Gražiausia – mūsų Gyvenimo pasaka

Rudeninius lapus barstantis spalis visus knygos mylėtojus pakvietė į Pasvalio Mariaus Katiliškio viešąją biblioteką, kur vyko pasvalietės Margaritos Lužytės kūrybos popietė. Margarita rašo miniatiūras, pasakas, fantastiką, mažas pjeses. Iš šių kūrinių sudarytos ir išleistos jau penkios knygos: „Karaliavimai“ (1999 m.), „Žingsneliai“ (2003 m.), „Takai“ (2006 m.), „Jonvabalis. Pasakos“ (2010 m.), „Karalius“ (2013 m.). „Betės namai“ – šeštoji pasvalietės knyga. Išleido Šiaulių leidykla „Saulės delta“. Ištraukas iš naujosios Margaritos Lužytės knygos skaitė viešnia, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė, apie šią knygą kalbėjo ir ją aptarė Laima Burmonienė.

„…Iš viso pasaulio pasakų mylimiausia yra Gyvenimo pasaka, kurią sukuria ir parodo pats Gyvenimas… Ji gyvena širdyje… kiekvieno gyvo padaro, o gyvi juk ir daiktai, ir šapelis, ir akmenėlis… ir jų širdyje… Įžvelki ją, virpančią, plakančią – ir pamatysi pasaką ar bent jos kraštelį… Ir tada toliau viskas klostysis savaime…“ Tai ištrauka iš naujosios Margaritos Lužytės knygos „Betės namai“. Pasakos-apysakos veiksmas vyksta ir fantastinėje, ir realioje erdvėje. Pagrindinė veikėja Betė, keliaudama Gyvenimo keliu, kuria savo egzistencijos pasaką: šviesią, paremtą fantastinių, mitologinių elementų, gražių vaikiškų ieškojimų bei atradimų, pilną nuostabos. Ji nori pamatyti, suprasti, sužinoti bei išmokti. Iš pradžių atrodo, kad tai paprasta mergaitė, mėgstanti pabraidyti po rudens balas ir netyčia sušlapti kojas, ant popieriaus lapelių nupiešti įdomesnius, išraiškingesnius vaizdus, matytus ilgesniuose bei trumpesniuose savo pasivaikščiojimuose. Kartu ji nepaprasta, paslaptinga, pilna įvairiausių idėjų, sumanymų. Nepailsdama užsiima tuo, be ko jos jautri širdutė tiesiog negalėtų plazdenti. Betė kiek netipiškas šiems laikams vaikas: ji nekiurkso namuose prie kompiuterio ar televizoriaus. Kol kas mergaitės jie netraukia, o ledui uždengus balutes, išeina išmėginti jo storio. Jai taip viskas įdomu, gražu, paslaptinga, kad „baimės šmėklelė nedrįsta rodytis…“ ten, kur fantastiniame pasaulyje vyriausioji Deivė nuveda ją į penkis susitikimus su ypatingais pasakiškais Betės pamėgtais veikėjais.

Nuotraukoje: Iš kairės: bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė; Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė; Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rita Baltrukienė; mokytoja, knygos autorė Margarita Lužytė; lietuvių kalbos mokytoja Laima Burmonienė.

Laima BURMONIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-25 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.