Nemalonias patirtis oro uoste kompensavo šiltas kraštiečio priėmimas ir konferencijos įspūdžiai

Daugelis žmonių, tardami žodį Amerika, visų pirma turi omenyje Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Daugeliui – tai svajonių, neribotų galimybių valstybė, demokratinio pasaulio simbolis, šalis, kuri tarytum magnetas traukė ir tebetraukia gyventojus iš įvairiausių pasaulio kampelių. Lietuvos piliečiams, norint pasiekti JAV, formaliai nebereikia vizų, tačiau išlikusios biurokratinės procedūros, griežta imigracinė politika ir kelionės kaina sulaiko tautiečius nuo masinio antplūdžio į šią šalį. Tad kol kas kiekviena kelionė, ypač dalykinė, lieka išskirtiniu įvykiu, dažnais atvejais vertu žiniasklaidos dėmesio.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorei Danguolei Abazoriuvienei rugpjūčio viduryje nusišypsojo laimė dalyvauti JAV Ohajo valstijos sostinėje ,Kolambuso (Columbus) mieste vykusioje 82-ojoje Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) generalinėje konferencijoje ir asamblėjoje. Bibliotekos vadovė mielai sutiko pasidalinti įspūdžiais su „Darbo“ skaitytojais apie šią įsimintiną pirmą dalykinę kelionę anapus Atlanto – nelinksmą patirtį Niujorko Niuarko (Newark) tarptautiniame oro uoste, asamblėjos darbą, šiltą susitikimą su mūsų kraštiečiu, filosofu Algiu Mickūnu ir jo žmona Irena.

Vyko projekto lėšomis

Į rugpjūčio 13–19 dienomis Kolambuse organizuotą didžiausią pasaulyje bibliotekininkų forumą D. Abazoriuvienė vyko kaip Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos deleguota atstovė. Primename, kad Mariaus Katiliškio bibliotekos vadovė asociacijai vadovauja jau antrą kadenciją iš eilės. Galimybė vykti į JAV atsivėrė, kuomet Lietuvos kultūros taryba skyrė finansavimą Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos parengtam projektui „Bibliotekų specialistų kvalifikacijos kėlimas: e. investicijos, patirtys ir galimybės“. Viena iš projekte paminėtų veiklų buvo asociacijos deleguoto nario dalyvavimas minėtoje generalinėje konferencijoje ir asamblėjoje.

Lietuvai tarptautiniame bibliotekininkų forume atstovavo 19 žmonių, tarp jų ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Į Kolambusą mūsų šalies bibliotekininkai, mokslininkai vyko nedidelėmis grupėmis. Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorės kelionės draugėmis tapo Panevėžio apskrities Gabrielės PetkevičaitėsBitės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Virginija Švedienė, Klaipėdos rajono Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Diana Ciparienė ir Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos vyresnioji metodininkė Toma Gergelienė, kuri iš grupės geriausiai mokėjo anglų kalbą. Jos žinios ypač pravertė, kuomet bibliotekininkių grupė kelioms paroms įstrigo Niujorko Niuarko tarptautiniame oro uoste.

Visą straipsnį skaitykite 2016-09-13 „Darbe“.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.