Trečiojo etapo gali ir nebebūti

Žemdirbiai, ketinantys sumažinti parduodamo pieno kiekius ir norintys gauti už tai skiriamą Europos Sąjungos paramą, bet nespėję pateikti paraiškų per pirmąjį jų rinkimo etapą, gali tą padaryti per antrąjį. Paraišką būtina užpildyti iki spalio 12 dienos 13 val., atėjus į savo seniūniją ar Savivaldybės žemės ūkio skyrių. Tiesa, tie, kas paramos jau paprašė per pirmąjį etapą, antrajame dalyvauti nebegali.

Norintys gauti paramą už antrą pieno gamybos mažinimo laikotarpį, parduodamo perdirbti pieno kiekį privalės sumažinti trims mėnesiams: į šį laikotarpį įeina 2016 metų lapkritis ir gruodis bei 2017 metų sausis. Per šiuos mėnesius parduodamo pieno kiekiai, palyginus su atskaitiniu laikotarpiu (2015 metų lapkričio–gruodžio ir 2016 metų sausio mėnesiais) turės sumažėti ne mažiau kaip 1500 kg, bet ne daugiau kaip 50 proc. per minėtą atskaitinį laikotarpį parduoto pieno kiekio.

Žemdirbys, norintis pateikti paraišką, turi būti įsiregistravęs Žemės ūkio ir kaimo verslo registre valdos valdytoju ar partneriu bei atskaitos laikotarpiu, taip pat 2016 metų liepos mėnesį būtų pardavęs pieną perdirbėjams. Liepos mėnesį parduotas pieno kiekis gali būti bet koks ir su paramos dydžiu jis nėra susijęs.

Per pirmąjį paraiškų rinkimo etapą ketinimus mažinti parduodamo pieno kiekius pareiškė 55 mūsų rajono žemdirbiai. Visi kartu jie planuoja per šių metų spalio–gruodžio mėnesius pieno pardavimą, lyginant su 2015 metų tais pačiais mėnesiais, sumažinti 517 tonų.

Aktyviausiai paraiškas teikė Joniškėlio apylinkių seniūnijos (21) ir Vaškų seniūnijos (13) pieno ūkių šeimininkai. Paraiškas pateikę Joniškėlio apylinkių seniūnijos žemdirbiai pieno pardavimą ketina sumažinti 253 tonomis. Tačiau didžioji dalis šio įsipareigojimo, žinoma, ir būsimos paramos, tenka vienam žemės ūkio kooperatyvui.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.