Derlius neblogas, tačiau grūdų kokybė nedžiugina

Pastarosiomis dienomis orų prognozes turbūt labiausiai seka duonos augintojai, vildamiesi, kad pagaliau dangus „užsisiūs“ ir leis nuimti derlių. Apie tai, kokių nuostolių šiųmečiam derliui jau spėjo pridaryti vos ne kasdien merkiantis lietus, atskiroje šios dienos laikraščio publikacijoje pasakoja dr. Stanislava Maikštėnienė.

Antradienio popietę trumpam sutrukdėme kviečių lauke prie Mūšos triūsiantiems vieniems pirmųjų Pasvalio apylinkių seniūnijos Šimonių kaimo ūkininkams Broniui ir Jonui Rauduvėms. Jie nė iš tolo nesilygina su tūkstančius hektarų valdančiais stambiaisiais žemvaldžiais. Broniaus Rauduvės vardu registruotas ūkis turi tik 40 ha žemės, iš jų 28 ha – nuosavos, o likusią nuomoja. Tad ir kviečių lauke dūzgė vienintelė senutėlė, 1986 metų laidos sovietinė „Niva“. „Dabar kaip tyčia kombainas „užsiožiavo“, – šyptelėjo ūkio savininkas Bronius, o Jonas tuo tarpu stengėsi kuo greičiau pašalinti gedimą. Čia turbūt labiausiai tinka perfrazuota liaudies išmintis, kad dabar ne dienos, o giedros valandos maitina metus. Laimė, gedimas nebuvo rimtas, tad „Niva“ vėl greitai pajudėjo. Jauniausias ūkininkų brolis Vitalijus liko šeimininkauti namuose. „Raško ir pjausto pipirus“, – šyptelėjo Bronius.

Pirmą kartą į laukus „Nivą“ broliai išvairavo praėjusią savaitę. Šio pirmadienio pavakare ūkininkai pirmiausia suskubo kulti žirnius. „Nors ir lietus išguldė, šiaip ne taip pavyko nukulti. Paskui važiavome į kviečių lauką. Tačiau sugedo kombaino sankaba, tad javapjūtę teko nutraukti“, – apgailestavo Bronius Rauduvė. Nagingi vyrai netruko pataisyti senutėlę techniką.

Šimonių kaimo ūkininkų laukuose boluoja tik daniškos „Skagen“ žieminių kviečių veislės javai. Ūkio savininkas paaiškino, kad anksčiau sėdavo vokiškus „Portal“, tačiau šios veislės kviečių nebegauna. Tuo tarpu lietuviška „Širvinta“ nelabai pasiteisino – pernelyg ilgi javų stiebai. Šiemet žieminiai „Skagen“ veislės kviečiai Broniaus Rauduvės ūkyje užima daugiau nei pusę turimos žemės – apie 28 ha. Likęs plotas užsėtas rapsais, mišiniu, žirniais. Iki antradienio popietės Šimonių kaimo ūkininkai buvo nupjovę tik penkis hektarus kviečių. Bronius Rauduvė minėjo, kad labai skųstis derliumi kol kas negali – kaip ir pernai, byra vidutiniškai po 4,5 tonos iš hektaro. Dėl nesiliaujančio lietaus grūdų kokybė šiemet kur kas prastesnė. „Po ilgalaikio merkimo pasikeitė ir grūdų spalva – iš gintarinės virto balsva“, – pastebėjo ūkininkas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-08-11 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.