Aplink Lietuvą – dėl vėžiu sergančių vaikų

Ar iš tiesų svetimo skausmo nebūna? Paklauskite savęs, kiek kartų gatvėje sutikę neįgaliojo vežimėlyje sėdintį vaiką jūs į šalį nusukote žvilgsnį? Kiek kartų perjungėte televizijos kanalą, kai jame buvo rodomas kančios iškreiptas veidas? Ar dar pastebite socialiniuose tinkluose skelbiamas širdį draskančias žinutes, kuriose mirtinomis ligomis sergančių žmonių artimieji maldauja pagalbos? Juk kai nežinai, nematai, negalvoji – gyventi gerokai lengviau. Sąžinei nuraminti išsiunčiame SMS žinutę kokiam nors labdaros projektui ir toliau kuičiamės savuose pasauliuose. Civilizuota ir patogi „sofos labdarystė“.

Ar gali būti kitaip? Tauragiškis Saulius Bagdonas tiki, kad gali. Viešosios įstaigos „Aktyvi Tauragė“ įkūrėjas jau ne pirmus metus padeda žmonėms. S. Bagdonas organizuoja įvairias gerumo akcijas, per kurias renkamos lėšos ne tik sergantiesiems onkologinėmis ligomis, bet ir nukentėjusiesiems nuo gaisrų ar kitų nelaimių.

Saulius Bagdonas – aktyvaus laisvalaikio ir žygių pėsčiomis entuziastas.

– Esame suorganizavę ne vieną žygį, kurio metu rinkome lėšas sergantiems vaikams. Mintis pėstute apkeliauti Lietuvą sukosi jau seniai. Tačiau to niekada nebūčiau daręs vien dėl sportinio intereso. Norėjau, kad ši kelionė padėtų surinkti lėšų vėžiu sergantiems vaikams, todėl susisiekiau su labdaros ir paramos fondu „Mamų unija“, kuris globoja mažuosius onkologinius ligoniukus. Taip gimė „1000 km Širdies žygio“ koncepsija – per 40 dienų apkeliauti Lietuvą ir surinkti lėšų, už kurias Kauno klinikų vaikų onkologiniam skyriui būtų nupirktos funkcinės lovos, – „Darbui“ sakė Saulius Bagdonas.

Kaip teigė žygeivis, šiuo metu Kauno klinikose yra tik dvi ar trys tokios lovos, nors poreikis yra gerokai didesnis.

„1000 km Širdies žygis“ rugsėjo 10 d. startavo Vilniuje, šalia Baltojo tilto, o praeitą savaitę Saulius Bagdonas lankėsi Pasvalyje. Pirmiausia Smegduobių parke jis susitiko su Svalios pagrindinės mokyklos mokiniais, kurie tądien dalyvavo olimpinės mylios bėgime.

– Tai, ko gero, didžiausia auditorija, prieš kurią man teko kalbėti, – prisipažino žygeivis, kuris vaikams suprantama kalba paaiškino, jog eina aplink Lietuvą dėl sergančių jų bendraamžių.

Smegduobių parke tauragiškio laukė dar vienas ypatingas susitikimas. Vos pradėjęs žygį Saulius viename iš pirmųjų savo socialinio tinklo „Facebook“ įrašų parašė: „Viktorija, aš ateinu pas tave“. Šie žodžiai buvo adresuoti pasvalietei Viktorijai Tamulionytei. Princesei Viktorijai, kuri kovoja su reta ir labai agresyvia vėžio forma. Į Smegduobių parką mergaitę atvežė mama.

– Aš labai laukiau šio susitikimo ir labai jaudinausi. Kai ją sutikau, kai mūsų žvilgsniai susibėgo… Ši akimirka mano atmintyje išliks ilgam. Tokie susitikimai keičia gyvenimą, – jaudulį sunkiai slėpė S. Bagdonas.

Vėliau „1000 km Širdies žygio“ organizatorius ir dalyvis užsuko į Savivaldybę, kur kreipėsi į tądien posėdžiavusius tarybos narius:

– Savo šeimoje aš turiu onkologine liga sergantį žmogų, todėl galiu sau leisti pamokslauti. Man tenka daug bendrauti su šeimomis, kuriose vaikai serga vėžiu. Tai būna ilgi ir sunkūs pokalbiai. Tose šeimose niekas neplanuoja įsigyti naują būstą, automobilį ar išvykti pailsėti į užsienį… Pažįstu šeimų, kurios šiandien skaičiuoja paskutines savo vaikų gyvenimo dienas… Jei mes pradėtume gyventi ir žiūrėti į gyvenimą taip, kaip tai daro tose šeimose gyvenantys žmonės, taptume geresni. Mes pamatytume, kokį džiaugsmą gali teikti kasdienės smulkmenos, tos pačios, kurias taip dažnai praleidžiame pro akis. Linkiu visiems labiau vertinti gyvenimą, kiekvieną dieną. Nuolat girdime ir kartojame, jog reikia mylėti ir vertinti savo artimą. Paklauskite savęs, ar dažnai tai darote?

Svečias priminė, kad padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams galima skambinant ar siunčiant žinutę trumpuoju numeriu 1418 (auka – 3 eurai) arba aukojant į „Mamų unijos“ sąskaitą Danske banke, LT 517400032266923810, paskirtyje nurodant „Širdies žygis“.

Saulius Bagdonas Gintautui Gegužinskui įteikė specialius akcijos marškinėlius bei rankų darbo širdutę. Susitikimo metu Savivaldybės tarybos nariai paaukojo 247 eurus, kurie buvo pervesti į paramos akcijos sąskaitą.

– Lietuvos per pusantro mėnesio mes nepakeisime, visų vaikų taip pat neišgydysime, tačiau palengvinti kieno nors kančią tikrai galime. Tai, ką darome, – atima labai daug jėgų. Kruvinos kojos, nuospaudos, skaudantys sąnariai… Tačiau to niekada nedeklaruoju viešai. Jau esu sakęs, kad aš tik mažas sraigtelis, kurio rūpesčiu bus nupirktos tos lovytės, – „Darbui“ teigė žygeivis. – Džiaugiuosi tuo, ką darau. Namuose turime vėžiu sergantį artimą žmogų, todėl man nereikia įsivaizduoti, ką reiškia tikras skausmas.

Svečias pasakojo, jog keliaudamas per Lietuvą užsuka į kiekvieną pakeliui esančią savivaldybę, kur susitinka su valdžios atstovais ir visuomene. Nors dauguma tauragiškio sumanymą palaiko, tačiau pasitaiko tokių, kurie lieka abejingi svetimam skausmui. Tačiau Saulius nenusimena:

– Lietuvos žmonės konservatyvūs. Jie šiek tiek abejingi politikai, verslui. Tačiau kiekvieno lietuvio akyse yra kibirkštėlė ir, jei sugebi ją sužadinti, viskas bus gerai.

„1000 km Širdies žygio“ iniciatorius, užsukęs į Mariaus Katiliškio bibilioteką bei pabendravęs su Visuomenės sveikatos biuro specialistais, patraukė Panevėžio link.

Vienos gulimos funkcinės lovos kaina yra apie 4–5 tūkst. eurų. Šios lovos slopina skausmą, ilgai gulint vienoje padėtyje padeda išvengti pragulų, diskomforto raumenims. Rugsėjo 21 dieną, kai Saulius Bagdonas lankėsi Pasvalyje, akcijos sąskaitoje buvo surinkta apie 5000 eurų. „1000 km Širdies žygis“ yra ilgiausias Lietuvoje kada nors vykęs pėsčiųjų žygis dėl vėžiu sergančių Lietuvos vaikų. Žygis startavo rugsėjo 10 d. Vilniuje. Iš viso bus aplankyti 27 miestai, nužingsniuoti 1234 km. Planuojama, kad žygis truks kiek daugiau nei mėnesį. Maršrutas: 27 Lietuvos miestai, geografiškai išsidėstę širdies forma: Vilnius–Švenčionys–Ignalina–Visaginas–Zarasai–Rokiškis–Biržai– Pasvalys–Panevėžys–Radviliškis–Šiauliai–Naujoji Akmenė–Mažeikiai– Skuodas–Palanga–Klaipėda–Šilutė–Pagėgiai–Tauragė–Šilalė–Jurbarkas– Šakiai–Kaunas–Prienai–Birštonas–Alytus–Varėna–Vilnius.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.