Gamtos siūlomi išbandymai patinka ne visiems

Nuo vasaros vidurio kone kasdien prapliumpantis lietus jau įkyrėjo visiems. Labiausiai dėl tokių orų nerimauja ir taip ne itin gausų šių metų derlių pradėję doroti žemdirbiai, nes į įmirkusius laukus net ir giedresnę dieną negali įvažiuoti kombainai bei kita technika. Todėl derliaus nuėmimo darbus tenka vis atidėti. Nesvarbu, kad rugpjūčio 16-oji laikoma Pjūties pabaigos diena.

Dėl nuolat pilančio lietaus prastėja grūdų kokybė. Tad dauguma ūkininkų jau nebesitiki, jog pavyks šiek tiek daugiau uždirbti. Juolab kad ir kaina grūdų rinkoje artimiausiu metu tikriausiai tik mažės.

Šiuo metu šiek tiek ramiau daržovių augintojų stovykloje. UAB „Sodžiaus rytas“ savininkas Algimantas Morkūnas dar nemano, kad lietus pražudys didžiąją dalį morkų ir kopūstų derliaus.

„Aišku, labiausiai lietaus reikėjo iškart po sėjos, vasaros pradžioje. Tačiau birželį visiškai nelijo. Dėl drėgmės trūkumo daug kur nesudygo pasėtos morkos, vangiai augo ir pasodintų kopūstų daigai. Todėl manau, kad ši sausra daržovėms pakenkė labiau nei liepos mėnesį prasidėję ir iki šiol nesiliaujantys lietūs. Be to, nors lijo dažnai, bet, nesakyčiau, kad gausiai. O žemė prieš tai tikrai buvo perdžiūvusi. Birželio pabaigoje bandėme dygstančias morkas gelbėti net jas laistydami. Tačiau ši priemonė, nors ir nepigi, nebuvo labai veiksminga. Taigi galima teigti, kad liepą prasidėję lietūs išgelbėjo bent dalį daržovių.

Nesakyčiau, jog drėgmės pernelyg daug ir šiuo metu. Situacija tikrai nėra tragiška. Tiesa, žemesnėse vietose prigėrė dalis kopūstų, bet dabar gerai auga iki tol skurdę morkos, burokėliai. O dažni lietūs trukdo nebent daržovių laukų tręšimo ir purškimo darbams“, – kalbėjo A. Morkūnas.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-08-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.