Paminėjo Prancūzijos Nacionalinę šventę

Lietuvos–Prancūzijos asociacijos Pasvalio skyriaus entuziastai pakvietė liepos 14-osios popietę paminėti Prancūzijos Nacionalinę šventę. Ir susiėjo keliolika bendraminčių. Kaip ir prieš 27 metus, kai 1989-aisiais Pasvalyje prancūzų kalbos bei kultūros gerbėjai paminėjo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, Bastilijos paėmimo, 200-ąsias metines ir ta proga pasikvietė istoriką Albiną Kazlauską.

Taip 1989 metų vidurvasarį buvo įkurtas Lietuvos–Prancūzijos asociacijos Pasvalio skyrius. Visą laiką veikla buvo kupina veržlumo, tik pastaraisiais metais ji gerokai priblėso. Vis dėlto entuziastai, paprastai prancūzų mokytojai, pakviesdavo tai Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje, tai Petro Vileišio gimnazijoje paminėti kokios prancūzakalbių šventės.

O šią vasarą pasiryžta atgaivinti prancūzų asociacijos veiklą, todėl visus kvietė būtent liepos 14-ąją. Per Bastilijos paėmimo šventę pirmiausia buvo išskleista Prancūzijos vėliava, kuri irgi turi savo istoriją. Pasirodo, ją kadaise paliko Pasvalyje viešėję Prancūzijos skautai.

Į šventę atėjo ir tų pačių entuziastų, kurie prieš 27 metus Pasvalyje įkūrė prancūzų asociacijos skyrių – daujėnietė Rasa Mikniuvienė su dukra Elena, salotietė Zina Laurinavičienė, vaišinusi savo keptomis prancūziškomis madlenomis. Susidomėjusi atvyko ir Krinčino krašte atostogaujanti vilnietė Audronė Svėrienė.

Ir koks prancūziškas stalas be pelėsinio sūrio, alyvuogių, vyno…

– Seniai kirbėjo mintis atgaivinti šios asociacijos veiklą. Laiškas iš Mokesčių inspekcijos dėl duomenų patikslinimo buvo paskutinis lašas, – šmaikštauja Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos prancūzų kalbos mokytoja Virginija Stapulionytė. – O kai apie Prancūzijos Nacionalinės šventės paminėjimą pranešiau internete, savo feisbuko paskyroje, iš karto sulaukiau keliasdešimt atsiliepimų ir sveikinimų…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-19 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. esat šaunios!
    Prisipažinsiu: gal Jūsų sambūrio būčiau nepastebėjęs, jei ne Zinos „madeleines“. Net pyktelėjau: kodėl Mme Zina niekad nėra šiais gardėsiais klasiokų pavaišinus? Nesu smaguris, ale madlenes užpylus stikleliu calvados’o, tegu ir nebrangaus („trois pommes“), būtų ir gardu, ir kalbos sočiai rastųsi! Beje, kodėl „fotkėje“ tematau 3/4 Zinos veido? Kuklumas?.. Ir kodėl visiškai nėra Messieurs? Kiba anie vietoj kalvadoso pasvalietišką alutį plempia?..
    Pagarbiai Jean-Philippe (sans-culotte)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.