Projekto vaisiai – moderni aparatūra ir sava šiluma

Žvelgiant iš paukščio skrydžio šiandien labai neįprastai atrodo Pasvalio ligoninės stogas – jis visas spindi saulės kolektoriaus plokštėmis. Jau sumontuotas ir šilumos siurblys bei fotoelektrinė jėgainė, o ligoninės patalpose įrengti LED šviestuvai. Visa tai gerokai sumažins eksploatacijos išlaidas patalpoms apšviesti ir šildyti, karštam vandeniui ruošti, nes ligoninė turi savo jėgainę, kuri naudos nieko nekainuojantį ir nuolat atsinaujinantį energijos šaltinį – saulės šviesą. Visi šie darbai nuveikti įgyvendinant projektą „Energiją tausojančių technologijų įdiegimas Lietuvos ligoninėse, teikiančiose sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams“, finansuojamą pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą. Už programos lėšas ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus gimdyklose, pogimdyvinėse ir naujagimių priežiūros palatose įrengta moderni oro vėdinimo ir kondicionavimo sistema, rekonstruotos mechaninių dujų, suspausto oro ir deguonies tiekimo sistemos. Minėtų darbų vertė – 222 tūkst. eurų. Ligoninės vyr. gydytojas Rolandas Rastauskas akcentavo, jog ypač aktuali buvo vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos modernizacija. Labai pagerėjo mikroklimatas patalpose: dabar oras jose – ne per sausas, o vasarą – ne per karšta.

Mūsų ligoninė įgyvendina ir kitą pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą finansuojamą projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“.

– Dalyvaudami šioje programoje, mes gavome pačios moderniausios medicinos įrangos net už 312 tūkst. eurų. Tai – šiuolaikiškas ultragarso aparatas, naujagimio gyvybinių funkcijų monitorius, du kardiotokografai, narkozės aparatas suaugusiajam, universali gimdymo lova, šildoma naujagimio lovytė, operacinis stalas, prietaisas patikrinti naujagimio klausą, šildomi naujagimių gaivinimo staleliai, sistema slėgiui kvėpavimo takuose palaikyti ir daug kitų labai reikalingų prietaisų, – vardijo ligoninės vadovas.

Nuotraukoje: Pasvalio ligoninės stogas spindi saulės kolektoriaus plokštėmis

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-12 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.