Darbščius žmones darbas pats susiranda

Ne vienos Pasvalio krašto ar aplinkinių rajonų šeimos namuose stovi stilingi, patvarūs, bet ne kokioje nors gamykloje, o kukliose Pumpėnų miestelio dirbtuvėlėse gimę baldai. Spintos, komodos, stalai, virtuvės komplektai – visa tai sugeba pagaminti nagingos pumpėniečio Algio Pažemecko rankos.

Algis sako, jog iš pradžių tai buvo tik pomėgis. Medžio darbų pradžiamokslį išėjo stebėdamas, kaip jo senelis išpjausto dailias rankšluostines, duonines ir kitus ne tik buityje reikalingus, bet ir namus puošiančius daiktus. Pačiam Algiui prieš keliolika metų yra tekę padirbėti baldų įmonėje Panevėžyje. Bet ji vėliau buvo uždaryta, o Algio tėtis, vienas pirmųjų Pasvalio krašto ūkininkų, rinkūnietis Feliksas Pažemeckas, kaip tik pasiūlė perimti jo sukurtą ūkį. Beje, Algis pagal profesiją ir yra ūkininkas. Tuomet, kai jis baigė Pumpėnų vidurinę, kaip tik tokios profesijos žmones buvo pradėjusi ruošti Joniškėlio žemės ūkio mokykla. Praktinių ūkininkavimo įgūdžių sėmėsi iš tėčio, kuris ūkio vadžias perėmusiam sūnui daug padeda ir šiandien. Iš pradžių vertėsi pienininkyste. Bet pieno kainos labai jau nestabilios, o laikydamas karvutes, prie ūkio esi „pririštas“ nuo ankstaus ryto iki vakaro. Tad, laikui bėgant, perėjo prie augalininkystės. Dabar Algis Pažemeckas šeimininkauja septyniasdešimties hektarų žemės valdose – tiek, kiek gali įveikti pats, be pagalbininkų. Nuo ūkininkavimo dar turi likti laiko ir pradėtam verslui – baldų gamybai. Tiesa, per didžiuosius darbymečius – sėją, javapjūtę – baldžiaus darbus tenka atidėti ir prašyti užsakovų, kad kiek palauktų.

Pirmuosius Algio pagamintus stalus ir komodas išsivežė jo giminaičiai, draugai. Bet žinia apie nagingą meistrą greitai plinta iš lūpų į lūpas – tai bene pati patikimiausia reklama. Užsakovų, prašančių sumeistrauti „negamyklinį“, todėl ir nestandartinį baldą, radosi vis daugiau. Pumpėnuose, žmonos Ramunės tėvų sodybos klėtyje, Algis įkūrė nedideles dirbtuvėles, nusipirko staliaus įrankius, būtiniausią įrangą. Pagal tai, ko pageidauja užsakovas, Algis Pažemeckas pirmiausia daro būsimo baldo brėžinį. Po to važiuoja į medžio plokštes gaminančią įmonę Panevėžio rajone ir užsako baldo dalis. Baldų apdaila rūpinasi ir nuo pirmo iki paskutinio varžto juos surenka pats pumpėnietis: smulkesnius – savo dirbtuvėse, stambesnius – kliento namuose. Pats baldus į užsakovo namus ir pristato.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-19 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Algio pagamintais baldais naudojames jau keleta metu. Tai tvirti, solidus bei iki milimetro tikslumo surinkti bei puikiai sumontuoti baldai. Dekui ir sekmes Jums.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.