Pasvalyje laimėjo Antanas Matulas, šalyje – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Rinkimus didele persvara laimėjo „valstiečiai“

Sekmadienį po įvykusio pakartotinio balsavimo 68-iose vienmandatėse rinkimų apygardose susidėliojo naujojo Seimo mozaika. Didžiausią dalį joje – 54 mandatus iš 141 – turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ši partija 19 mandatų iškovojo daugiamandatėje rinkimų apygardoje spalio 9-ąją, o užvakar iš 40-ies į antrąjį turą patekusių kandidatų pergalę šventė net 35.

Nesėkmingai pakartotinis balsavimas baigėsi pirmojo turo nugalėtojai Tėvynės sąjungosLietuvos krikščionių demokratų partijai. Prie spalio 9 d. laimėto 21 mandato užvakar pridėta tik 10. Antrajame ture varžėsi net 42 konservatoriai-krikščionys demokratai. Iš viso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai naujajame Seime turi 31 vietą.

Vos ne „barankos skylę“ už- vakar gavo socialdemokratai. Iš 21 kandidato, patekusio į antrą- jį turą, sėkme džiaugėsi tik 4. Karčią piliulę buvo priverstas nuryti partijos lyderis, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius – jis Vilkaviškio rinkimų apygardoje pralaimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovui dziudo meistrui Kęstučiui Smirnovui. Trečioje vietoje likę socialdemokratai naujajame parlamente iš viso turi 17 mandatų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, naujajame Seime 14 vietų gavo Liberalų sąjūdis, po 8 – Lietuvos lenkų rinkimų akcijaKrikščioniškų šeimų sąjunga bei partija Tvarka ir teisingumas, 4 – save išsikėlę kandidatai, 2 – Darbo partija, po 1 – antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija), Lietuvos žaliųjų partijos ir politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ kandidatą.

Save išsikėlę du kandidatai – Panevėžyje rinkimus laimėję Povilas Urbšys ir Bronislovas Matelis – siejami su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu, tad rinkimus laimėjusi partija faktiškai turi 56 vietas. Tai geriausias rezultatas nuo 1996–ųjų, kuomet Tėvynės sąjunga buvo iškovojusi 68 mandatus. Konstitucija numato, kad Ministrą Pirmininką Seimo pritarimu skiria Prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Vakar žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kaip galimus Vyriausybės vadovus įvardino partijai nepriklausantį sąrašo lyderį Saulių Skvernelį ir europarlamentarą Bronį Ropę. Prasideda derybos dėl valdančiosios koalicijos. Jos dėlionė priklausys nuo rinkimus laimėjusios partijos ir Prezidentės pozicijos.

Nugalėtojas paaiškėjo vėlyvą vakarą

Sekmadienį vykusiame pakartotiniame balsavime dalyvavo 37,99 proc. rinkėjų – 913 tūkst. 752 iš 2 mln. 405 tūkst. 143. Iš anksto balsavo 5,95 proc. rinkėjų – 141 tūkst. 864. Negaliojančiais pripažinti 3,60 proc. biuletenių – 32 tūkst. 895. Pasvalio-Pakruojo rinkimų apygardoje per pakartotinį balsavimą savo valią pareiškė 38,85 proc. rinkėjų – 14 tūkst. 035 iš 36 tūkst. 130. Iš anksto savo pilietinę pareigą atliko 10,03 proc. rinkėjų – 3625. Negaliojančiais pripažinta 2,81 proc. biuletenių – 394.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-25 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

3 Comments

  1. „Nugalėtojai neteisiami“, kažkada pasakė imperatorienė Kotryna II; „Pasvalyje triumfavo…“ spalio 25 d. „Darbe“ parašė korespondentas (redaktorius?) S. Kanišauskas. Kukliai nutylėsime žodžio „triumfavo“ semantinę prasmę, tačiau vis tik bandysime prakišti kiek kitokią, neįprastą skaitantiems „Darbą“, nuomonę. Juk nevisos katės gaudo peles, pasitaiko tik žaidžiančių…
    Korespondentas kažkodėl patingėjo (sąmoningai (?), o gal tokia buvo gauta „zadanija“…) detalizuoti triumfatoriaus „skaičiukus“. Taigi: už p. Matulą balsavo 48,81% rinkėjų, už p. Margį – 48,38%; skirtumas – mažiau nei pusė procento! Per Marytės plauką, tskant arba, kaip pasakytų, bet kuris gimnazijos dešimtokas – beveik paklaidos ribose… Toliau: už p. Matulą PAŠTU balsavo 1909, už p. Margį – 1598 rinkėjai. Kitaip sakant, vokelius „už“ p. Matulą sumetė daugiau kaip 300 rinkėjų, tuo tarpu „už“ p. Margį „GYVAI“ apylinkėse pasisakė 250 daugiau! Prisimenant, kad pakartotiniame balsavime dalyvavo kiek daugiau nei trečdalis turėjusių tam teisę, tai apie „triumfavimą“ geriau buvo, švelniai kalbant, patylėti… Kažkokios kudlotos mintys galvon lenda, ypač prisimenant kur tos „balsadėžės“ įrengtos buvo… Kaip yra pasakęs vienas žinomas politikos korifėjus – „kas galėtų paneigti…“.
    Patikėsim vis tik imperatoriene: „Nugalėtojai neteisiami“…
    Sveikindami išrinktąjį apygardoje Nr. 47 ir kuo nuoširdžiausiai linkėdami jam sėkmės (visur!!), norime kai ką priminti. Per ketvirtį amžiaus Seimas tapo prasčiausiai vertinama Lietuvos institucija, nusivylimo ir net pajuokos objektu. Tauta nori atsinaujinimo, naujų idėjų ir praktinio darbo. Tauta viliasi ir tiki „žaliaisiais valstiečiais “ (už juos balsavo beveik 30% Pasvalio ir Pakruojo gyventojų (priminsiu: už konservatorius – tik 20%), tad netrukdykite jiems! Netrukdykite tie, kurie 5 – 6 kartą užkėtoję minkštas kėdes bandėte imituot „darbą“. Laisvalaikiu rinkite arbatos šaukštelius (galima ir buvusios profesijos šaukštus…), siūlykit alų pilstyt į 1 pintos (0,568 L) butelaičius (rezervas veiklos imitacijai!), visiškai pamiršdami, kad EBPO duomenimis Lietuvoje vyresni nei penkiolikamečiai išgeria per metus 14,3 litro g r y n o spirito. Ir t. t., ir pan. Na, o tokių išrinktųjų padėjėjos (-ai) – etatinės ir nevisai, partijos bendraminčiai ir kai kurie vietos valdžios žmonės, laikraštininkai etc. baikite piarinimą, besaikį garbinimą, fotosesijų organizavimą: žmonės ir Pasvaly skaito ne tik „Darbą“… Nebejuokinkit svieto, nes vėsaičių ar teišerskyčių laikai, ačiūdie, praėjo!
    Tarkim, aš tikiu: penktas kartas nemeluos, išrinktasis, nežiūrint jo garbingo amžiaus, dar parodys, kad parakas sausas ir dar galima šį bei tą, nekalbant, o dirbant, nuveikti gero Lietuvai.
    P. S. Kodėl „Kažkas atsitiko…“? Ne, čia ne Kaušpėdo daina, čia Joniškėlio internetinės svetainės įkūrėjo ir globėjo (jis – ir „Darbo“ vyriausiasis redaktorius) užsklanda, pasirodžiusi antrojo rinkimų turo išvakarėse. Mat, per neatsargumą ten buvo organizuota apklausa: už poną Matulą ar už poną Margį esat jūs? Po to, kai Joniškėlio svetainės skaitytojai neatremiamai pasakė, kad „už Margį“, svetainė numirė, serveris („internetas“) užlūžo dviems paroms… Pasirodo, taip nutinka ne tik ponui Vaigauskui… Kažkas atsitiko?..

  2. Matulas tikrai nelaimėjo rinkimų, bet pakliuvo į seimą sufalsifikavus rinkimų rezultatus. Pasvalio krašto žmonės jo nekenčia ir tikrai mažuma už jį balsavo, nes seime jis nieko neveikia, tik bezda ir gadina orą kitiems. Be to, jo užsiėmimas tai dulkinti bobas, daugiau jis nieko neišmano.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.