Sąvartynu paverstas butas į neviltį varo kaimynus

„Palyginus su tuo, ką kasdien Mero pavaduotojas Povilas BALČIŪNAS patiriame mes, net iš „Kuranos“ sklindanti smarvė yra menkniekis“, – teigia Pasvalio Taikos gatvės 23-iojo daugiabučio gyventojai. Jie teigia, kad šio namo viename bute gyvenantis 53-ejų metų Algimantas V. ir jo sugyventinė savo butą pavertė ne tik landyne, bet ir iš šiukšlių konteinerių kasdien tempiamo „turto“ saugykla. „Iš buto padarytas sąvartynas, kvapai nenusakomi, kambariuose pilna tarakonų ir blusų, skraido neaiškios kilmės „musiukai“. Bute gyvenantys žmonės piktnaudžiauja alkoholiu, renka atliekas iš konteinerių ir neša į namus. Jie yra netekę gebėjimų rūpintis savo gyvenimu ir buitimi“, – nepavydėtina kaimynyste skundžiasi pasvaliečiai.

Nesitvarko, nes tingi

Apsileidėlių kaimynai sako kreipęsi į Pasvalio miesto seniūniją, į rajono Savivaldybės vadovus, tačiau situacija negerėjo. Pasvalio miesto seniūnas buvo sudaręs komisiją, kurios nariai, apsilankę sąvartynu paverstame bute, patys pamatė baisų vaizdą. Komisija buto šeimininkus įpareigojo susitvarkyti per dvi savaites, bet niekas nepasikeitė ir per kelis mėnesius.

„Iš Pasvalio miesto seniūnijos gavome atsakymą, jog turėtume kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Namo bendrija susisiekė su šio centro Panevėžio departamento direktoriumi, o šis informavo, jog tokią problemą turi padėti spręsti rajono Savivaldybė ir Pasvalio miesto seniūnija. Miesto seniūnas vienas yra bejėgis ką nors pakeisti, o Savivaldybės administracija į mūsų raštišką prašymą atsakė paaiškindama… terminus: kas yra lindynė ir kas yra užkrečiamų ligų plitimas“, – piktinasi Taikos gatvės 23-iojo namo bendrijos pirmininkė Daiva Mažeikaitė.

Pasvalio miesto seniūnas Petras Drevinskas minėjo, jog, gavęs gyventojų skundą, probleminiame bute pirmąkart lankėsi šių metų balandį – pasitelkęs seniūnijos socialines darbuotojas, policijos pareigūną. Buvo konstatuota, jog bute prikaupti kalnai iš šiukšlių konteinerių suneštų atliekų, kambariuose nėra jokios tvarkos, visur antisanitarinės sąlygos, kyla pavojus aplinkinių butų gyventojų sveikatai.

„Baisi smarvė jaučiasi jau laiptinėje. Kaimynai sakė, kad Algimantas V. su sugyventine jau ne vienerius metus rausiasi konteineriuose, ten rastą šlamštą neša į butą ir jame viską sandėliuoja. Be to, čia lankosi kiti asocialūs asmenys, girtauja, kelia triukšmą. Buto šeimininkas socialinių ir darbinių įgūdžių nėra praradęs, jis puikiai suvokia, kaip reikia gyventi ir tvarkytis, kaip reikia rūpintis buitimi. Pagrindinė priežastis yra apsileidimas ir tinginystė, nenoras tvarkytis, o taip pat netinkamas gyvenimo būdas, kurio jis nenori keisti. Jam taip gyventi yra patogu, nenori klausyti jokių patarimų, nors mums pažadėjo, jog pradės tvarkytis.

Buto gyventojai yra nuolatiniai pašalpų gavėjai, gauna išlaidų už būsto šildymą ir karštą vandenį kompensacijas. Už komunalines paslaugas įsiskolinimų neturi (išskyrus namo renovaciją)“, – rašoma buto gyventojų buities tyrimo akte.

Buto šeimininkas buvo įspėtas, kad išgabentų sukauptas šiukšles, išvalytų ir išplautų kambarius, dezinfekuotų visas patalpas. Kadangi jis į komisijos siūlymą susitvarkyti nereagavo, po poros savaičių komisija ten apsilankė dar kartą ir dar kartą įsitikino, jog buto savininkas ir jo sugyventinė tvarkytis nė nesiruošia.

„Panašių problemų sprendimo bandėme ieškoti internete, tačiau, kiek radome ten aprašytų įvairiausių situacijų, niekur neaptikome konkretaus paaiškinimo, kokio nors teisės akto ir institucijos, kuri galėtų padėti spręsti panašias problemas“, – beviltiškas paieškas apibūdino miesto seniūnas.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-05 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Ir rezultatas koks? Jokio. Tai tik parodo kad musu valdzia impotentai. Seniunas isvis nulis. Du bomzai dejo skersa stora ant visos savivaldybes ir kaimynu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.