Pirmoji rinkėja balsavimo kabinoje neužsibuvo

Vakar aštuntą valandą ryto visų šalies savivaldybių patalpose prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Savo pilietinę valią pareikšti gali visi rinkėjai, kurie spalio 9 d. dėl įvairių priežasčių neturės galimybės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę. Balsavimas iš anksto baigsis šiandien, ketvirtadienį, 20 val.

Vakar prieš aštuonias apsilankėme rajono Savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyriuje įrengtose išankstinio balsavimo patalpose. Apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Marija Kunskienė kartu su komisijos narėmis Rūta Samuoliene, Rita Sipavičiene ir Ieva Tamašauskaite baigė paskutinius parengiamuosius darbus ir dar kartą aptarė išankstinio balsavimo eigą. Savivaldybės administracija pasistengė, kad išankstinio balsavimo patalpų estetinis vaizdas būtų be priekaištų – pastatytos dvi naujos balsavimo kabinos, viena iš jų pritaikyta atsisėsti neįgaliesiems ir senyvo amžiaus rinkėjams. Apygardos rinkimų komisijos vadovė M. Kunskienė paaiškino, kad trys komisijos narės dirba Pakruojyje, kur taip pat vyksta išankstinis balsavimas.

Pirmoji rinkėja pasirodė nepraėjus nė minutei nuo balsavimo pradžios. Moteris balsavimo kabinoje greitai pažymėjo balsavimo biuletenius. Pakalbinome pilietinę pareigą atlikusią rinkėją.

„Esu Irena Tamulionytė. Gyvenu Vilniuje, dabar laikinai apsistojusi Krikliniuose, prižiūriu 93 metų mamą. Man asmeniškai nebuvo sunku apsispręsti, už kurį Naujamiesčio apygardos kandidatą ir partiją atiduoti balsą. Per kiekvienus rinkimus balsuoju už tą pačią partiją. Gaila, kad negaliu pasirinkti iš Pasvalio-Pakruojo rinkimų apygardos kandidatų, mielai tą būčiau padariusi“, – kalbėjo pirmoji išankstiniame balsavime Pasvalyje dalyvavusi rinkėja I. Tamulionytė. Iki trečiadienio 13 val. Pasvalyje apygardos komisijos narės sulaukė 104 rinkėjų. Iš jų – 91 gyvenančio Pasvalio–Pakruojo rinkimų apygardos teritorijoje.

Vido DULKĖS nuotraukojePaskutiniai darbai prieš prasidedant išankstiniam balsavimui. Iš kairės: Pasvalio-Pakruojo rinkimų apygardos komisijos narė Rūta Samuolienė, sekretorė Rita Sipavičienė, pirmininkė Marija Kunskienė, narė Ieva Tamašauskaitė.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-06 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Beveik 2 savaitės prabėgo nuo LR Seimo 1 – ojo rinkimų turo, tačiau šioje svetainėje – reklaminiame internetiniame laikraštuko „Darbas“ variante – ganėtinai biednoka informacija. Tuo tarpu normalūs šalies laikraščiai ir portalai lūžta nuo nuomonių, komentarų, prognozių gausos (tiesa, spalio 6 d. numeryje šypsosi keturios dailios apygardos komisijos moterys, nudirbusios „paskutinius darbus prieš prasidedant išankstiniam balsavimui“). Gal, manding, vyriausiasis redaktorius mano, jog yra svarbesnių temų, gal jis tiesiog pamiršo kitiems redaktoriams sukonkretinti rinkimų užduotis?!? (rašydamas nesuklydau: jei yra vyriausiasis, tai turi būtį ir rangu žemesnių…).
    Tiek jau to: prasidėjo 2 – ojo turo išankstinis balsavimas, todėl panižo liežuvis išsakyti keletą smulkmenų, aptiktų „popieriniame“ „Darbo“ variante.
    1. Sužinojau, kad už „žaliuosius valstiečius“ balsavo 29, 8% rinkėjų (5381), o už konservatorius – tik 21,17 (3823); čia jau nebe nokdaunas, o tikras nokautas! Tuo tarpu konservatorių p. A. Matulą palaiko 4978 rinkėjai, o „žaliąją valstietę“ p. N. Trinskienę – 3403. Tačiau p. Matulą palaikančių net 23 % balsų yra gauti p a š t u, o p. Trinskienę – tik 16% (!). Paradoksas? Kažin, juolab žinant, kad balsuojama specialiuose paštuose savivaldybės rūmuose, Pasvalio ligoninės ir jos Joniškėlio skyriuje, globos namuose ar paslaugų pagyvenusiems ir neįgaliems centre… Nereikia čia aiškinti apie Pasvalio krašte nusistovėjusius ryšius tarp minėtų įstaigų, jų vadovų ir pastarųjų partinių priklausomybių… O kur dar balsavimai namuose, kada paslaugios „paštininkės“ visada „teisingai patars“ tiems, kuriems ~80! Beje, neseniai vienoje TV žurnalistės R. Mikelkevičiūtės laidoje (jų buvo net dvi ir abi pašvęstos „meilės liūtams“) p. Matulas pareiškė: „esu moterų daktaras, esu politikas – profesionalas ir žinau, ką reikia daryti“. Gana skaičių ir alegorijų, mąstantys – supranta, likusiems – neįdomu! Gal vis tik vertėtų priminti, kad vienoje tų TV laidų dalyvavęs žurnalistas (tikras!) ir rašytojas Giedrius Drukteinis tarstelėjo: „laksto, daug laiko turi; tegu tokie „slabakai“ neina į politiką…“ (čia apie tuos „krikščionis demokratus“, šeimas palikusius…). Nepatinka man nacionalinė vertybė ponia D. Teišerskytė, tačiau su jos verdiktu šį sykį negaliu nesutikti: „dvasios ubagystė“…
    2. Spalio 18 d. „Darbe“ – du perliukai. Bent jau mano galva. Verslininkas, Pasvalio raj. savivaldybės narys p. R. Želvys kviečia rinktis tą, „kurį pažįstam pagal darbus“ (suprask, p. Matulą). Bet p. Želvys pamiršo esąs dar ir Darbo partijos narys; reklamuodamas p. Matulą už reklamą pinigėlius sumoka ne iš savo ar savo partijos sąskaitos, o iš t o p a t i e s p o n o M a t u l o politinės kampanijos sąskaitos! Keista, vienok! Pone Želvi, ar čia Tamstos kaip buvusio lakūno aukštasis pilotažas, ar Darba parcijas buhalterinės apskaitos ekvilibristika, amžiams įsigėrusi į kraują? Nors ne, ką ten amžiams: buvote ir socialliberalas, ir darbietis, esu tikras kituose rinkimuose atstovausit dar kam nors… Pagal vėją, tskant.
    Tame pačiame numeryje yra ir kita politinė reklama: p. Vytautas Liepa, irgi Darbo partijos narys, kviečia balsus atiduoti už Pakruojo seniūną p. S. Margį. Jokio dyvo, normalu! Normalu jau vien todėl, kad politinę reklamą p. V. Liepa apmoka iš s a v o sąskaitos.
    3. Spalio 13 d. numeryje p. Matulas dėkoja Pasvalio krašto žmonėms, primena, kad „turim tiek daug kartu su Jumis suplanuotų darbų, kuriant Lietuvoje ir Pasvalio krašte jaukesnį, saugesnį ir blaivesnį gyvenimą“. Dėkavonės pabaigoje parašo: „aš Jūsų nenuvilsiu!“ (šauktukas ten tikrai yra). O gal pirmiausiai reikėjo seimūnui (4 kadencijos Seime, 141 išrinktąjam talkinant!!!) žmonėms paaiškinti, kodėl iš Lietuvos evakuavosi arti milijono gyventojų, kodėl pirmaujam šiame margame pasaulyje pagal girtuoklystes ir savižudybes? Paaiškinti, kodėl Pasvalio rajono gyventojų bedarbystės rodikliai vieni prasčiausių šalyje. Paaiškinti, atsiprašyti, o jau tik po to žegnotis: aš jūs nenuvilsiu…
    Nekvestionuoju žmonių pasirinkimo: Matulas – tai Matulas. Duonos ir žaidimų ( Panem et circenses, taip rėkdavo senovės Romos plebėjai)! Tik labai neprastai būtų, jei Lietuvos Didįjį kunigaikštį Antaną, apsireiškusį Saločių kunigaikštystėje /žr. birželio 16 d. „Darbą“/ ar impozantiškąjį moterų, ypač princesės Dianos, gerbėją, politiką – profesionalą /žr. TV laidą „Valanda su Rūta“/ keistų žmogus, suprantantis istorijos tėkmę ir turintis bent menkiausią atsakomybės jausmą prieš tą istoriją.
    Socialinius pokyčius tyrinėjantis Billas Torbertas, lankydamasis pernai Lietuvoje, pasakė: „Jei nesupranti, kaip esi problemos dalis, negali prisidėti prie jos išsprendimo“. Tai tinka ir „politikams – profesionalams“, ir visų „mosčių“ redaktoriams…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.