Lauko dienose – naujienos ir naudingi patarimai

Prieš savaitę, birželio 23 d., tėvo Povilo ir sūnaus Aurimo Garlauskų ūkyje Gineikiuose jau aštuntą kartą vyko kasmetės bendrovės „Dotnuva/ Baltic“ organizuotos lauko dienos. Renginys sulaukė gan didelio žemdirbių susidomėjimo. Į jį atvyko net 52 ūkininkai iš Pasvalio, Biržų, Kupiškio, Pakruojo, Anykščių ir Panevėžio rajonų. „Dotnuva/Baltic“ sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas suteikė jiems geriausią galimybę įvertinti naujausių Lietuvoje registruotų žieminių kviečių ir žieminių rapsų veislių pasėlius, palyginti juos su senesnėmis, jau tradicinėmis veislėmis. Žemdirbius domino ne tik naujų veislių derlingumas, bet ir kitos savybės: žiemkentiškumas, atsparumas išgulimui, atsparumas ligoms, grūdų kokybė, rapsų aliejingumas ir kt.

Ūkininkams S. Augas pristatė 8 žieminių kviečių ir 10 žieminių rapsų veislių, palygino, kaip jos dera atskiruose šalies regionuose esančių augalų veislių tyrimo stočių gamybiniuose plotuose. „Rinkdamiesi bandymams veisles ypatingą dėmesį kreipėme į tai, kaip jos ištveria mūsų žiemas. Deja, susidūrėme su viena problema: jau antrus metus oro sąlygos žiemkenčių žiemojimui yra idealios. Šiemet, sausio mėnesį, prisiėjo net sniegą nukasti nuo bandomųjų sklypelių. Juk vis tiek prieš registruojant naują veislę, reikia ją patikrinti. Nes, kas žino, galbūt mūsų klimatinės sąlygos jai bus pernelyg atšiaurios?“ – svarstė S. Augas.

Kol kas, atrodo, viskas gerai: nors dauguma naujų kviečių ir rapsų veislių išvestos Vokietijoje, žiemkenčiai peržiemojo išskirtinai gerai. Žiemas ištvėrė net prancūziškos ir austriškos veislės. O jų derlingumas tikrai bus didesnis nei lietuviškų. Tarkim, austriška „Balitus“ kviečių veisle užsėtame gamybiniame lauke gautas 13,45 t/ha, prancūziškos „Linus“ – 12,23 t/ha derlius. Ir šie duomenys užregistruoti ne kur kitur, o bendrovės Pasvalio augalų veislių tyrimo stotyje. Tuo tarpu lietuviškos „Ada“ veislės kviečių lauke didžiausias derlingumas tesiekė 9,79 t/ha. Tiesa, šios veislės kviečiai pasižymi kitomis savybėmis. Jie pakankamai gerai auga ir dera visuose dirvožemiuose, be to, yra žiemkentiški, o „Ada“ grūdai atitinka „Ekstra“ ir pirmos kokybės klasės reikalavimus.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-30 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.