausį ir jis tikriausiai gaus paramą“, – kalbėjo R. Traškevičienė.

Beje, minėtos subsidijos skiriamos finansuoti darbui reikalingai įrangai įsigyti, taip pat patalpoms, kurios valdomos nuosavybės teise, remontuoti ir pritaikyti, reikalingoms darbo vietai įrengti. Tiesa, pastarajai išlaidų rūšiai subsidija negali viršyti pusės visos paramos dydžio. O ji yra ribojama.

Nustatyta, kad subsidijos darbo vietai steigti dydis negali viršyti 40 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimalios mėnesinės algos dydžių paraiškos pateikimo dieną. Šiuo metu tai būtų apie 15 tūkst. eurų. Be to, įsteigta darbo vieta turi būti išsaugota ne mažiau kaip 36 mėnesius (trejus metus) nuo jos įsteigimo dienos. Neįvykdžius šios sąlygos, subsidiją tektų grąžinti Darbo biržai. Darbo vietą panaikinus per pirmuosius metus reikėtų grąžinti visą gautą sumą, tą patį padarius antrais metais – 80 proc., trečiais – 50 proc. Gavusieji subsidijas ir darbo vietas sau įsteigę pasvaliečiai kol kas vysto veiklą sėkmingai. Todėl nė vienam problemų dėl paramos grąžinimo nekilo. Tad, anot R. Traškevičienės, jauni bedarbiai galėtų ir aktyviau dalyvauti Savarankiško užimtumo rėmimo programoje. „Daugumą darbo neturinčių jaunuolių tikriausiai gąsdina dokumentų tvarkymas, trunkantis ne vieną mėnesį. Prie pateiktos paraiškos savarankiškam užimtumui remti reikia pridėti planuojamos veiklos aprašymą, darbo vietos įrengimo ar pritaikymo projektą bei jo sąmatą, taip pat dokumentus, pagrindžiančius lėšų darbo vietoms steigti poreikį. Reikės ir daugiau dokumentų. Tačiau nereikia baimintis: tiems, kas kreipsis, viską paaiškins konsultuojantys šiais klausimais Darbo biržos specialistai“, – užtikrino R. Traškevičienė.

Dar viena savarankiško užimtumo rėmimo sąlyga yra ta, kad darbo vietą sau steigiantis asmuo turi įsteigti Smulkiojo ir vidutinio verslo įstatyme apibrėžtą labai mažą įmonę. Bet ir šiuo klausimu pakonsultuos Darbo biržos specialistai.

Šiemet, rugpjūčio pradžioje, fotografijos saloną atidariusi ir sėkmingai dirbanti Deimantė Arlauskaitė taip pat mano, jog jauni bedarbiai turėtų būti drąsesni.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-10 „Darbe“.

Darbo birža

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.