Tetirvinai šventė 460-ąjį jubiliejų

Praėjusią savaitę Tetirvinuose buvo vykdomi projekto „Pasvalio rajono Tetirvinų krašto vaikų ir jaunimo pilietinė- patriotinė stovykla „Tetirvinų viltys 2016“ integruota su Tetirvinų kaimo 460 metų jubiliejaus švente“ renginiai. Iš tiesų labai gražu, jog jubiliejaus proga buvo surengta vasaros šventė-stovykla, kuri šiaip vyksta jau trejus metus iš eilės ir beveik tapo tradicine. Šios šventės metu yra pritraukiama nemažai jaunimo, kuris skatinamas užsiimti ne tik patriotine, pilietine, bet ir kita gražia veikla – tradicijų puoselėjimu, bendruomeniškumo ugdymu, šokiais, dainomis ir t. t. Tai ir yra renginio tikslas. Visą projektą pavyko įgyvendinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirtomis lėšomis (kartu su bendruomenės lėšomis). O šio projekto pagrindinis sumanytojas ir iniciatorius yra Tetirvinų krašto bendruomenės tarybos pirmininkas, Pasvalio VVG valdybos narys – Algirdas Mulevičius.

Organizatorius pasakojo, jog pirmaisiais šios stovyklos metais buvo pakviesti klubo ,,Marabu“ nariai. Ši Vaškų krašto jaunimo iniciatyvinė grupė skatina jaunimą prasmingai praleisti laisvalaikį, realizuoti save muzikinėje, vaidybinėje, etnokultūrinėje veikloje, lavinti teigiamą požiūrį į meną, skatina savanorystę. Kartu su jais jaunieji stovyklos dalyviai darė aitvarus, kuriuos planavo paleisti į dangų, tačiau dėl prastų oro sąlygų nei vienais metais dar nepavyko to padaryti. Pagrindinis stovyklos iniciatorius tikisi, jog tai pasiseks išpildyti kitais metais, nes šio projekto kol kas dar nežada atsisakyti ir ateityje.

Toliau tęsiant pokalbį su bendruomenės tarybos pirmininku Algirdu, susidarome įspūdį, jog pernai ši stovykla buvo įgyvendinta dar sėkmingiau ir ,,priviliojo“ dar daugiau jaunimo, kadangi buvo pakviesti Lietuvos kariai savanoriai, kurie ne tik supažindino su krašto gynybos abėcėle, bet ir vykdė savo užduotis, numatytas planinėms pratyboms. Tik skirtumas buvo tas, kad tą kartą jų pratybos vyko ne laukuose ar miške, kaip kad būdavo iki šiol, o suorganizuotos gyvenvietėje ir jas buvo galima stebėti. Savanoriai pasakojo apie karinius automobilius, šaunamuosius ginklus, supažindino su granata ir kita amunicija, ginkluote. Surengė šaudymą iš ginklų į taikinį, kuris paliko labai gerus ir įsimintinus įspūdžius. Ir galiausiai ne mažiau įdomu buvo dalyvauti naktiniame žygyje, o antrą dieną stovyklauti kitose vietovėse – Ąžuolpamūšės piliakalnyje, taip pat Pajiešmeniuose.

Na, o dabar apie tai, kas įdomaus vyko šių metų vasaros šventėjestovykloje. Šiemet ,,Tetirvinų viltys 2016“ tęsėsi dvi dienas. Pirmąją dieną oras nedžiugino ir truputį sutrukdė vykdyti renginio programą. Mums atvykus, visi stovyklos dalyviai ir organizatoriai buvo susibūrę šiltoje, jaukioje patalpoje, kurioje vyko gana netrumpas susipažinimas su amatais. Amatais buvo nuspręsta užsiimti todėl, kad šiemet suėjo dešimt metų nuo paskutinės amatų puoselėjimo šventės. Pasvalio KC Vaškų skyriaus darbuotoja Renata Kaziliūnienė rodė, kaip yra audžiama, mokė vaikus pinti juostas. Vaškų gimnazijos mokytoja Inga Račkauskienė mokė, kaip pasigaminti raganaites-laumes. Mažiesiems padėjo tėveliai ir močiutės, buvo pagaminta 12 simpatiškų, šluotomis apginkluotų raganaičių (vaikai jas parodė kitą dieną stovyklos uždarymo metu, po sportinių varžybų per Tetirvinų kaimo 460 m. jubiliejaus šventę). Taip pat buvo atėjusios jau seniai verpimu užsiimančios kaimo gyventojos, leidusios savo ,,kailiu“ išbandyti verpimo stakles. Visi šie amatų pristatymai ir užsiėmimai vyko apie tris valandas. Vaikams tai iš tiesų buvo naujovė, kuri leido įsivaizduoti, kaip anksčiau buvo išgaunami siūlai, iš kurių vėliau ausdavo įvairias paklodes, užklotėlius ir t. t.

Gintarė ŠAUČIŪNAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-23 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.