Vilties namai, kuriantys gyvenimo pilnatvę

Nuoširdumas – pats tikriausias, šiltas, nesuvaidintas… Jei reikėtų tik keliais žodžiais apibūdinti Pasvalio sutrikusio intelekto žmonių užimtumo centro „Viltis“ 15-ojo gimtadienio šventės nuotaiką, parinkčiau būtent šiuos. Ir buvo aiškiai matyti, jog tokia nuotaika čia sklando ne tik todėl, kad aplink šurmuliuoja šventė. Jaukaus nuoširdumo atmosferą visa „Vilties“ bendruomenė – darbuotojai, lankytojai, čia ugdomų vaikų tėveliai – kuria kasdien jau penkiolika metų. Juk ir pati „Vilties“ centro gimimo idėja buvo sukurti jaukius ir saugius namus ypatingiems, paslaptingame savo sielos pasaulyje gyvenantiems vaikams, kuriems reikia ypatingo dėmesio, rūpesčio, meilės.

– Niekada nepamiršiu labai nelengvos pradžios, – sakė viena minėtos idėjos autorių Marija Kunskienė, nuo pat pirmos centro įkūrimo dienos dirbanti jo vadove. – Mamos, auginančios sutrikusio intelekto vaikus ir susibūrusios į tokių žmonių globos bendriją „Viltis“, norėjo keisti visuomenės požiūrį į neįgalų žmogų, ištrūkti iš uždaro gyvenimo vien tarp savo namų sienų, troško dirbti ir kartu su visais kurti gėrį. Rajono savivaldybės vadovai mūsų sumanymui pritarė, jį palaikė ir rėmė, tad šiandien turim tai, ką visi drauge sukūrėm. Noriu padėkoti visiems savo kolektyvo darbuotojams, ypač tiems, kurie čia dirba nuo pat centro įkūrimo pradžios – Danutei Želvienei, Olgai Alčiauskienei, Genovaitei Pocevičienei, Janinai Židonienei, Aldonai Armonavičienei, Angelei Kačianauskienei, taip pat tiems, kurie, nepabūgę sunkaus darbo, pas mus atėjo kiek vėliau. Noriu pasidžiaugti visais centro lankytojais, kurie yra tiesiog nuostabūs. Ačiū visiems, kurie mums padeda, domisi, kaip mes gyvename, kuo kvėpuojame, ką naujo išmokome.

O kad išmokta, patirta ir atrasta tikrai daug, paliudijo turininga, visus renginio svečius sužavėjusi gimtadienio šventės programa. Ją, padedant kūrybingiems centro darbuotojams, paruošė patys „Vilties“ namų lankytojai.

Linksmai nusiteikęs duetas – Kristina ir Marius – vedė visą renginį: kvietė kalbėti svečius, pristatė meno programos kūrinius ir atlikėjus.

Marius užsiminė, jog jis pats „Vilties“ užimtumo centrą lanko jau vienuolika metų. „O mano brolis Remigijus, mūsų draugai Saulius, Dovydas, Minvydas, Andrius yra centro senbuviai ir jį lanko nuo pat įkūrimo, – pasigyrė nuolat besišypsantis vaikinas.

Per tuos metus mes užaugome, įgijome daugiau pasitikėjimo savimi bei pagarbos vienas kitam. Centras mums tapo tarsi antri namai, kuriuose jaučiamės saugūs ir mylimi“, – antrino Kristina.

Beje, pirmieji centro darbuotojai savo pareigų ėmėsi 2001 metų spalio 22 dieną, o pirmųjų lankytojų sulaukta po poros savaičių – tų pačių metų lapkričio 5-ąją.

Nuotraukoje: „Šiam pasauly visko būna“ – dainavo už rankų susikibę „Vilties“ centro lankytojai

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-29 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.