Pažangiausi ūkininkai tiki kooperacijos nauda ir moko jaunimą

Pasvalio krašto „Metų ūkio“ konkurso komisija tradiciškai aplankė pretendentus į šio konkurso nugalėtojus ir prizininkus – didžiausią pažangą šiemet padariusius rajono ūkius.

Pirmiausia konkurso komisijos nariai užsuko į Emilijos ir Povilo Garlauskų, įsikūrusių Gineikių kaime, ūkį. Tai trijų kartų ūkis. Jį įkūrė Povilo tėtis, dabar jau garbus 96-erių metų senolis Juozas Garlauskas. Laikui bėgant ūkio vadžias jis perdavė savo sūnui, o netrukus šalia ūkininkauti pradėjo ir ūkio pradininko anūkas – Povilo sūnus Aurimas.

Garlauskų ūkis kasmet tampa vis modernesnis. Tarkim, šiemet ūkio šeimininkai įsigijo naują šiuolaikišką purkštuvą. Kasmet pastebimai pagražėja ir visa ūkininko sodybos aplinka. Gineikių kaime liko visai nedaug gyvenamų sodybų. Tad, įsigijus naują žemės gabalėlį, Povilui daug kur teko kirsti metų metais žėlusius krūmus, tvarkyti šabakštynus. Garlauskų sodyboje daug dailių statinių, skirtų vaikų žaidimams. „O kaipgi – juk auga penki anūkai“, – šypsosi ūkio šeimininkė.

Emilija ir Povilas Garlauskai valdo 300 hektarų ūkį. Didžioji laukų dalis skirta žieminėms kultūroms. Žinoma, sėjama ir vasarinių, ypač nemaži pupų ir žirnių plotai. Ankštiniai augalai ūkyje atsirado ne tik dėl žalinimo reikalavimų. Anot ūkininkų, jie labai pagerina dirvą, yra puiki javų pakaita dėl sėjomainos, be to, ir žirnius, ir pupas visai pelninga auginti.

Povilo Garlausko, taip pat ir jo sūnaus Aurimo ūkiuose ne kartą rengtos Lauko dienos. Jie į savo valdas noriai įsileidžia naujas technologijas, išbando naujas javų veisles, o po to mielai dalijasi patirtimi, ne tik iš mūsų, bet ir iš aplinkinių rajonų suvažiavusiems ūkininkams aprodo savo laukus, pasakoja apie išbandytas naujoves.

Gineikiečių sodybos kieme, ant kalnelio, šalia didelio gražaus tvenkinio, išdidžiai plevėsuoja dvi vėliavos: Lietuvos trispalvė ir paties Garlauskų ūkio – paženklinta jo šeimininkų sukurtais simboliais.

Namišių kaimo ūkininkai Laimutė ir Remigijus Samulioniai ūkininkauti išėjo beveik prieš dvidešimt penkerius metus. Šiandien jie dirba 162 hektarus žemės, per 60 hektarų – nuosava. Didysis darbymetis jau beveik baigtas, gražiai sudygo ir sodriai žaliuoja žiemkenčių laukai. Ūkis puikiai aprūpintas modernia technika. Visa ji laikoma angaruose, kruopščiai prižiūrima.

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-18 „Darbe“.

Zina MAGELINSKIENĖ

Vido DULKĖS nuotraukoje: Namišių kaimo ūkininkai Remigijus ir Laimutė Samulioniai bei nuoširdžiausias jų talkininkas sūnus Arvydas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.