Obuolių derlius – mažesnis, bet neblogas

Šiemet obuolių derlius penktadaliu mažesnis nei pernai. Tačiau, pasak augintojų, šie metai yra gan derlingi. Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentas, bendrovės „Naradava“ direktorius Aloyzas Grygalis mano, jog nereikia pamiršti, kad praėję metai daugeliui buvo rekordiniai per visą ūkininkavimo istoriją. „Tiek, kiek skynė pernai, mūsų sodininkai dar nebuvo skynę. Obuolių užteko iki šių metų gegužės vidurio. Žinoma, tuo pat metu buvo prekiaujama ir iš Lenkijos importuotais obuoliais. Vien lietuviškų beveik iki vasaros būtų neužtekę. Neužteks ir šiemet, jei prekybos tinklai jų „nepraskies“ lenkiškais. Lenkų sodininkams šie metai itin derlingi, be to, ir obuolių skynimas pas juos jau prasidėjo. Dėl rekordinio derliaus lenkiški obuoliai tikriausiai bus gerokai pigesni. Lenkai kainas mažinti gali dėl pas juos keliskart mažesnio pridėtinės vertės mokesčio. Mes tokios galimybės neturime ir niekada neturėjome“, – aiškino A. Grygalis.

Beje, apie 300 hektarų sodų turinti „Naradava“ praėjusiais rekordiniais metais priskynė beveik 7000 tonų obuolių. Kad šiemet derlius bus daugiau nei penktadaliu mažesnis, A. Grygalis neabejoja, tačiau kiek planuoja priskinti, neišdavė. Juk ir obuolių skynimas dar neprasidėjo. Tikimasi, kad jis „Naradavos“ soduose startuos rugsėjo 5-ąją.

Bendrovės „Aukštikalnių sodai“ direktorius Arvydas Paškevičius taip pat nemano, kad visi metai turi būti rekordiniai. „Šiemet derlius tikrai nebus blogas, greičiau vidutiniškas. Be to, nereikia galvoti, kad itin derlingi metai būtinai turi būti sėkmingi augintojui. Ne be reikalo sakoma, kad geras derlius – didelė nelaimė. Susidarius rinkoje vaisių pertekliui, iškart krenta jų kainos, o dėl didelių skynimo, sandėliavimo, transportavimo sąnaudų augintojams beveik nieko nebepavyksta uždirbti. Dažniau tenka skaičiuoti nuostolius.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-08-27 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.