Kaimynų gyvenimas kaime saugesnis ir patogesnis

Kai 2003 metais buvo kuriama Pasvalio rajono Ustukių kaimo bendruomenė, ji vienijo vos 30 narių. Nuo pat įkūrimo bendruomenei vadovaujantis Antanas Liubinas, Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams, su šypsena prisimena, kad pirmąsyk susirinkusi bendruomenės taryba pirmininku jį išrinko dorai nė neatsiklaususi visų gyventojų nuomonės. Tačiau žmonės kaime pažįsta vieni kitus, Ustukiai – ne išimtis. Vietos gyventojai gerai žinojo, kam patikėti bendrų reikalų tvarkymą. Ir neapsiriko − bendruomenė per daugiau nei dešimtmetį išaugo penkiskart, o suskaičiuoti drauge nuveiktų darbų jau seniai neužtektų dviejų rankų pirštų.

Vos tik įsikūrusi bendruomenė tapo centrine kaimo gyvenimo ašimi. Žmonės kibo į įvairius darbus bei veiklas, rengė projektus, daugiausia susijusius su ugdymu, kultūra ir švietimu, taip pat didelis dėmesys skirtas sportui. „Prieš 10 metų prie kultūros namų įrengėme lauko estradą, pastatėme pavėsinę, įrengėme suolus, apželdinome parką. Neseniai Europos Sąjungos lėšomis suremontavome Ustukių kultūros namų rūsį, įrengėme biliardinę, aerobikos ir treniruoklių sales, nupirkome inventorių“, – vardija A. Liubinas. Anot jo, dabar gyvenvietėje vykdomas projektas „Bendruomeniš- kumas – vertybė“, kurį finansuoja Socialinių reikalų ir darbo ministerija. Įrengtas alpinariumas ir gėlynas, lauko virtuvės aikštelė, vykdomos edukacinės programos. Šiemet dar planuojama sutvarkyti kultūros namų salės apšvietimą, surengti dvi vakarones ir dvi edukacines programas.

Vienybė išbandyta pirmosiomis dienomis

Pasak bendruomenės pirmininko, šios iniciatyvos padėjo į veiklą įtraukti gerokai daugiau jaunimo. Bendruomenė organizavo anglų kalbos, kompiuterinio raštingumo kursus, kuriuos bendruomenės nariai be jokio atlygio vedė savo kaimynams. „Gyvename kartu, dirbame kartu ir mokomės vieni iš kitų. Tai labai svarbu sėkmingai veikiančiai bendruomenei“, − teigia A. Liubinas. Vis dėlto, kaip pasakoja Antanas, ne viskas kaime klojasi kaip per sviestą. Vos tik pradėjusi veiklą bendruomenė susidūrė su rimtu vienybės išbandymu: nuo gaisro nukentėjo kaime gyvenančių senolių troba.

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-25 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.