Škvalas mūsų krašte nebuvo labai baisus

Daugiausia žalos – elektros tinklams

Penktadienio vakarą ir naktį siautęs škvalas kuriam laikui sutrikdė elektros tinklų darbą. Šeštadienį rytą elektros tiekimas buvo sutrikęs maždaug 60 tūkst. „Energijos skirstymo operatoriaus“ klientų.

Gedimus elektros skirstymo ir perdavimo tinkluose dažniausia lėmė grėsmingo vėjo nutrauktos oro linijos, ant jų užvirtę medžiai ar šakos.

Penktadienio vakarą gamtos stichija daugiausia žalos padarė Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Utenos regionams. Vėliau – naktį iš penktadienio į šeštadienį – škvalas smogė Klaipėdos ir Šiaulių apskritims. „Energijos skirstymo operatoriaus“ duomenimis, Kauno regione elektros tiekimas buvo sutrikdytas 20 tūkst., o Klaipėdos ir Alytaus regionuose – po 10 tūkst. klientų. Kaip teigė bendrovės Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Dalius Svetulevičius, „Energijos skirstymo operatorius“ Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Alytaus regionuose paskelbė ekstremalią padėtį. Nedelsiant buvo sutelktos maksimalios pajėgos gedimams nustatyti ir jiems šalinti. Šeštadienio rytą dirbo 242 operatyvinės komandos ir brigados, suburtos iš bendrovės bei jos rangovų darbuotojų. Pirmiausia gedimai buvo šalinami ten, kur be elektros buvo likę daugiausia gyventojų. Šiomis pastangomis elektros neturinčių klientų skaičių pavyko gerokai sumažinti. Tiesa, šeštadienį popiet Kauno regione elektros tiekimas buvo sutrikdytas 13,5 ūkst., Alytaus – 10 tūkst., Vilniaus – 8 tūkst., Uenos – 3,4 tūkst., Panevėžio – 2,3 tūkst., Šiaulių – 1,6 tūkst. klientų.

Panevėžio regione po škvalo be elektros buvo likę 3 tūkst. vartotojų. Penktadienio vakare ir naktį elektros tiekimas sutrikdytas 1350 klientų Panevėžio mieste, 630 – Kupiškio ir 405 – Biržų rajonuose.

Pasvalio rajonas nuo gamtos stichijos nukentėjo mažiausiai. Kaip informavo „Energijos skirstymo operatoriaus“ specialistas ryšiams su visuomene Martynas Burba, šeštadienį rytą elektros tiekimas buvo nutrauktas 30 klientų. Dauguma gedimų pašalinta per savaitgalį. Pirmadienio rytą buvo likę tik pavieniai atvejai, o popiet elektrą turėjo jau visi mūsų krašto gyventojai.

Šalyje situacija buvo šiek tiek sudėtingesnė, nes pirmadienį gedimus elektros perdavimo tinkluose dar šalino 185 operatyvinės komandos. Anot M. Burbos, darbai ypač užsitęsė ten, kur ant elektros oro linijų užgriuvę medžiai nuvertė stulpus.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.