Vaškų miestelio šventė – lyg medumi pagardinta istorijos pamoka

„Marabu“ kviečia į kasmetį smagų, šiltą ir poetišką vakarą „Nemiga nakty“. Jame išgirsite unikalius poezijos kūrinius su puodeliu arbatos rankose. Viliojantis romantiškas pasiūlymas. Jau tradicija, kad Vaškų miestelio šventė prasideda meniniu pasisėdėjimu Jaunimo skverelyje. Taip dabar vadinasi ši vieta, kadaise pilna turgun atriedėjusių vežimų, vėliau apsodinta medžiais ir vaikų švelniai vadinta tiesiog parkeliu. Ne vienas čia kritome nuo dviračio, o vešliose tujose nardėme tarsi varnėnai vyšniose. Buvo ir vandens čiaupas…

Šventinė sporto ir meno dermė

Smagu, kad parkelis vėl atgyja ir tampa skveru. Džiugu, kad Vaškų jaunimas garsėja visame krašte. Miela, kad poezijos ir muzikos naktinėjimas jau tapo tradiciniu šventės pranašu. Tik vienas iš daugybės „Marabu“ projektų.

Rytojaus dieną šešios dešimtys bėgikų užtvindė pagrindinę Vilniaus gatvę. Sostinė nebuvo jų tikslas, vaškiečiams šventa vieta arčiau – Velniakalnis, aukščiausia rajono kalva. Iš čia maršrutas suko atgal į finišą Vaškuose. Tradicinis bėgimas rengiamas kraštietei Laimutei Balčiūnaitei atminti. Varžybos respublikinio lygio, įtrauktos į Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos kalendorių, tad atvyko sportininkų iš kitų rajonų, didžiųjų miestų. Jie varžėsi net penkiolikoje kategorijų. Jauniausioje amžiaus grupėje (2003–2007 m. gimimo) vieno kilometro trasą greičiausiai įveikė Vaškų gimnazijos mokiniai Viktorija Taškevičiūtė, Dovydas Sirutavičius, Aurelija Bačenskaitė, Deividas Skaburskis bei svečiai iš Paberžės (Vilniaus r.) Evelina Vaitkevič ir Danielius Bartusevič. Du kilometrai (2001–2002 m. grupė) lengviausiai pasidavė vaškiečiams Gabijai Morkūnaitei ir Fernandui Armonavičiui.

Tuo tarpu nugalėtojų prizai 1999– 2000 m. gimusių amžiaus grupėje (3 km) iškeliavo į Pakruojį (Ramunė Klybaitė) ir jau minėtą Paberžę (Jaroslav Semaško). Šešių kilometrų trasoje startavo tik moterys. Savo amžiaus grupėse nepralenkiamos buvo Žaneta Klebanskaja (g. 1976) iš Paberžės ir anykštėnė Monika Jovaišaitė (g. 1996). Ilgiausiame 12 kilometrų ruože, iki Velniakalnio ir atgal, varžėsi vien vyrai, tarp kurių tik keletas iš mūsų krašto. Nugalėjo Albertas Survila (g. 1949) iš Pakruojo klubo „Vėjas“, Vytautas Gražys (g. 1967) iš Paberžės ir šiaulietis Justinas Križinauskas (g. 1984).

Prieš kelis dešimtmečius vaškiečiai švęsti traukdavo į miestelio parką, buvusią dvarvietę. Ledai, saldainiai, koncertas lauko estradoje, žaidimai. Ne kiekvienam pasisekdavo pagaliu sudaužyti ant mieto pamautą puodynę. Užrištomis akimis… Kiti stodavo, tiksliau sėsdavo, į kovą su šiaudų maišais ant medinio „arklio“. Vėliau šventė atėjo į centrinę aikštę, arčiau žmonių.

Parke liko sporto varžybos. Atkakliose tinklinio kovose, kaip ir dera, šiemet nugalėtojų taurę iškėlė Vaškų pirmoji komanda: broliai Dovydas, Renatas ir Paulius Jasiūnai, Aisvidas Urbonas, Edgaras Dambrauskas. Namuose ir sienos padeda. Antri liko taip pat vaškiečiai, subūrę pajėgią „Kūgelių“ rinktinę, toliau – svečiai iš Pasvalio, Joniškėlio, Kalneliškių.

Nuotraukoje: Žurnalistas Vilius Kavaliauskas sudarė visų Lietuvos savanorių sąrašą. Garbės sargyboje stovi savanoriai Svajūnas ir Marius Laikūnai.

Gražvydas BALČIŪNAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-16„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.