Kvietė vienyti pastangas gaudant alyvos ir elektros laidų vagis

Šiais metais Pasvalio rajone įvykdytos šešios vagystės iš „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) priklausančių įrenginių. Vagių taikinyje – izoliacinė alyva, spalvotasis metalas ir oro linijų laidai. Pavogta alyvos kurios vertė 285 Eur, o oro linijų laidų – 880 Eur. Visoje Panevėžio apskrityje šiemet jau užfiksuotos 43 vagystės. Praėjusiais metais visoje Lietuvoje dėl technologinio turto vagysčių be elektros buvo likę daugiau nei 17 tūkst. gyventojų, padaryta daugiau nei 100 tūkst. Eur nuostolių. Per 2015 metus ilgapirščiai įvykdė daugiau kaip 200 vagysčių iš ESO įrenginių. Vagys, įsilaužę į elektros transformatorius, išsinešė per 30 tonų alyvos ir 10 tonų spalvotojo metalo – dėl to pernai sudegė 44 transformatoriai.

Tokius statistinius duomenis po praėjusį trečiadienį įvykusio ESO atstovų susitikimo su rajono policijos pareigūnais ir bendruomenių vadovais „Darbo“ redakcijai pateikė minėtos bendrovės Komunikacijos skyriaus socialinės atsakomybės projektų vadovas Stasys Vaitonis.

Kartu su juo į Pasvalį buvo atvykę ESO Panevėžio regiono tinklų eksploatavimo departamento direktorius Egidijus Mikalajūnas, ryšių su visuomene atstovas Martynas Burba, kuris ir pradėjo policijos komisariato salėje organizuotą susitikimą „Vagystės Pasvalyje: ką daryti, kad visiems būtų saugu?“ Renginį pradėjęs M. Burba priminė, kad Pasvalys patenka tarp rajonų, kuriuose daugiausia pavagiama izoliacinės alyvos, o be vietos gyventojų paramos labai sunku užkirsti kelią tokio pobūdžio nusikaltimams. Šios nelinksmos statistikos priešakyje yra Jurbarko ir Biržų rajonai.

Nusikaltimų bumas buvo prieš dvejus metus

Prieš pradėdamas pokalbį, ESO Panevėžio regiono tinklų eksploatavimo departamento direktorius Egidijus Mikalajūnas tris kartus pabeldė į stalą, kad daugiau nepasikartotų 2014 metų įvykiai. Prieš dvejus metus mūsų rajone buvo sumušti visi ligšioliniai vagysčių rekordai: užregistruoti net 44 izoliacinės alyvos vagysčių atvejai. „Vidutiniškai pavagiama apie 180 kilogramų alyvos, kurios kilogramas kainuoja maždaug eurą. Taigi finansine išraiška patiriamų nuostolių suma yra įspūdinga“, – toliau kalbėjo svečias. Tais pačiais metais šešis kartus vagys nuo oro linijų nukirpo aliuminius laidus.

Pasak departamento direktoriaus, nors per pastaruosius dvejus metus alyvos ir elektros laidų vagysčių skaičius sumažėjo, tačiau problema išlieka. Šiemet iki liepos vidurio mūsų rajone alyva pavogta iš dviejų elektros transformatorinių ir nukirpti laidai nuo keturių elektros oro linijų. „Man, kaip elektros energijos tiekimo atstovui skaudžiausia, kad dėl vagysčių nepatogumų patiria niekuo dėti gyventojai. Nuo transformatoriaus paprastai driekiasi trys ar keturios oro linijos. Tad apie 30–40 vartotojų kurį laiką lieka be elektros. Įsivaizduokit situaciją, kuomet, tarkim, vyksta vestuvės ar kitas pobūvis ir staiga dingsta elektra“, – kalbėjo E. Mikalajūnas. Paprastai alyvos vagystėms ruošiamasi iš anksto. Pirmiausia apžiūrimi transformatoriai, netoli jų paslepiami indai. Atvykę prie transformatorinių, nusikaltėliai jose atsukę varžtus ar išgręžę skyles, išleidžia alyvą. Kai kuriose transformatorinėse įrengta signalizacija, kuri vagišiams apsunkina darbą. Jie turi spėriai suktis iki atvyks apsaugininkų patrulis, todėl indus su grobiu paprastai paslepia krūmuose ir tik aprimus šurmuliui juos mašinomis ar traktoriais išsiveža. Nors transformatorius aušina speciali, mašinoms ir traktoriams netinkama alyva, tačiau pirkėjai, faktiškai tampantys vagių bendrininkais, susigundo mažomis kainomis ir alyvą naudoja vietoj dyzelino. Žinoma, į šiuolaikinį kompiuterizuotą traktorių tik visiškai galvą pametęs žmogelis ryšis pilti tokį „kurą“. Tad iš transformatorinių nugvelbta aušinimo alyva „maitinami“ pukši seni dyzeliniai varikliai.

Nuotraukoje: Renginio eigą aptaria ESO ryšių su visuomene atstovas Martynas Burba ir rajono Viešosios policijos prevencijos poskyrio viršininkas Žygintas Stuknys.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.