Obuoliai gražūs, bet vis tiek pigūs

Rugsėjo pirmosiomis dienomis didžiausiuose mūsų rajono soduose prasidėjęs darbymetis, atrodo, artėja prie pabaigos: bendrovė „Aukštikalnių sodai“ obuolių skynimą baigė praėjusį penktadienį, o UAB „Naradava“ tai tikisi padaryti šios savaitės pabaigoje. Vaisius išrūšiavus, prasidės derliaus realizacijos rūpesčiai.

Anot Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidento, bendrovės „Naradava“ direktoriaus Aloyzo Grygalio, obuolių šiemet šiek tiek mažiau nei praėjusiais rekordiniais metais. „Tačiau vaisiai šį rudenį gerokai stambesni, spalvotesni. Nors vasaros pradžioje atrodė, kad obuoliai „išsigando“ užsitęsusios sausros, vėliau viskas susitvarkė. Liepą ir rugpjūtį drėgmės jau buvo pakankamai, tad ir obuoliai per tą laikotarpį pastebimai paaugo. Tiesa, derlius šiemet vienu kitu tūkstančių tonų mažesnis, bet tai nėra labai svarbu, nes obuolių kaina pastaraisiais metais tik krenta. Augintojams beveik nieko nebepavyksta uždirbti ir neatrodo, kad artimiausiu metu situacija pagerėtų. Todėl kuo didesnis derlius, tuo daugiau rūpesčių jį dorojant ir realizuojant. Permainų tikėtis galima nebent tuo atveju, jei nukentėtų Lenkijos sodininkai, diktuojantys sąlygas vaisių rinkoje“, – kalbėjo A. Grygalis.

Beje, rekordinį derlių šiemet nuskynę lenkai tik mažina obuolių kainas. Turėdami geresnes ūkininkavimo sąlygas jie tai gali sau leisti. Į stambius kooperatyvus susibūrę sodininkai, jau anksčiau pasinaudoję Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama įsigijo moderniausią sodų priežiūrai būtiną techniką, vaisių rūšiavimo ir fasavimo įrangą. Dėl to gerokai sumažėjo rankų darbo poreikis dorojant derlių. Kartu pinga ir obuolių užauginimo bei realizavimo išlaidos. Taip pat nereikia pamiršti, kad Lenkijos sodininkai moka tik 5 proc. pridėtinės vertės mokestį, kas dar sumažina vaisių savikainą. Tuo tarpu mūsų sodininkai, mokantys 21 proc. pridėtinės vertės mokestį, tokių sąlygų niekada neturėjo.

Nepavyksta jiems gauti pritarimą ir parengtiems projektams dėl paramos. „Naradava“ nebe pirmą kartą mėgina su 50 proc. parama įsigyti obuolių rūšiavimo mašiną. Tačiau Nacionalinė mokėjimo agentūra jam nepritarė, neva dėl pernelyg mažo bendrovės pelningumo. O iš kur jis bus, jei reikia mokėti algas samdomiems darbuotojams? Mūsų valdžia apie tai, atrodo, negalvoja. Tuo tarpu lenkų sodininkai be didelių problemų sėkmingai įgyvendina investicinius remiamus projektus net ir gaudami 75–80 proc. paramą. Tokiomis sąlygomis konkuruoti vaisių kainomis Lietuvos sodininkai neturi galimybių.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.