Artėjame prie milijono

Pusė milijono grąžintų vienkartinių pakuočių arba 19 pakuočių žmogui. Tokie rezultatai per keturis mėnesius Pasvalio rajono savivaldybėje pasiekti su gėrimų pakuočių užstato sistema. Iš viso Lietuvoje per tą patį laiką į taromatus ir rankinio surinkimo vietas jau grąžinta per 78 milijonai vienkartinių pakuočių. Tikriausiai nuo jų neatsiliktų ir pasvaliečiai, žinoma, jei labiau vertintų alų skardinėse, o ne plastiko buteliuose.

Daugiausiai vienkartinės taros pridavė didžiųjų šalies miestų gyventojai. Vilniuje grąžinta 18 val., Kaune – 9,6 mln., Klaipėdoje – 5,5 mln., Šiauliuose – 4 mln., o Panevėžyje – 3 mln. pakuočių. Tačiau atsižvelgus į miestų ir rajonų gyventojų skaičių, matyti, jog daugiausia taros grąžina palangiškiai, šiauliečiai ir klaipėdiškiai.

„Sistemos rezultatai pranoksta lūkesčius ne tik dėl milžiniškų priduodamų pakuočių kiekių, bet ir dėl akivaizdžiai pagražėjusios aplinkos. Neabejojame, jog tai spėjo įvertinti ir Pasvalio rajono gyventojai. Visgi kol sistema pakankamai nauja, pasitaiko, kad užsimirštame ir išmetame pakuotes į bendrą atliekų konteinerį kartu su kitomis šiukšlėmis. Ypač, kai gėrimus vartojame ne namuose, o gamtoje. Todėl norėčiau dar kartą priminti, kad kiekviena specialiai pažymėta pakuotė turi vertę, – sako Gintaras Varnas, viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius.

Per pereinamąjį laikotarpį dar buvo leidžiama pardavinėti alų bei gaiviuosius gėrimus neženklintuose depozito ženklu buteliuose ir skardinėse. Nežiūrint į tai, per pirmuosius trejus mėnesius taromatais ir rankiniu būdu buvo surinkta 25 milijonai vienkartinių pakuočių. Buvo tikėtasi, kad nuo gegužės 1-osios įsigaliojus visuotiniam ženklinimui, jų grąžinimo apimtys tik didės. Ir šios prognozės išsipildė su kaupu – per praėjusį mėnesį šalyje pridota 53 milijonai pakuočių.

Skaičius įspūdingas, bet nereikia manyti, jog jis nebus viršytas jau šį mėnesį. Juk dėsninga, kad vasarą alaus ir gaiviųjų gėrimų suvartojame daugiausia. Todėl verta tikėtis dar geresnių rezultatų. Neturėtų nustebinti tai, kad iki liepos pradžios ir mūsų rajono gyventojai jau bus pridavę milijoną vienkartinių pakuočių. Nes dar ir Joninių nešventėme. Taromatams jos turbūt taps rimtu išbandymu.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.