Kopūstų ligos ir kenkėjai

Turbūt atkreipėte dėmesį, kad kopūstų išvaizda, palyginus darže užaugintus ir parduodamus prekybos centruose, skiriasi netgi labai. Daržo kopūstą dažnai tenka nemažai nulupti, kol pasiekiame gražų, nepapuvusį branduolį, o daug išorinių lapų nukeliauja tiesiog į kompostą. Paprastai tai lemia kopūstų ligos bei kenkėjai, kurie taip pat jaučiasi pilnaverčiais augančių kopūstų savininkais, kaip ir jūs. Ką gi galima padaryt norint geresnio derliaus, kad daugiau kopūstų liktų mums patiems?

Kopūstus kamuoja ir kitas daržoves puolanti miltligė (čia – netikroji), dėl kurios pagelsta ir džiūsta lapai, atsiranda netaisyklingų dėmių, o pati liga gali paveikti įvairias augalo dalis. Tiesiog dažniausiai pastebima lapuose. Gyslų bakteriozė sutrikdo vandens tekėjimą augaluose, jie pajuosta, jaunesnių lapų pakraščiai gelsta, o senesni – džiūva bei raukšlėjasi. Diegavirtė – dar viena kopūstus kankinanti liga, nužudanti dar tik daigą, pažeisdama jo šaknies kaklelį. Alternatiozė pasireiškia juodomis dėmelėmis ant ankštarų bei stiebų.

Siekiant išvengti ligų, visų pirma reikia atkreipti dėmesį, kad ligų sukėlėjai neatkeliautų su sėklomis (reikia jas beicuoti, jei to nepadarė gamintojas) ar nebūtų pasilikusios dirvoje. Dirvožemis neturi būti rūgštus. Toje pačioje dirvoje sodinti kasmet tų pačių daržovių nerekomenduojama, kopūstai – ne išimtis. Turi praeiti bent kokie keturi metai, kad galėtume saugiau sodinti kopūstus toje pačioje vietoje. Negerai ir šalia auginti kopūstus. Kaip žinia, sukėlėjai geba šiek tiek judėti. Daug ligų susijusios su visais kryžmažiedžiais, taip pat piktžolėmis, tad reikia spėti ir jas naikinti. Geriausia rudenį išvis sunaikinti (sudeginti) augalų liekanas, taip tik nukentės jūsų komposto tūris. Pamačius kokios nors ligos požymių dar daiguose, nesveikuosius reikia kuo greičiau atskirti nuo sveikų bei sunaikinti, taip sustabdysit ligos plitimą. Yra įvairių cheminių priemonių, padedančių susidoroti su įvairiomis ligomis, netgi jų išvengti. Trichoderminas apsaugo nuo diegavirtės ir bakteriozės, nuo miltligės ir alternatiozės gelbsti polikarbacinas.

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-14„Darbe“.

Daugiau  įvairiausių praktiškų patarimų sodininkams, daržininkams, bitininkams, šeimininkams ir šeimininkėms rasite  www.agronomija.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.