Tikrintojų dėmesys – „sofos“ ūkininkams

Vos pasibaigus pasėlių deklaravimo laikui, žemdirbiai jau sulaukė pirmųjų patikrų.

Piktžolėti laukai, nenušienautos pievos, deklaruojama nedirbama ar nepriklausanti žemė, sąmoningai nurodomos ne tos pasėlių rūšys – tai pažeidimai, kuriuos dažniausiai pastebi Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistai. Šiemet jie daugiausia dėmesio skiria vadinamiesiems „sofos“ ūkininkams bei tiems, kurie patenka į vieną ar kitą rizikos grupę. Tai ūkininkai, deklaravę didelius daugiamečių pievų ir ganyklų plotus, asmenys, kurie gyvena mieste, pareiškėjai, kurių deklaruoti laukai yra skirtinguose nesiribojančiuose rajonuose, deklaravusieji laukus, perimtus iš kitų ūkininkų, jei pastariesiems ankstesniais metais buvo taikomos ilgalaikės sankcijos, deklaravę valstybinę žemę „iš namų“ – savarankiškai prisijungdami prie paraiškų priėmimo sistemos. O ūkininkai, sąžiningai dirbantys žemę ir besilaikantys prisiimtų įsipareigojimų, patikrų sulauks mažiau.

Pagal signalus „Pasitikėjimo linija“

NMA Kontrolės departamento specialistai per patikras ūkiuose taip pat fiksuos Sosnovskio barščio paplitimą ne tik deklaruotame plote, bet ir su šio pavojingo augalo apniktu sklypu besiribojančiame lauke. Tokiam laukui numatyta papildoma patikra. NMA primena, jog piktžolėmis apaugę žemės ūkio augalų plotai ariamoje žemėje laikomi neatitinkančiais paramos skyrimo sąlygų, jei piktžolės stelbia pasėlius, o žemės ūkio augalai, ten kur bujoja jos, yra išnykę ir tokie plotai užima daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko. Parama už piktžolėtus plotus nebus skiriama.

Kaip ir ankstesniais metais, tikrintojai į ūkius taip pat važiuos sulaukę pranešimų („Pasitikėjimo linijos“ telefonu ar interneto svetainėje www.nma.lt) apie ūkininko deklaruotus, bet neprižiūrimus laukus ar kitus pažeidimus. Pagal tokius pranešimus ar individualius skundus Kontrolės departamento specialistai pernai atliko per 600 patikrų. Šiemet pasitikėjimo linija jau gauta apie 250 pranešimų. Didesnė jų pusė susiję su galimu įsipareigojimų nesilaikymu ar kitais paramos reikalavimų pažeidimais.

NMA Kontrolės departamento specialistai šiuo metu į ūkius dažniausiai važiuoja patikrinti, kaip laikomasi šienavimo ir nuganymo terminų, kaip pildomas Pievų tvarkymo darbų registracijos žurnalas, ar nušienauti sodų ir uogynų tarpueiliai, ar laikomasi pasėlių įvairinimo reikalavimų, ar tinkamai prižiūrimi melioracijos griovių šlaitai, ar žaliajame pūdyme auginami žoliniai augalai yra įterpti į dirvą ir t. t.

Nuotraukoje: Atpažinti NMA specialistus galima iš Agentūros logotipų ant jų aprangos bei ant automobilio.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.