Grūžietis nėrė į tėvo giminės istoriją

Giminėje nebuvo nei ponų, nei ponelių, o kilę tiesiog nuo žagrės, daugiausia buvę ūkininkų. Taip pašmaikštauja Grūžiuose gyvenantis Kęstutis Ponelis, kuris per pusantrų metų sudarė savo tėvo giminės genealoginį medį:

– Internete naudojausi Pakruojo rajono Lygumų ir Stačiūnų bei Radviliškio bažnyčių metrikų knygomis.

Ponelių giminės šaknys būtent tame krašte, mūsų rajone gyvena vienintelis Kęstutis. Jis kantriai pagal gimimų-krikštų, santuokų ir mirčių įrašus bažnyčių knygose sekė Ponelių pėdsakais. Internete pervertė apie 110 tokių knygų, parašytų lotynų, lenkų, senąja rusų ir lietuvių kalbomis. Nusekė trijų šimtų metų laiko keliu.

Genealoginis medis prasideda įrašu, kad 1717 metų vasario 27-ąją susituokė Agota ir Juozas Poneliai, gyveno Pakruojo rajono Beniulių kaime. Senesnių knygų, kuriose būtų įrašų apie šią giminę, Kęstutis internete neberado.

Giminės medyje – beveik keturi šimtai pavardžių.

– Bet čia – ne visos atšakos. Jeigu viską suradus ir surašius, pavardžių būtų gal dvigubai daugiau, – pripažįsta Kęstutis Ponelis.

Anksčiau jis užsiėmė įvairiais medžio darbais ir prieš kelerius metus su sūnumi Karoliu net išleido knygutę „Sumeistrausi pats“.

Tačiau vėliau po operacijos dėl sveikatos gydytojai patarė Kęstučiui medžio darbus patraukti į šoną. Vis dėlto jis nenurimo ir sumanė giliau pasikapstyti pirmiausia po tėvo giminės praeitį:

– Istorija man patinka. O žmonių gyvenimas su tuo labai susijęs. Dar noriu apie senuosius kaimus, kuriuose gyveno giminės, surinkti istorijas.

Šią vasarą Ponelių giminė susitiko Pakruojo rajono Stačiūnuose. Suvažiavo apie septyniasdešimt giminaičių, toks išplėstinis susitikimas buvo pirmas. Kęstutis įteikė pusšimtį giminės medžio kopijų.

– Labai patenkinti, kad tokį darbą atlikau. Tik nuo senelio viena giminės atšaka buvo pasidariusi. Platesnio genealoginio medžio niekas nesiėmė. Žinoma, kažkas pakritikuoja, kad yra netikslumų. Tačiau viską įmanoma ir patiems pasitaisyti, pasitikslinti.

Taip kaupiasi seni dokumentai, fotografijos, tik be galo sunku giminaičių išprašyti, kad užrašytų pasakojimus, prisiminimus.

Sudarant giminės genealoginį medį, buvo ir netikėtų atradimų.

– Įdomiausia, kad paaiškėjo, jog senelis Petras Ponelis gimęs ne Lygumuose, kaip iki šiol maniau, o prie pat Radviliškio, Eibariškių kaime. Senelis porą kartų buvo išvykęs į Ameriką, dirbo šachtose ir grįžęs nusipirko žemės, – pasakojo Kęstutis Ponelis.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-04 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.