Užsienio reikalų ministro puoduką išsaugojo ustukietis

Istorija yra tarytum iš spalvoto stiklo gabaliukų lipdoma mozaika. Kuo joje tų gabaliukų daugiau, tuo ji įdomesnė, spalvingesnė. Rugsėjo pradžioje viena tokios mozaikos mažutė dalis buvo įdėta į paskutinio prieškario Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio (1896–1991) gyvenimo istoriją.

Rugsėjo pradžioje sulaukiau Seimo nario Povilo Urbšio telefono skambučio. Nuo studijų laikų Vilniuje pažįstamas parlamentaras domėjosi, kaip būtų galima greičiau surasti Ustukių kaimo gyventojų Osvaldo ir Ritos Kiznių sodybą. Po kelių minučių jau buvome pas minėtus ustukiečius. Netrukus paaiškėjo ir Seimo nario kelionės tikslas. Savo gimtojo krašto istorija besidomintis Osvaldas Kiznis namuose išsaugojo istorinę relikviją – užsienio reikalų ministrui Juozui Urbšiui priklausiusį vardinį puoduką, skirtą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto Didžiojo 500-osioms mirties metinėms. Vienoje puodelio pusėje įspaustas įsivaizduojamas Vytauto Didžiojo atvaizdas, kitoje – 1430– 1930 metai. Pirmoji data žymi didžiojo kunigaikščio netekties metus, antroji – Lietuvoje plačiai minėtas 500-ąsias jo mirties metines. Ta proga buvo išleista įvairiausios atributikos su Vytauto Didžiojo atvaizdu, tarp jų ir puodukų. Jie buvo pagaminti Vokietijoje garsiajame Reinecke porceliano fabrike.

Ustukietis parodė kilnų ir gražų gestą, padovanodamas vardinį puoduką užsienio reikalų ministro giminaičiui, panevėžiečiui Povilui Urbšiui. Jo senelis ir ministras Juozas Urbšys buvo broliai. Besidomintieji pirmosios Lietuvos Respublikos politinių veikėjų biografijomis žino, kad paskutinės prieš okupaciją šalies Vyriausybės už- sienio reikalų ministras Juozas Urbšys ir jo žmona Marija Urbšienė- Mašiotaitė neturėjo vaikų. Osvaldo ir Ritos Kiznių namuose apsilankęs svečias pasidžiaugė dviem sutapimais – šiemet sukanka 120-osios Juozo Urbšio gimimo metinės, o žinią apie išsaugotą relikviją parlamentaras išgirdo per savo gimtadienį – rugsėjo 2 d., kuomet jo padėjėja sulaukė telefono skambučio iš Ustukių.

Nuotraukoje: Ustukietis Osvaldas Kiznis išsaugotą užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio puoduką padovanojo jo giminaičiui, Seimo nariui Povilui Urbšiui.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.